AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gozaltina alindi demek ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.245
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Gözaltına alındı demek ne demek?​

Gözaltı, devletin kolluk kuvvetlerinin kişiyi yasal dayanakla geçici olarak alıkoymasıdır. Çoğu kez, gözaltına alınan kişi önce nezarethaneye götürülerek ifade verir, sonra da karşısına çıkarıldığı savcı salıverilmesi ya da mahkemeye sevki için istemde bulunur.

Cezaevine girdikten sonra ilk mahkeme ne zaman olur?​

Mahkeme tarafından ilk duruşma günü de iddianamenin kabul tarihinden itibaren ortalama 2-3 ay sonraya gelir. Bu duruşma günü, mahkemenin yoğunluğuna göre daha da uzayabilir. Bu da tutuklu yargılananların en az 5-6 ay cezaevinde kalma ihtimallerinin yüksek olduğunu gösterir” dedi.

Yakalamanın hangi koşullarda yapıldığı?​

Yakalamanın hangi koşullarda yapıldığı?
1. Herkes Tarafından Yapılan Yakalama: Adli yakalama, suç işlemesinden sonra kişinin yakalanmasıdır.
- a) Kişiye suçu işlerken rastlanması,
- b) Suçüstü bir fiilden dolayı izlenen kişinin kaçması olasılığının bulunması veya hemen kimliğini belirleme olanağının bulunmaması.

Gözaltı süresi nasıl uzatılır?​

Gözaltı süresi nasıl uzatılır?
Gözaltı süresinin uzatılmasına ilişkin karar, cumhuriyet savcısının istemi üzerine yakalanan kişi dinlenilmek suretiyle ancak hâkim tarafından verilebilecektir. Bu durumda gözaltı süresi 4+4+4=12 güne kadar uzatılabilecektir.

Gözaltı kararına itiraz nereye yapılır?​

Gözaltı kararına karşı itiraz, yakalanan kişi, müdafi veya kanuni temsilcisi, eşi ya da birinci veya ikinci derecede kan hısımı, tarafından Sulh Ceza Hakimliği’ne yapılmalıdır.

Tutuklanan kişi ilk hangi mahkemeye gider?​

Soruşturma aşamasında tutuklama kararı vermeye yetkili mercii Sulh Ceza Hakimliği’dir. Kovuşturma, savcılık iddianamesinin mahkeme tarafından kabulüyle başlar, hüküm verilip kesinleşinceye kadar devam eder. Kovuşturma aşamasında tutuklama kararı, ceza davası hangi mahkemede görülüyorsa o mahkeme tarafından verilir.

CMK kapsamı ne demek?​

CMK kapsamı ne demek?
Kanunun kapsamı (1) Bu Kanun, ceza muhakemesinin nasıl yapılacağı hususundaki kurallar ile bu sürece katılan kişilerin hak, yetki ve yükümlülüklerini düzenler.
 
Gözaltına alındı demek, devletin kolluk kuvvetlerinin yasal dayanakla bir kişiyi geçici olarak alıkoyması anlamına gelir. Gözaltına alınan kişi genellikle ifade vermek üzere nezarethaneye götürülür ve daha sonra savcıya çıkarılır. Savcı, kişinin serbest bırakılmasını ya da mahkemeye sevki için karar verir.

Cezaevine girdikten sonra ilk mahkeme genellikle iddianamenin kabul tarihinden itibaren ortalama 2-3 ay sonra gerçekleşir. Ancak duruşma günü, mahkemenin yoğunluğuna bağlı olarak daha da uzayabilir ve tutuklu kişilerin en az 5-6 ay cezaevinde kalma ihtimali yüksek olabilir.

Yakalamanın koşulları arasında herkes tarafından yapılan yakalama öne çıkar. Bu, suç işlendikten sonra kişinin yakalanması anlamına gelir. Kişiye suçu işlerken rastlanması ya da suçüstü bir fiil sırasında kaçma olasılığı bulunması durumunda yakalama yapılabilir.

Gözaltı süresi, cumhuriyet savcısının istemi üzerine hâkim tarafından dinlenilerek uzatılabilir. Bu durumda gözaltı süresi en fazla 12 güne kadar uzatılabilir. Gözaltı kararına itiraz ise yakalanan kişi, müdafii, kanuni temsilci, eşi veya birinci ve ikinci derecede kan hısımı tarafından Sulh Ceza Hakimliği'ne yapılmalıdır.

Tutuklanan bir kişi, soruşturma aşamasında Sulh Ceza Hakimliği'ne gider. Kovuşturma aşamasında ise tutuklama kararı, savcılık iddianamesinin mahkeme tarafından kabulüyle başlar ve ceza davası hangi mahkemede görülüyorsa o mahkeme tarafından verilir.

CMK ise Ceza Muhakemesi Kanunu'nun kapsamını belirtir. Bu kanun, ceza muhakemesinin nasıl yapılacağına dair kuralları belirler ve bu süreçte yer alan kişilerin hak, yetki ve yükümlülüklerini düzenler.
 
Geri
Üst