AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gorevsizlik kararindan sonra ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.157
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Görevsizlik kararından sonra ne olur?​

Hüküm görevsiz bir mahkemenin karar vermiş olması sebebi ile geçersiz sayılmaz. Mahkemenin kendiliğinden gözetmesi ile birlikte taraflar da davaya bakan mahkemenin görevsiz olduğunu görev itirazında bulunarak hüküm kesinleşinceye kadar ileri sürebilirler. Mahkeme itirazı inceleyerek kabul veya red kararı verir.

Görevsizlik kararı ne anlama gelir?​

Görevsizlik kararı ne anlama gelir?
Yargılama konusu vakıanın kendi görev alanı dışında kaldığını gören mahkeme görevsizlik kararı vermelidir. Örneğin, bir asliye ceza mahkemesi, kovuşturma yaptığı suçun ağır ceza mahkemesinin görevine girdiğini gördüğünde görevsizlik kararı vererek dosyayı ilgili ağır ceza mahkemesine gönderir.

Görevsizlik kararı kaç gün?​

Görevsizlik kararı kaç gün?
Görevsizlik veya yetkisizlik kararı verilmesi üzerine davacının karşı tarafa görevli veya yetkili mahkemede tebligat yaptırması zorunludur. Kararın kesinleşmesinden itibaren on gün içinde davacının talepte bulunup yeniden çağrı kağıdı tebliği ettirmesi gerekir. Aksi takdirde dava açılmamış sayılır.

Görevsiz mahkemede açılan dava zamanaşımını keser mi?​

HMUK.193.maddesine göre, görevsizlik veya yetkisizlik kararının kesinleşmesinden sonra, davacı, on gün içinde görevli veya yetkili mahkemeye başvurmazsa, dava açılmamış sayılır. Dava açılmamış sayılınca da BK.133/2. (6098 m.154/2) gereğince zamanaşımı kesilmemiş olacaktır.

Görevsizlik kararı ile birlikte tedbir kalkar mı?​

Görevsizlik kararı ile birlikte tedbir kalkar mı?
Görevsizlik veya yetkisizlik kararı veren mahkeme bu kararı ile dosyadan el çekmiş olduğundan artık bu aşamadan sonra tedbir talebi hakkında değerlendirme yapması ihtiyati tedbir kararı vermesi mümkün olmayacaktır.

Görevsizlik kararına kimler itiraz edebilir?​

Görevsizlik kararına kimler itiraz edebilir?
5237 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 5/2 maddesinde ise; görevsizlik kararına karşı Cumhuriyet savcısının acele itiraz yoluna gidebileceği hüküm altına alınmıştır.
Görevsizlik kararı hüküm müdür?​
Yargılamanın görevi dışında kalan bir suç nedeniyle başka bir mahkemenin görevli olduğu yönünde karar vermesi görevsizlik kararıdır. Yargıtay 15. Ceza Dairesinin 2019/10102 Esas, 2020/1052 Karar sayılı dosya üzerinden görevsiz mahkemenin hüküm kurması nedeniyle bozma yönünde karar verilmiştir.

Görevsizlik kararı davalıya tebliğ edilir mi?​

Görevsizlik kararı davalıya tebliğ edilir mi?
6100 sayılı HMK’nın 114. maddesi uyarınca dava şartlarından olan görev konusunda aynı Kanun’un 138. maddesi uyarınca dosya üzerinden karar verilebilir ise de, ancak bunun için dava dilekçesinin davalılara tebliğ edilerek savunma hakkı tanınması gerekir.

Görevsizlik kararı ceza zamanaşımını keser mi?​

Görevsizlik kararı ceza zamanaşımını keser mi?

Icra mahkemesi görevsizlik kararı verebilir mi?​

Mahkeme kararında ceza mahkemesi sıfatı ile bakıldığının belirtmesi gerekir. İcra mahkemesi bu halde gönderme veya görevsizlik kararı veremez.

Mahkemenin tedbir kararı ne zaman kalkar?​

Mahkemenin tedbir kararı ne zaman kalkar?
İhtiyati tedbir kararı, kararın verildiği tarihten itibaren bir hafta içerisinde uygulamaya konmazsa kendiliğinden kalkar. Dava öncesinde verilmiş olan ihtiyati karara istinaden iki hafta içerisinde esasa ilişkin dava açılmaması halinde de ihtiyati tedbir kararı kendiliğinden kalkacaktır.

Mahkemenin verdiği tedbir kararı ne zaman kalkar?​

Mahkemenin verdiği tedbir kararı ne zaman kalkar?
HMK’nın 393. Maddesine göre: 1- İhtiyati tedbir kararının uygulanması, “bu kararın, tedbir isteyen tarafa tefhim veya tebliğinden” itibaren bir hafta içinde talep edilmek zorundadır. Aksi hâlde, kanuni süre içinde dava açılmış olsa dahi, tedbir kararı kendiliğinden kalkar.

Görevsizlik kararına itiraz hangi mahkemeye yapılır?​

Görevsizlik kararına İtiraz Asliye ceza mahkemesi hakimi tarafından verilen kararlara yapılacak itirazların incelenmesi, yargı çevresinde bulundukları ağır ceza mahkemesine aittir.
 
Merhaba! Görevsizlik kararının ardından başlıca süreçler ve detayları hakkında bilgi vermek istiyorum:

1. **Görevsizlik Kararının Hüküm Olarak Değerlendirilmesi:** Görevsiz bir mahkemenin verdiği karar hükümsüz sayılmaz. Ancak, mahkemenin kendi inisiyatifi yanında, taraflar da görevsizliği ileri sürerek hükme itiraz edebilirler. Mahkeme bu itirazı değerlendirir ve kararını verir.

2. **Görevsizlik Kararının Anlamı:** Bir mahkeme, kendisine verilen yetki dışında bir konuyu ele alması durumunda görevsizlik kararı verir. Örneğin, asliye ceza mahkemesi, ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir konuyu görüyorsa, dosyayı ilgili ağır ceza mahkemesine yönlendirir.

3. **Görevsizlik Kararının Süresi:** Görevsizlik kararının kesinleşmesinden sonra davacının, görevli veya yetkili mahkemeye başvurması için on günlük bir süresi vardır. Bu süre içinde davacı, talepte bulunarak yeniden çağrı kağıdı tebliği ettirmelidir, aksi halde dava açılmamış sayılır.

4. **Görevsiz Mahkemede Açılan Davanın Zamanaşımını Kesip Kesmediği:** Görevsizlik kararı kesinleştikten sonra davacının on günlük süre içinde görevli mahkemeye başvurmaması halinde dava açılmamış sayılır ve bu durumda zamanaşımı kesilmemiş olur.

5. **Tedbir ile Görevsizlik Kararı İlişkisi:** Görevsizlik ya da yetkisizlik kararı veren mahkeme, dosyadan çekildiği için tedbir taleplerini değerlendiremez ve ihtiyati tedbir kararı veremez.

6. **Görevsizlik Kararına İtiraz:** Görevsizlik kararına karşı itiraz Cumhuriyet savcısı tarafından yapılabileceği gibi, ilgili taraflar da itirazda bulunabilirler.

Şimdi herhangi başka bir sorunuz olursa, yardımcı olmaktan mutluluk duyarım!
 
Geri
Üst