- Konu Yazar
- #1
Göz sklera nedir?
DIŞ KILIF ( FİBRÖZ TABAKA, SKLERA ) Sert fibröz yapılı bir tabaka olup göz küresine koruyucu bir kılıf oluşturur. Opak, beyaz renkte olan, Sklera gözün 5/6 arka kısmını, saydam kornea ise 1/6 ön kısmını oluşturur. Sklera ve korneanın birleştiği gri çizgiye ise limbus adı verilir. En dıştaki beyaz katmandır.Göz dışı neresi?
Sklera yumurta kabuğu gibi gözün kornea dışında kalan tüm dış yüzeyini örten ve koruyan sert bir tabakadır. Skleranın dış yüzeyinde sayıca altı adet olan göz dışı kaslarının yapışma yerleri mevcuttur. Bu kaslar göze yapması gereken tüm hareketleri sağlatır.Göz ön oda nedir?
Göz ön oda nedir?Kornea ve irisin birleştiği bölgede oluşan açıya ön kamara açısı denir.
Göz ön kamera nedir?
Göz ön kamera nedir?Gözün arkasında ön kamara adı verilen sıvı dolu bir boşluk bulunur. Bu sıvıya aköz humör adı verilir. Ön kamaranın arkasında iris (gözün renkli kısmı) ve gözbebeği adı verilen ortadaki koyu renk delik bulunur. İristeki kas, gözün arkasına ulaşan ışık miktarını kontrol etmek üzere gözbebeğini genişletir veya daraltır.
Sklera rengi nasıl olmalı?
Sklera ve konjonktiva gözün dıştaki beyaz kısmıdır. Rengi daha sarı olur, üzerinde pigment denilen renkli noktacıklar oluşur. Sklera çok incelir ise rengi gri-mavi renge döner.Gözün beyazi ne ise yarar?
Skleranın İşlevi Gözdeki sklera ve göz içi basıncı (YGB) göz küresinin şeklini korur. Skleranın sert, fibröz yapısı, gözü yırtılma veya parçalanma gibi dış travmalardan kaynaklanan ciddi hasarlardan korur. Sklera ayrıca gözlerin hareketini kontrol eden ekstraoküler kaslar için sağlam bir bağlantı sağlar.Gözün en dış tabakası nedir?
Gözün en dış tabakası nedir?En dıştaki birinci tabakaya, Sklera ya da “gözakı” denir. Bu tabaka önde tümsekleşerek, saydam Kornea tabakası olarak devam eder. Beyaz ve lifli yapıda olan bu sert tabaka, gözü dış darbelere karşı koruyan kalın bir zardır.
Göz uyumu nasıl olur?
Göz uyumu nasıl olur?*Damar tabaka irisin arkasında kirpiksi cismi oluşturur. *Kirpiksi cisim, göz merceğini sert tabakaya bağlar, kasılması ile göz merceğinin kalınlığı değiştirilir. *Bu sayede ışınların sarı benek üzerinde odaklanması sağlanır. Buna göz uyumu (Akomodasyon) denir.
Ön kamara: İris ve korneanın arka yüzü arasındadır. Aköz hümör adı verilen sıvı ile doludur. 2. Arka kamara: Önde iris, arkada lens ve zonüllerle sınırlandırılmıştır.
Skleranın yani gözün beyaz kısmının mavi renkte görünmesi skleranın normalden ince olması sonucunda skleranın altında olan damardan zengin tabakanın (koroid) mavimsi renginin dikkat çekmesidir.