- Konu Yazar
Gözetim kavramı nedir?
Gözetim, bilgi sahibi olma ya da disiplinize etme amaçlarından bir veya birkaçına yönelik olarak bireyin, grupların ya da genel olarak toplumun izlenmesi olarak ifade edilebilir.Dijital gözetim biçimleri nelerdir?
Bu gözetim uygulamalarının en bilinenleri Panoptikon, Sinoptikon, Süper Panoptikon ve Omniptikondur.
Gözetim topluluğu nedir?
Gözetim toplumu, toplumun devlet tarafından, bireyin devlet tarafından, bireyin toplum tarafından, toplumun birey tarafından, bireyin birey tarafından ve nadiren de olsa devletin birey ve toplum tarafından gözetlendiği yapılara denir.
Dijital gözetim nedir?
Dijital gözetim, sürekli gözetime hazır bir teknik altyapıya sahiptir. İnternet servis sağlayıcıları veri ve enformasyon trafiğini gözetlemek için tasarlanmakta, web siteleri, mobil uygulamalar vb. bireylerin kişisel verilerini edinebilecek biçimde programlanmaktadır.Gözetim toplumu kavramı kime ait?
Kamusal ve özel alan arasındaki hat zayıflamıştır. Bu görüşlerden hareketle Gary T. Marx, gözetim toplumu kavramını ortaya atmıştır. Ona göre gözetim toplumu, bilgisayar teknolojisiyle, bütünsel denetimin önündeki engellerin yıkıldığı bir durumu ifade etmektedir.
Gözetim toplumu kimin?
Gary T. Marx, buradan hareketle zaten ‘gözetim toplumu’ kavramını ortaya atmıştır. Çünkü gözetim toplumu, bilgisayar teknolojisiyle, merkezi denetimin önündeki engellerin yıkıldığı bir durumu ifade etmektedir. Geliştirilen yeni teknolojilerle gözetim potansiyeli sürekli artmaktadır.
Omniptikon nedir?
Omniptikon ise sosyal ağlarla birlikte ortaya çıkan herkesin herkesi izlediği bir dünyadır. Aynı zamanda bir izlenen olan izleyici gönüllü olarak kendi özel alanını kamusal alana taşımaktadır. Gözetlemenin bu yeni biçimi kaçınılmaz olarak bireyin benliği ve kişiliği üzerinde etkilere sahip olacaktır.Panopticism ne demek?
Panoptikon, İngiliz filozof ve toplum kuramcısı Jeremy Bentham’ın 1785 yılında tasarlamış olduğu hapishane inşa modelidir. Tasarımın konsepti gözetlemeye izin verir. Şöyle ki; bütünü (pan-) gözlemlemek (-opticon) anlamına gelen bu tasarım birkaç katlık tek odalı hücrelerden oluşan bir halka üzerine kuruluydu.
Panoptikon kavramı nedir?
Gözetim toplumu yaklaşımı nedir?
Panoptikon kavramı kime ait?Panoptikon, İngiliz filozof ve toplum kuramcısı Jeremy Bentham’ın 1785 yılında tasarlamış olduğu hapishane inşa modelidir.
Panoptikon ve Sinoptikon nedir?
Panoptikon mahkumları izleyen gardiyanlarla temsil edilirken sinoptikon gardiyanları izleyen mahkumlar olarak ele alınır.