AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gorevsizlik ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Görevsizlik ne demek?​

Mahkemenin göreve ilişkin yaptığı inceleme sonucunda görevsiz olduğu sonucuna ulaşması durumunda verdiği karara görevsizlik kararı denir. Mahkeme verdiği bu kararında hangi mahkemenin görevli olduğunu bildirmelidir. Ayrıca dosyanın görevli mahkemeye gönderilmesine karar verir.

Mahkememizin Yetkisizliğine ne demek?​

cmk daki maddelerin gerekçeleri de şu şekildedir : “madde 20. – madde yetkili olmayan hâkim veya mahkemece yapılan işlemlerin, hukukî değerini belirleyen ilkeyi saptamaktadır. buna göre yetkili olmayan hâkim veya mahkemenin işlemleri, yetkili merci tarafından sadece yetkisizlik nedeniyle hükümsüz sayılamayacaktır.

CMK Madde 7 nedir?​

CMK Madde 7 nedir?
(1) Yenilenmesi mümkün olmayanlar dışında, görevli olmayan hâkim veya mahkemece yapılan işlemler hükümsüzdür.

Yetkisizlik ne demek?​

Yetkisizlik ne demek?
diğer yargı kollarında mahkemenin görev yapabileceği coğrafi bölgeyi ifade ederken anayasa yargısında mahkeme önüne getirilebilecek iş ve davaları anlatan sözcük. anayasa mahkemesi bireysel başvurularda da kişi bakımından yetkisizlik, konu bakımından yetkisizlik kararları verebilir.

Görevsizlik kararı sonrası ne yapılır?​

Görevsizlik veya yetkisizlik kararı verilmesi üzerine davacının karşı tarafa görevli veya yetkili mahkemede tebligat yaptırması zorunludur. Her iki hâlde kararın kesinleşmesi tarihinden itibaren on gün içinde yeniden dilekçe verilmesi veya yeniden çağrı kâğıdı tebliğ ettirilmesi gerekir.

Dava görevsizlik kararı nedir?​

Yargılama konusu vakıanın kendi görev alanı dışında kaldığını gören mahkeme görevsizlik kararı vermelidir. Örneğin, bir asliye ceza mahkemesi, kovuşturma yaptığı suçun ağır ceza mahkemesinin görevine girdiğini gördüğünde görevsizlik kararı vererek dosyayı ilgili ağır ceza mahkemesine gönderir.

Usulden reddine ne demek?​

Usulden reddine ne demek?
Mahkeme, dava şartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar verir. Ancak, dava şartı noksanlığının giderilmesi mümkün ise bunun tamamlanması için kesin süre verir. Bu süre içinde dava şartı noksanlığı giderilmemişse davayı dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddeder.

Yetkisizlik kararı ne zaman kesinleşir?​

Yetkisizlik kararı ne zaman kesinleşir?
6100 sayılı HMK. 20. maddesi “ Görevsizlik veya yetkisizlik kararı verilmesi hâlinde, taraflardan birinin, bu karar verildiği anda kesin ise bu tarihten, süresi içinde kanun yoluna başvurulmayarak kesinleşmiş ise kararın kesinleştiği tarihten; kanun yoluna başvurulmuşsa bu başvurunun reddi kararının tebliğ tarihinden …

5271 sayılı CMK Kanunu Nedir?​

Madde 1 – 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu uyarınca baro tarafından müdafi, vekil ve uzlaştırıcı olarak tayin edilen avukatların yapacakları hukuki yardımlar için ekli ücret Tarifesi uygulanır. Madde 2 – Soruşturma ve kovuşturma sırasında yapılacak hukuki yardım için Tarifede gösterilen ücret ödenir.

Mahkeme yetkisizlik kararı verirse ne olur?​

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 20’nci maddesi, görevsizlik veya yetkisizlik kararı veren mahkemenin, dava dilekçesini ve dosyasını görevli veya yetkili mahkemeye göndereceğini düzenlemektedir. Ancak görevsizlik veya yetkisizlik kararı veren mahkeme bu işlemi resen yapmayacak, tarafların talebi üzere gerçekleştirecektir.

Yetkisizlik kararı sonrası ne yapılır?​

Yetkisizlik kararı sonrası ne yapılır?

Görevsizlik kararının kesinleşmesi gerekir mi?​

Görevsizlik kararının kesinleşmesi gerekir mi?
HMK nun 20/1. maddesinde; Görevsizlik veya yetkisizlik kararı verilmesi hâlinde, taraflardan birinin, bu karar verildiği anda kesin ise bu tarihten, süresi içinde kanun yoluna başvurulmayarak kesinleşmiş ise kararın kesinleştiği tarihten; kanun yoluna başvurulmuşsa bu başvurunun reddi kararının tebliğ tarihinden …

Görevsizlik kararı kaç gün?​

Görevsizlik veya yetkisizlik kararı verilmesi üzerine davacının karşı tarafa görevli veya yetkili mahkemede tebligat yaptırması zorunludur. Kararın kesinleşmesinden itibaren on gün içinde davacının talepte bulunup yeniden çağrı kağıdı tebliği ettirmesi gerekir. Aksi takdirde dava açılmamış sayılır.

Davanın usulden reddi halinde ne yapılır?​

Dava şartı yokluğundan dolayı davanın usulden reddi kararı, nihai karar olması sebebiyle temyiz edilebilir ( m 427 ). Böyle bir karar, ancak dair olduğu dava şartının yokluğu hakkında kesin hüküm teşkil eder. ( m. 237, I ).
 
Görevsizlik ne demek?
Görevsizlik, bir mahkemenin kendisine gelen dava dosyasını inceledikten sonra, o konuda görevli olmadığına karar vermesi durumudur. Yani, mahkeme tarafından verilen görevsizlik kararı, o mahkemenin o davanın görülmesi için yetkili olmadığını ifade eder. Görevsizlik kararıyla birlikte dosya, görevli mahkemeye gönderilir.

Mahkememizin Yetkisizliğine ne demek?
CMK'da yer alan maddeler, yetkili olmayan hakim veya mahkeme tarafından yapılan işlemleri hükümsüz kılar. Yetkisizlik durumunda işlemin hukuki değerini belirleyen ilke, o işlemin yine yetkili merci tarafından sadece yetkisizlik nedeniyle iptal edilebileceğini belirtir.

CMK Madde 7 nedir?
CMK Madde 7, görevli olmayan hakim veya mahkeme tarafından yapılan işlemlerin hükümsüz olduğunu belirtir. Bu madde, belirli şartlar altında işlemlerin geçersizliğini düzenler.

Yetkisizlik ne demek?
Yetkisizlik, diğer yargı kollarında bir mahkemenin belirli coğrafi alanlarda veya belirli konularda yetkili olmadığını ifade eder. Anayasa yargısında ise mahkemenin belirli iş ve davaları görebileceği konuları anlatan terimdir. Anayasa Mahkemesi, bireysel başvurularda kişi veya konu bakımından yetkisizlik kararları verebilir.

Görevsizlik kararı sonrası ne yapılır?
Görevsizlik veya yetkisizlik kararı alındıktan sonra davalı tarafın karşı tarafa görevli veya yetkili mahkemede tebligat yaptırması zorunludur. Kararın kesinleşmesinden itibaren on gün içinde tekrar dilekçe verilmesi veya çağrı kâğıdı tebliği istenmesi gerekmektedir.

Dava görevsizlik kararı nedir?
Dava görevsizlik kararı, mahkemenin kendi görev alanı dışında kaldığını tespit ettiği durumda verdiği karardır. Örneğin, bir mahkeme belirli bir konunun kendisinin görev alanına girmeyeceğini fark ederse, dosyayı ilgili görevli mahkemeye göndermek için görevsizlik kararı verir.

Usulden reddine ne demek?
Usulden red, mahkemenin dava dosyasında eksiklikler tespit etmesi durumunda verdiği karardır. Mahkeme, dava şartı eksikliği tespit ettiğinde davanın usulden reddine karar verebilir. Eksikliğin giderilmesi mümkünse, süre verilerek eksiklik tamamlanabilir. Aksi halde dava usulden reddedilir.

Yetkisizlik kararı ne zaman kesinleşir?
Yetkisizlik kararı verildiğinde, kararın kesinleşmesi taraflardan birinin bu karara karşı kanun yoluna başvurup başvurmadığına göre değişir. Karar kesinse, bu tarihten itibaren; kanun yolu kullanılmışsa reddedilme kararının tebliğ tarihinden itibaren kesinleşmiş sayılır.

5271 sayılı CMK Kanunu Nedir?
5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu, baro tarafından tayin edilen avukatların müdafi, vekil ve uzlaştırıcı olarak yapacakları hukuki yardımlar için uygulanan ücret tarifesini belirler. Ayrıca soruşturma ve kovuşturma sürecinde yapılacak hukuki yardımlar için ödenecek ücretleri düzenler.

Mahkeme yetkisizlik kararı verirse ne olur?
Mahkeme yetkisizlik kararı verdiğinde, dava dosyası ve dilekçesi görevli veya yetkili mahkemeye gönderilir. Ancak, görevsizlik veya yetkisizlik kararı veren mahkeme bu işlemi tarafların talebi üzerine yapar, resen gerçekleştirmez.

Görevsizlik kararının kesinleşmesi gerekir mi?
Görevsizlik kararının kesinleşip kesinleşmediği, taraflardan birinin bu karara itiraz edip etmediğine bağlıdır. Karar kesinleşmişse, bu tarihten itibaren hüküm ifade eder. Taraflardan biri kanun yolu başvurusu yapmışsa, ret kararının tebliğ tarihinden itibaren kesinleşmiş sayılır.

Görevsizlik kararı kaç gün?
Görevsizlik veya yetkisizlik kararı verildikten sonra, davalı tarafın on gün içinde görevli veya yetkili mahkemeye tebligat yaptırması gerekmektedir. Aksi takdirde dava açılmamış sayılır ve işlem yapılmış gibi kabul edilir.

Davanın usulden reddi halinde ne yapılır?
Dava, usulden reddedildiği durumda nihai bir karar olacağından temyiz edilebilir. Ancak bu karar, davanın mevcut durumunda eksiklik olduğunu ve bu eksikliğin tamamlanmadığı takdirde reddedileceğini gösterir.
 
Geri
Üst