- Konu Yazar
Gözetimli serbestlik nedir?
Denetimli serbestlik; kişinin işlediği bir suç nedeniyle tutuklanması ya da mahkemece hakkında mahkumiyet kararı verilmesi sonucunda kişinin cezasının Ceza İnfaz Kurumunda infazı yerine, infazını toplum içinde gözetim ve denetim altında tamamlamasını ifade eder.Mükerrirler denetimli serbestlikten yararlanabilir mi?
TCK.nın 58/9. maddesinin 9. fıkrası; “Mükerrirlere özgü infaz rejiminin ve cezanın infazından sonra denetimli serbestlik tedbirinin, itiyadi suçlu, suçu meslek edinen kişi veya örgüt mensubu suçlu hakkında da uygulanmasına hükmedilir.” şeklinde düzenlenmiştir.2022 denetimli serbestlik kaç yıl?
Bu düzenleme kapsamında gelen temel değişiklikler şu şekildedir: Artık denetimli serbestlik süresi 3 yıl olarak (Öncesinde 1 yıl idi) Bazı süreli hapis cezalarından ötürü koşullu salıverme imkanından yararlanabilmek için cezaevinde kalınması gereken süre cezanın 1/2’si olacaktır.
Denetimli serbestlik kaç imza ihlali var?
Yani bir hükümlünün yılda 2 ihlal hakkı bulunmaktadır. BİR YIL İÇİNDE 3. KEZ İHLAL ETTİĞİNDE YÜKÜMLÜNÜN İNFAZI YANAR.
Denetim serbestlik kaç yıl 2022?
Mükerrirlere özgü denetimli serbestlik kaç yıl?
Denetim Süresi açısından , Mükerrirlere özgü infaz rejimi uygulanırken denetim süresi belirlenirken köken suça bakılacaktır. Köken suç yani işlenen suç 5275 sayılı CGTİHK Geçici 6/1 maddesinde belirtilen istisna suçlardan ise, Denetimli serbestlik süresi de 1 yıl olarak uygulanacaktır.Mükerrirlere özgü denetimli serbestlik nasıl uygulanır?
c) Cezanın infazından sonra başlamak üzere denetimli serbestlik tedbirine karar verilecektir. Cezanın mükerrirlere özgü infaz rejimine göre çektirilmesinden sonra cezanın infazı tamamlandıktan sonra, mükerrir hakkında denetimli serbestlik tedbiri uygulanacaktır.
Denetimli serbestlik süresi bitince ne olacak?
Denetimli serbestlik bittiğinde dosya kapanacak ve suç infaz edilmiş sayılacaktır. Denetimli serbestlik yükümlülüklerini yerine getiren kişiler, cezanın bitiminden sonra adli sicile kayıt edilmeyecekler. Bu kişilerin suçları arşive kaldırılır ve kişi ölmedikçe 80 yıl saklanır.
Denetimli serbestlik uygulamasından yararlanan hükümlülerin en sık karşılaştıkları ihlal imza ihlalleridir. Üst üste iki kez imza ihlali yapanların denetimli serbestlik kararı geri alınır. Hükümlülerin ihlal etmiş oldukları imzaya gününe istinaden geçerli bir mazeretlerini ilgili kuruma iletme mecburiyetleri vardır.