Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Gozetim kiymeti nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Gözetim kıymeti nedir?​

Gözetim Uygulaması; Yerli üreticinin korunması ve ithalattan kaynaklanacak vergi kayıplarının önlenmesi amacıyla, eşyanın ithalatında üzerinden vergi hesaplanacak kıymetle ilgili, birim başına asgari bir fiyat belirlenmesi uygulamasıdır.
Gözetim belgesi nedir ne işe yarar?
Bir malın ithalatının yerli üreticilere zarar verecek veya zarar tehdidi yaratacak miktar/veya şartlarda artması halinde, ithalatın, Ticaret Bakanlığınca düzenlenecek “ Gözetim Belgesi ” ile izlenmesine yönelik bir uygulamadır.
Kıymet kriterli gözetim uygulaması nedir?
beyan edilen kıymetin ilgili tebliğde belirtilen kıymete ulaşmaması durumunda, yükümlüden Ekonomi Bakanlığından söz konusu eşya için Gözetim Belgesi temin etmesi istenir. Yükümlü ek kıymet beyanı ile ithal eşyasının kıymetinin ilgili tebliğde belirtilen kıymete ulaşmasını da sağlayabilir.

Gözetim belgesinin geçerlilik süresi ne kadardır?​

MADDE 4- (1) Gözetim belgelerinin geçerlilik süresi 6 (altı) aydır. (2) Gözetim belgesi, Gümrük Kanunu’nun “Eşyanın Gümrük Kıymeti”ne ilişkin hükümlerinin uygulanmasını engellemez.
Gümrükte gözetim belgesi nedir?
Gözetim Belgesi Nedir Bir malın ithalatının yerli üreticilere zarar verecek veya zarar tehdidi yaratacak miktar/veya şartlarda artması halinde, ithalatın, Ticaret Bakanlığınca düzenlenecek “ Gözetim Belgesi ” ile izlenmesine yönelik bir uygulamadır.
Gözetim belgesi kimin talebi ile hazırlanır?
Gözetim belgesi gümrük beyannamesinin tescili yapılırken gümrük idaresince istenen belgeler arasındadır. Gümrük idaresine ürünler için ithalat izin başvurusu yapılırken istenen gözetim belgesinin talebi halinde Ekonomi Bakanlığına başvurulması gerekmektedir.
“Gümrük idaresi veya idareleri” Gümrük mevzuatında belirtilen işlemlerin kısmen veya tamamen yerine getirildiği merkez veya taşra teşkilatındaki hiyerarşik yönetim birimlerinin tamamını ifade eder.
Gümrük denetimi ne demek?
Gümrük denetimi yoluyla, gümrük işlemleri sırasında veya sonrasında eşya, taşıtlar ve yolcularla ilgili yapılan beyanın, hesapların ve kayıtların ilgili mevzuat hükümlerine uygunluğunun araştırılması, kontrol edilmesi ve gerekiyorsa sağlanması amaçlanmaktadır.
Gözetim belgesi hangi kurumdan alınır?
Gözetim Belgesi Nasıl Alınır Gözetim belgesine tabi olan her farklı ürün ayrı tebliğler kapsamında yer alır ve tebliğ ekinde yer alan bilgilerce Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğüne müracaat edilir.

İthalat kayıt belgesi nereden alınır?​

Başvurular, ilgili firma/kurumların E- imza yetkisine sahip kişileri tarafından E-devlet ve Bakanlığımız E-İşlemler kısmında yer alan İthalat Belge İşlemleri Sistemi (İthalatBİS) üzerinden elektronik olarak yapılmaktadır.
Gözetim Uygulaması Nasıl Hesaplanır?
Gözetim Uygulaması Hesaplama Gözetim uygulamasında alt sınır olan 400.000 dolar yani 40.000*10’u çarparsak hesaplanan değer altında kaldığı için navlun, sigorta gibi dış maliyet düzeyleri yükseltilerek CIF kıymetini üretici tarafından istenilen noktaya çıkartır.
Gözetime tabi eşya ne demek?
Gözetime tabi eşyala- rın/ürünlerin ithalatında bir miktar veya değer sınırlandırılması söz konusu olmayıp, her isteyen firma söz konusu ithalatı mevcut yasal düzenle- meler çerçevesinde “gözetim belgesi” almak koşuluyla gerçekleştirebilir.

Ihracatta gözetim belgesi nedir?​

Bir malın ithalatının yerli üreticilere zarar verecek veya zarar tehdidi yaratacak miktar/veya şartlarda artması halinde ithalatın, Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünce düzenlenecek, “Gözetim Belgesi” ile izlenmesi amaçlı uygulamadır.
Ithalatçı kayıt belgesi nedir?
İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğlerde belirtilen eşyanın serbest dolaşıma girişinde, gümrük beyannamelerinin tescilinde menşe ayrımı yapılmaksızın, ilgili Tebliğlerin hükümleri gereği “Kayıt Belgesi” veya elektronik ortamdaki kaydı aranmaktadır.
Gözetim izni nedir?
Gözetim şirketi; uluslar arası ticari kuralların gereği olarak, mevzuat, satış akdi veya akreditifler gereğince tartı ve analiz yapılması zorunlu bulunan hallerde, -Ticarete konu olan malda (mamul/yarı mamul) aranan özelliklerle ilgili kalite kontrol ve tartı işlemlerini yapan, -Bu işlemlerle ilgili raporları …
Gözetim belgesi nerede kullanılır?

Geri