Goruntu retinada nasil olusur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Görüntü retinada nasıl oluşur?​

Dışardan insan gözüne gelen ışıklar saydam tabakada kırıldıktan sonra,göz bebeğinden geçerek merceğe gelir.Burada bir daha kırılarak retina üzerinde ters bir görüntü oluşturur. Retinaya gelen ışınlar,çubuk ve koni hücreleri şeklindeki almaçları uyararak görme sinirlerinden impulsları oluşturur.

Görme işlemi nerede başlar?​

Görme olayı şu şekilde gerçekleşir; Nesnelerden yansıyan ışık ışınları önce korneaya ulaşır ve buradan da Kornea tarafından kırılmış olan ışık ışınları göz bebeğinde bir araya toplanır. Işık ışınları göz bebeğinden geçtikten sonra ise, merceğe ulaşır.
Normal olarak ışık önce kormeada daha sonra göziçi lensinde kırılır ve net bir görüntü oluşturmak üzere gözün arkasında retina üzerinde odaklanır. Eğer göz ışığı doğru kıramazsa görme bulanıklaşır.
Kısaca nasıl görürüz?
Başta güneş olmak üzere, çeşitli kaynaklardan çıkan ışık etrafımızdaki nesnelerin yüzeyinden farklı şiddet, biçim ve renklerde yansır. “Görme” duyumuz cisimlerden yansıyan ışığın gözlerimizdeki duyu hücrelerini uyarması ve oluşan sinyallerin beynimizdeki görme merkezinde yorumlanmasından ibarettir.
Gözde görmeyi ne sağlar?
Retina (Ağ Tabaka) Çubuk hücreleri az şiddetli ışıklarda görme oluşmasını sağlamaktadır. Görüntü olarak siyah beyaz olarak görünüm sağlar ve renk duyarlılığı taşımaz. Koni hücreleri; ışığın yeterli olarak gelmesi halinde görme yetisi oluşturur. Renkli görmeyi sağlayan hücrelerdir.

Görme Fizyolojisi nasıl gerçekleşir?​

Göze gelen ışık; kornea, göz bebeği (pupil) ve göz merceğin den (lens) geçerek gözün arka kısmındaki ağ tabakada (retina) toplanır. Retinada oluşan görüntü göz siniri (optik sinir) ile beyine taşıyarak görme algısı oluşur. Kafatası içinde gözün yerleştiği boşluğa orbita (göz çukuru) denir.

Görme olayı sırasıyla nasıl gerçekleşir?​

Cisimlerden yansıyan ışık ışınları önce saydam tabakaya gelir. Saydam tabakada kırılan ışın, göz bebeğinden geçer. Göz bebeğinden göz merceğine gelen ışınlar ikinci kez kırılarak camsı cisim üzerinden geçer. Camsı cisimden ağ tabakaya gelen ışınlar, burada bulunan sarı leke üzerinde ters bir görüntü oluşturur.
Görme olayı: Işık kaynağından veya cisimlerden yansıyan ışınlar saydam tabakada kırılarak geçer. Göz bebeğinden göze girer. Göz merceğinde kırılarak retina üzerine düşer. Retinada sarı leke üzerinde ters olarak görüntü oluşur.
Gözde ışığı kıran yapılar nelerdir?
Optik retina’nın her yerine dağılmış olarak bulunan bu hücreler özellikle şiddeti düşük ışıkta (alacakaranlıkta) görmeyi sağlarlar. Işığı kıran yapılar: Göze gelen ışınlar cornea, camera anterior, lens ve corpus vitreum’dan geçerek retina’ya erişirler. Cornea daima nemli ve cam gibi berraktır.
Gözümüzle nasıl görüyoruz?
Saydam tabakada kırılan ışın, göz bebeğinden geçer. Göz bebeğinden göz merceğine gelen ışınlar ikinci kez kırılarak camsı cisim üzerinden geçer. Camsı cisimden ağ tabakaya gelen ışınlar, burada bulunan sarı leke üzerinde ters bir görüntü oluşturur. Oluşan görüntü, buradaki görme almaçları tarafından algılanır.
 
Geri
Üst