- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 175.615
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Göz rengi hangi genden gelir?
Günümüzde insanlardaki göz rengiyle güçlü biçimde ilişkili olduğu düşünülen iki gen, OCA2 ve HERC2. Bunların her ikisi de kromozom 15’te yer alıyor. Önceleri göz renginde tek aktör olduğunu düşündüğümüz OCA2 geni, P proteini ile melanin yapan ve nakleden organellerin üretimini kontrol ediyor.Göz rengi insanı değiştirir mi?
Göz rengi yaşla birlikte değişebilir. Bu, Kafkas nüfusunun yüzde 10 ila 15’inde (genellikle açık göz rengine sahiptirler) gerçekleşir. Mesela, bir zamanlar kahverengi olan gözlerin artık ela olması ya da ela gözlerin yaşlandıkça koyulaşması gibi.
Kahverengi göz renginin oluşabilmesi için kişinin hangi genlere sahip olması gerekir?
Kahverengi gen, yeşil gene baskın olduğundan sonuç kahverengi göz olur. Bu iki gen, açık renk gözlü anne-babaların koyu renk gözlü çocukları olmasını açıklayabilir çünkü iki genin de çalışmak için birbirlerine ihtiyaçları vardır ve mavi tiptekiler çalışmayan (kırık) genlerdir.
Kahverengi göz rengi nasıl açılır?
Bunlardan birincisi irise lazer yöntemi ile diğeri yapay iris takılarak gerçekleşir. Kullanılan lazer, iristeki göze koyu renk görünümü veren melanin pigmentlerini parçalar ve parçalanan bu pigmentler gözün açılarından geri emilerek ortadan kaybolur. Böylece koyu bir göz rengi açık bir göz rengine dönüşmüş olur.Kahverengi gözlü anne ve babanın mavi gözlü çocuğunun olmasının sebebi nedir?
Bebeklerde göz rengi oluşumu da pigment sayısı ile orantılı bir biçimde gelişmektedir. Anne ve babanın gözleri yeşil-kahverengi ise bebeğin göz rengi %50 kahverengi, %37,5 yeşil ve %12,5 mavi olabilir. Hem annenin hem de babanın göz renklerinin mavi olması durumunda bebeklerin göz rengi %99 mavi, %1 yeşil olur.
Çocuğun göz rengi anneden mi babadan mı?
Göz rengi de bebeğin anne ve babasından aldığı gen çiftine bağlıdır. Kahverengi göz rengi yeşil ve mavi gibi açık renk göz renklerine göre baskın, açık renk göz geni ise çekiniktir. Yani bebegin annesinden açık renk babasından koyu renk geni aldığı durumda göz rengi koyu olacaktır.
Baskın ve çekinik genlerden oluşan bu gen çifti, doğacak çocuğun özelliklerini belirler. Çocuğun göz rengini belirleyen gen için anneden kahverengi göz alleli ve babadan mavi göz alleli alınabilir. Bu durumda baskın olan allel, gene etki ederek çocuğun o göz renginde doğmasını sağlar.