- Konu Yazar
- #1
Göz arkasında ödem neden olur?
Kistoid makula ödemi oldukça sık görülen bir durumdur ve katarakt cerrahisi, yaşa bağlı maküla dejenerasansı, üveit, diyabet, retinal ven oklüzyonu veya ilaç toksisitesiyle ilişkili olabilir. Üveit, diyabet, retinal ven oklüzyonu gibi değişik sebeplerle ortaya çıkan hastalığın gerçek sebebi bilinmemektedir.Göz veremi nedir?
Göz yuvarlağının orta tabakasını oluşturan uveanın iltihaplanmasına “üveit” adı verilir. Aynı zamanda göz iltihabı olarak da bilinir. Uvea tabakası üç bölümden oluşur: iris, siliyer cisim ve koroid.Üveit göz nasıl görür?
Üveit göz nasıl görür?Üveit, gözün ön bölümünde oluştuğunda şiddetli dönemlerinde gözde kızarıklık, bulanık görme, göz çevresinde ağrı, ışığa karşı hassasiyet ve uçuşmalar şeklinde belirti verir. Üveit, gözün arka bölümünde yoğunsa, belirtiler çoğunlukla bulanık görme şeklindedir.
Üvez hastalığı nedir?
Üvez hastalığı nedir?Üveit, gözün içindeki damar tabakanın (uvea) iltihabı sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Uvea gözün damarsal dokusu olduğundan tüm gözün damarsal beslenmesinden sorumludur. Uveadaki bir iltihap, korneadan görme sinirine kadar etkilediği gibi, görmeyi ciddi şekilde tehdit eder.
Göz ödemi geçer mi?
Genetik olarak kornea hücre sayısı yetersiz olan kişilerle, kornea endotel hücrelerinin fonksiyonu ve sayısının azaldığı ileri yaştaki hastalarda gelişen kornea ödemi daha şiddetli ve kalıcı olabilir. Kalıcı ve ilaç tedavisine cevap vermeyen kornea ödemi ameliyatla tedavi edilir.Tüberküloz göze vurur mu?
Sadece akciğeri değil bütün organları etkileyebilir. Tüberküloz solunum yoluyla alındığı için en sık akciğerlerde hastalık yapar, ama bunun dışında vücudun diğer bütün organlarında tüberküloz hastalığına yol açabilmektedir. Böbrek karaciğer, dalak, göz, beyin zarında yani bütün organlarda görülebilmektedir.Üveit kendiliğinden geçer mi?
Üveit kendiliğinden geçer mi?Ciddi üveitler daha yavaş iyileşme gösterir. Üveit tekrarlayabilen bir hastalıktır. Bu nedenle başarılı bir tedavi sonrası üveit belirtileri tekrarlarsa vakit kaybetmeden göz doktoruna başvurmak gerekir.
Üveit hangi hastalıklarda görülür?
Üveit hangi hastalıklarda görülür?Üveitin nedenleri nelerdir?
- Behçet hastalığı, sarkoidoz, multipl skleroz veya ankilozan spondilit gibi otoimmün hastalıklar,
- Crohn hastalığı veya ülseratif kolit gibi sindirim sitemini tutan iltihabi hastalıklar,
- Toksoplazma, herpes, tüberküloz, kedi tırmığı hastalığı ve frengi (sifiliz) gibi enfeksiyonlar,