AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Goz tansiyonu oldugu nasil anlasilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.096
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Göz tansiyonu olduğu nasıl anlaşılır?​

Hastaların büyük bir bölümünde herhangi bir belirti görülmez. Erken dönemde bazı hastalarda sabahları belirginleşen baş ağrıları, zaman zaman bulanık görme, geceleri ışıkların etrafında ışıklı halkalar görülmesi, televizyon izlerken göz etrafında ağrı, vb. belirtiler ortaya çıkabilir.

Glokomun belirtileri nedir?​

Glokom belirtileri nelerdir?
- Genellikle belirti vermez,
- Göz ağrısı,
- Baş ağrısı,
- Gözlerde dolgunluk hissi,
- Görme bulanıklığı,
- Işıkların etrafında haleler görmek,
- Buğulu görme,
- Puslu görme.

Göz tansiyonu ne kadar sürede kör eder?​

Göz tansiyonu ne kadar sürede kör eder?
Normal kişilerde göz tansiyonu 20 mm Hg üzerinde olduğunda bu tehlike yaratmaktadır. Erken evrede çok bir etkisi olmayan göz tansiyonu ilerleyen dönemlerde ve 40 yaşın üzerinde ciddi sonuçlar doğurur. Göz tansiyonu 50 mm üzerine çıktığı takdirde tedavi edilmediği durumda kalıcı körlük de oluşabilir.

Göz tansiyonu sınırda ne demek?​

Göz tansiyonu sınırda ne demek?
Bu sebeple göz içinde belli bir basınca ihtiyacımız vardır. Bu basınca göz tansiyonu deriz. Göz tansiyonu 6mmHg’nin altına düşerse gözde sorunlar başlar, görme bozulur. Daha aşağı değerlere düşerse de göz sönmeye küçülmeye başlar.

Göz tansiyonu evde testi nasıl yapılır?​

NASIL ÇALIŞIYOR? Çalışmaya göre önce göze bir mikroçip naklediliyor. Ardından hastalar, bir cep telefonu kamerası ve basit bir adaptör yardımıyla, 24 saat boyunca kendi kendine ölçüm yapabiliyor.

Glokom olup olmadığı nasıl anlaşılır?​

Glokom dikkatli bir göz muayenesi ile teşhis edilir. Tonometri adı verilen bir aletle göz içi basıncı ölçülür. Görme alanı muayenesi ile çevresel görmede hasar olup olmadığı araştırılır. Görme siniri ve sinir lifi tabakasını tomografik olarak inceleyen ileri yöntemler de uygulanarak detaylı kayıp analizi yapılabilir.

Göz tansiyonu olanlar gözlük takmak zorunda mı?​

Göz tansiyonu olanlar gözlük takmak zorunda mı?
Yüksek teknoloji ürünü gözlükler, yaygın bir görme kaybı nedeni olan göz tansiyonu hastalığı olan glokomun ilerlemesini durdurabilir.

Göz tansiyonu körlüğe neden olur mu?​

Göz tansiyonu körlüğe neden olur mu?
Halk arasında ‘Karasu Hastalığı’ ya da ‘Göz Tansiyonu’ olarak da bilinen glokomun, milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir göz hastalığı olduğunu belirten Op. Dr. Eroğlu; ‘Tedavi edilmezse körlüğe neden olabilir.
Göz derecesi kaç olmalı?​
Bir gözün görme derecesinin en az 0.7 olması gerekir. Bir göz, en az 0.7 oranında görüyorsa diğer gözün ise, 1.0 görme seviyesine sahip olması gerekir. Yani bir gözün görme seviyesi 0.7, diğer gözün görme seviyesi ise, 0.9 ise toplamda da 5. maddeye göre, 16/20 elde edilir.
Göz tansiyonu baş ağrısı yapar mı?​
Göz tansiyonu baş ağrısı yapabilir Bu durumda hasta sadece belli belirsiz künt baş ağrılarından şikayetçi olur; ancak göz tansiyonu çok yükselmedikçe açık açılı glokom bulgu vermeyebilir. Fakat geç tanı konduğunda da geri dönüşü olmayan körlüklere sebebiyet verebilir.

Göz tansiyonu için hangi testler yapılır?​

Göz tansiyonu için hangi testler yapılır?
Glokom da tanı için OCT testi ve görme alanı en temel testlerdir. Göz tansiyonu ölçümü bu testlerin sonucunu desteklemek ve tedaviyi planlamak için yapılır. Göze hava üfleyerek ölçüm yapan cihazlar glokom takibinde kullanılmazlar. Bu cihazlar sadece tarama amaçlı cihazlardır ve güvenilirlikleri düşüktür.
 
Göz tansiyonunun belirtileri arasında sabahları belirginleşen baş ağrıları, bulanık görme, ışıkların etrafında halkalar görme, televizyon izlerken göz etrafında ağrı gibi durumlar yer alabilir. Ancak genellikle hastaların büyük bir bölümünde belirti görülmez.

Glokomun belirtileri arasında göz ağrısı, baş ağrısı, gözlerde dolgunluk hissi, görme bulanıklığı, ışıkların etrafında haleler görme, buğulu veya puslu görme gibi belirtiler bulunmaktadır. Ancak genellikle glokom belirti vermez ve dikkatli bir göz muayenesi ile teşhis edilir.

Göz tansiyonu normal kişilerde 20 mm Hg üzerinde olduğunda tehlike yaratabilir. 40 yaşın üzerinde ve ilerleyen dönemlerde göz tansiyonunun ciddi sonuçlara neden olabileceği belirtilmektedir. Göz tansiyonu 50 mm üzerine çıktığında tedavi edilmediği takdirde kalıcı körlüğe yol açabilir.

Göz tansiyonu sınırda ise göz içindeki basıncın belirli bir seviyede olması gerektiğine işaret eder. Göz tansiyonu 6mmHg'nin altına düştüğünde sorunlar başlayabilir ve görme bozulabilir. Daha düşük değerlere inildiğinde ise gözde küçülme ve sönmeye başlaması gibi durumlar görülebilir.

Göz tansiyonu olanların gözlük takıp takmadığına dair bir zorunluluk yoktur. Ancak yüksek teknoloji ürünü gözlükler göz tansiyonu hastalığının ilerlemesini durdurabilir. Tedavi sürecinde göz doktorunun önerilerine uyulması önemlidir.

Göz tansiyonunun körlüğe neden olabileceği ve tedavi edilmediği durumlarda kalıcı körlüğe sebep olabileceği belirtilmektedir. Glokomun dikkatli bir göz muayenesi ile teşhis edildiği ve tedavi edilmediğinde körlüğe neden olabileceği vurgulanmaktadır.

Göz tansiyonu için yapılan testler arasında OCT (optik koherens tomografi) testi ve görme alanı testi temel testler olarak karşımıza çıkar. Göz tansiyonu ölçümü bu test sonuçlarını desteklemek ve tedaviyi planlamak için yapılır. Diğer tarama amaçlı cihazlar güvenilirlikleri düşük olduğundan glokom takibinde kullanılmaz.
 
Geri
Üst