AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Goz tansiyonu hangi testlerle anlasilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.249
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Göz tansiyonu hangi testlerle anlaşılır?​

Tonometre adı verilen cihazlarla göz tansiyonu ölçülür, optik sinir göz dibi muayenesinde incelenir ve gerekirse glokoma yönelik testler yapılır.
Pakimetri kaç olmalı?
Gözün en önündeki saydam tabaka (kornea) kalınlığının ölçülmesidir. Günümüzde pakimetri, göze herhangi bir cihaz /alet teması olmadan bilgisayar sistemleriyle yapılmaktadır ve ölçme işlemi kısa sürede tamamlanmaktadır. Normal korneada merkez kalınlığının ortalama 550 mikron olması beklenir.

Göz tansiyonu baş ağrısı yapar mı?​

Göz tansiyonu baş ağrısı yapabilir Açık açılı glokomda göz tansiyonu sürekli yüksek seyretmektedir. Bu durumda hasta sadece belli belirsiz künt baş ağrılarından şikayetçi olur; ancak göz tansiyonu çok yükselmedikçe açık açılı glokom bulgu vermeyebilir.
Göz tansiyonu ağrı yapar mı?
Glokom şikayetleri özellikle göz tansiyonu 21 mmHg ve üzerine çıktığında belirginleşir. 40-50 mmHg seviyelerine ulaşmadığı sürece ağrı gibi şikayetlere yol açmaz ancak 30-35 mmHg gibi seviyeler de oldukça yüksektir.
Normal popülasyonda ortalama kornea kalınlığı 530 mikron civarındadır. Kornea kalınlığı fazla olan hastalarda, göz tansiyonu ölçümü, yalancı yükseklik olarak normal değerinin üzerine çıkabilir veya kornea kalınlığı 500 mikrondan düşük olan hastalarda göz tansiyonu olduğundan düşük çıkabilir.
Pakimetri testi nedir?
Pakimetri gözün saydam tabakası olan korneanın kalınlığının ölçülmesi işlemidir. Kısa süren ve zahmetsiz bir işlemdir. Lazer Cerrahisi öncesi ve glokom (Göz Tansiyonu) tanısı konulmadan önce yapılması gereklidir.

Göz tansiyonu için hangi bölüme gidilir?​

Tansiyon hastalığı şüphesi olan kişiler kardiyoloji ya da dahiliye polikliniklere başvurmaları gerekmektedir. Tansiyon hastalığının tanı ve tedavisi için ilk olarak dahiliye bölümüne başvurmak daha doğru olmaktadır.
 
Geri
Üst