AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Goz travmasi ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.360
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Göz travması ne demek?​

Göz travması, göze doğrudan bir darbe alınması sonucu oluşmaktadır. Alınan darbe sonucu oluşan travma sadece gözü değil, bitişik dokuları, kemik yapısını ve çevresini de etkileyebilmektedir. Travmalar küçük yaralanmalar sonucu oluşabileceği gibi, tıbbi durum gerektiren durumlar sonucu da oluşabilmektedir.

Bozuk göze ne iyi gelir?​

Kale, ıspanak, pazı, su teresi ve şalgam bu besinlerin arasında ilk sıralarda gelmektedir. Diğer iyi kaynaklar ise; yeşil bezelye, mısır, marul, brokoli, kabak, havuç, Brüksel lahanasıdır. Çinko ve selenyum kaynakları: Çinko, vücudun A vitaminini absorbe etmesine yardımcı olarak gözleri güçlendirir.
Keratokonus hastaları nasıl görür?​
Keratokonuslu hastalarda miyopi ve düzensiz astigmatizma gelişir. Bu nedenle hastalar uzağı da, yakını da çok net göremezler. Göz dereceleri sürekli yükselir ve bu yüzden sık gözlük değişimi gerekir.

Göze bir şey battığında ne yapılmalı?​

Göze bir şey battığında ne yapılmalı?
Göz iyice açılarak gerekmediği sürece hiç kapatılmamalıdır. Göz temiz bir bezle kapatılmalı ve direk sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Kesinlikle kürdan, cımbız, kibrit çöpü ile çıkarılmaya çalışılmamalıdır. Göz kesinlikle ovuşturulmamalı .

Göz numarası artmaması için ne yapmalı?​

Göz numarası artmaması için ne yapmalı?
Siliyer dönemdir, çocuğunuzun egzersizle gözlükten kurtulma şansı vardır. 1.0-1.5 civarı miyop gözlük egzersizle giderilebilir. 2.0-2.5 numara civarı bir miyop gözlük yazılmışsa işi ciddi tutmalısınız, ilerlemeyi önleyen egzersize başlamalısınız. Göz parametrelerini ölçtürerek ilerlemeyi izlemelisiniz.

Keratokonus ameliyatı kaç günde iyileşir?​

Cerrahi sırasında göz damla ile uyuşturulur, genellikle ameliyat sırasında hastalar ağrı duymaz. Ameliyattan sonra yaklaşık 3 gün ağrılı bir dönem vardır. Genellikle iyileşme 5. günde tamamlanır. Tedavinin etkinliği 24-60 ay sürer.

Göze kaçan cisim nasıl çıkarılır?​

Göz kapağı dikkatli bir biçimde açılarak göz ışığın olduğu tarafa ya da batmayan kısma doğru çevrilmelidir. Hijyeninden emin olduğunuz bir nemli bez ile göze kaçan toz parçasını ya da kirpiği çıkarabilirsiniz. Göze kaçan cismi gözden almak için gözünüzü kesinlikle ovalamayın.
Göze kaçan şeyler nereye gider?​
Dışarıdan gelen yabancı cisimler (ya da çok da yabancı sayılmayacak bir kirpik) göze temas eder etmez kornea refleksimiz uyarılır. Göz kırpma hareketi yapılır. Cisim daha hassas olan kornea üzerinden göz kapaklarının mekanik gücüyle uzaklaştırılır. Genellikle sizin de söylediğiniz gibi gözün alt yarısına doğru gider.

Göze darbe sonucu ne olur?​

Göze darbe sonucu ne olur?
Göze gelen darbe sonucu iki türlü retina yırtığı oluşur. 1-) Darbenin olduğu yerde oluşan retina hasarı önce ani bir retina ödemi yapar ve bazen bu retina ödeminden sonra retina dokusu ölür ve büyükçe bir yırtık meydana gelir. Bu yırtıklar genellikle göze en çok darbenin geldiği alt ve dış tarafta görülür.
 
Göz travması, göze doğrudan bir darbe alınması sonucu oluşan bir durumdur. Bu darbenin etkisiyle göz, çevresindeki dokular, kemik yapı ve çevresi etkilenebilir. Göz travmaları genellikle küçük yaralanmalardan ciddi tıbbi durumlara kadar çeşitlilik gösterebilir.

Bozuk göz için kale, ıspanak, pazı, su teresi ve şalgam gibi besinler iyi gelmektedir. Ayrıca yeşil bezelye, mısır, marul, brokoli, kabak, havuç ve Brüksel lahanası gibi gıdalar da göz sağlığı için faydalı olabilir. Çinko ve selenyum gibi mineraller de göz sağlığını destekleyebilir.

Keratokonus hastalarında genellikle miyopi ve düzensiz astigmatizma görülür. Bu durumda hastalar uzağı ve yakını net göremeyebilirler, göz dereceleri sürekli değişebilir ve sık gözlük değişimi gerekebilir. Keratokonus hastalarının düzenli doktor kontrollerine ve uygun tedaviye ihtiyaçları vardır.

Göze bir şey battığında, göz iyice açılmalı ve kapatılmamalıdır. Göz temiz bir bezle kapatılarak derhal sağlık kuruluşuna başvurulmalı, kesinlikle kürdan ya da cımbız gibi cisimlerle çıkarılmaya çalışılmamalı ve göz ovuşturulmamalıdır.

Göz numarasının artmaması için çocuklarda siliyer dönemde gözlükten kurtulma şansı olduğu belirtilmiştir. Egzersizlerle miyopinin belirli seviyelerde giderilebileceği ve göz parametrelerinin düzenli olarak ölçülerek ilerlemenin izlenmesi gerektiği vurgulanmıştır.

Keratokonus ameliyatı sonrası genellikle 3 gün süren ağrılı bir iyileşme süreci yaşanabilir ve iyileşme süreci genellikle 5. günde tamamlanabilir. Tedavinin etkinliğinin uzun vadeli olduğu ve 24-60 ay arasında devam edebileceği belirtilmiştir.

Göze kaçan cismin çıkarılması için göz kapağı dikkatlice açılmalı ve göz temiz bir nemli bezle temizlenmelidir. Gözü ovuşturmamak ve gözü ovalamamak önemlidir. Gözdeki katmanlardan biri olan kornea üzerinden yabancı cisimlerin uzaklaştırıldığı belirtilmiştir.

Göze darbe sonucu oluşan durumlar arasında retina yırtıklarından bahsedilmiştir. Darbenin etkisiyle ani bir retina ödemi meydana gelebilir ve bazen bu ödem sonucu retina dokusu ölebilir, daha sonra büyük bir yırtık oluşabilir. Retina yırtıklarının genellikle darbenin geldiği alt ve dış tarafta görüldüğü belirtilmiştir.
 
Geri
Üst