- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 255.857
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Görevli mahkeme nasıl tespit edilir?
1086 sayılı Kanun’un görevin belirlenmesine ilişkin 1. madde- sine göre, “Mahkemelerin görevi kanunla belirlenir. Görev, dâva olunan şeyin değerine göre belirtilmiş ise, görevli mahke- menin tespitinde, dâvanın açıldığı gündeki değer esas tutulmak üzere, aşağı- daki maddeler hükümleri uygulanır.Özel yetki genel yetkiyi kaldırır mı?
Zira özel yetki genel yetkiyi ortadan kaldırmaz, onun yanında varlığını sürdürür; dolayısıyla dava veya icra takibi, davacının seçimine göre, hem genel ve hem de özel yetkili mahkemede açılabilir.
Dava şartı yokluğu nedeniyle reddedilen dava yeniden açılabilir mi?
Böyle bir karar, ancak dair olduğu dava şartının yokluğu hakkında kesin hüküm teşkil eder. ( m. 237, I ). Bu nedenle, dava şartı yokluğundan reddedilen dava, noksan dava şartı tamamlandıktan sonra yeniden açılabilir ve davalı bu yeni davaya karşı kesin hüküm ( m. 427 ) itirazında bulunamaz.Görevin belirlenmesi ve niteliği ile ilgili bilgiler nelerdir?
Madde Metni Madde 1/I – Mahkemelerin görevi kanunla belirlenir. Madde 7 – Diğer bir mahkeme yahut idari makam veya yargı merciinin görevine giren bir dava veya iş kendisine arz olunan mahkeme, duruşma yapmadan görevsizlik kararı verebileceği gibi davanın her safhasında kendiliğinden görevli olmadığına da karar verir.
Görevli mahkeme, dava şartı olup bir davaya bakmakta görevli olan mahkemenin adına verilen isimdir.
Yetki sözleşmesi genel yetkiyi ortadan kaldırır mı?
HUMK’nın 22. maddesine göre yetki sözleşmesi ancak yetkinin kamu düzenine dair olmadığı hallerde yapılabilir, sözleşmeyle yetkili kılınan mahkemenin yetkisi de kesin yetki olmaz. Sözleşmeyle yetkili kılınan mahkemenin yanında kanunen yetkili genel ve özel diğer mahkemelerin yetkisi de devam eder.
Genel yetki kuralı nedir?
Bir kimseye karşı açılacak bütün davalar için hangi yerdeki görevli mahkemede dava açılacağını belirleyen yetkili kuralıdır. Genel yetki kuralına göre, aksine hüküm bulunmadıkça tüm davalar davalının yerleşim yerinde açılır.Dava reddedilirse ne olur?
(1) Dava esastan reddedilirse davacı, beşyüz Türk Lirasından beşbin Türk Lirasına kadar disiplin para cezasına mahkûm edilir.
Görev kuralları nelerdir?
Görev kurallarının özellikleri:TMK nın ikinci kitabına 3 kısım hariç göre aile hukukundan doğan dava ve işler hangi kanuna göre hangi mahkemeler tarafından görülür kanun ve mahkeme adını belirtiniz?
4787 sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanunun 4/1. maddesinde yer alan hükme göre; 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun ikinci kitabından üçüncü kısım hariç olmak üzere (TMK m.118-395) kaynaklanan bütün aile hukukundan doğan dava ve işlerde aile mahkemeleri görevlidir.
Mahkemelerin yetkileri kanunla düzenlenir. Hiçbir kimse kanunen tabi olduğu mahkemeden başka bir mahkeme önüne çıkarılamaz. Bu nedenle tüzük ve yönetmelik ile yetki hükmü konulamayacağı gibi davalı kıyas yolu ile başka bir mahkemenin önüne çıkarılamaz. Ve kendini savunmaya zorlanamaz.