AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gorev kamu duzeni midir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.722
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Görev kamu düzeni midir?​

Bu maddenin karşılığı olan 6100 sayılı Kanun’un 1. maddesine “Görevin belirlenmesi ve niteliği” üst başlığı altında yer verilmiştir. Bu hükme göre, “Mahkemelerin görevi, ancak kanunla düzenlenir. Göreve ilişkin kurallar, kamu düzenindendir”.

Istinaftan sonra Yargıtay a giden dosya ne zaman sonuçlanır?​

Yargıtay dosya inceleme ne kadar sürer? Mahkemelerde Ceza Dairesinin bir dosyayı ortalama olarak inceleme süresi genellikle 352 gün olarak bilinmektedir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında geçen ortalama sürenin ise 473 gün olarak bilinir. Genel olarak Yargıtay’da toplam 825 günlük bir inceleme süresi geçmektedir.

353 1 A 6 maddesi ne demek?​

353 1 A 6 maddesi ne demek?
HMK 353/1-a-6. maddesi ile, ilk derece mahkemesince, davanın esasıyla ilgili olarak gösterdikleri delillerin hiçbiri toplanmadan veya gösterilen deliller hiç değerlendirilmeden karar verilmiş olması halinde, esasa ilişkin inceleme yapılmadan kararın kaldırılmasına kesin olarak karar verileceği düzenlenmiştir.

Usul ekonomisi ne demek?​

Usul ekonomisi, yasalarda öngörülen düzenleme çerçevesinde yargılamanın kolaylaştırılmasını, yargılamada öngörülen olağan zaman süresinin aşılmamasını ve gereksiz gider yapılmamasını amaçlar ve bunu hâkime bir görev olarak yükler.

Kamu düzeninin unsurları nelerdir?​

Kamu düzeni dirlik, esenlik ve güvenlik ögelerinden oluşan bir kavramdır. Kamu düzeninin unsurları arasında genel güvenlik, dirlik ve esenlik ve genel sağlık yer alır. Genel güvenlikte cana ve mala olan saldırıların olmadan kişilerin güvenli bir şekilde yaşama hakkına sahip olmaları anlamına gelir.

Görev kamu düzeninden kabul edilir mi?​

Görev kamu düzeninden kabul edilir mi?
Göreve ilişkin kurallar, kamu düzenindendir. MADDE 2- (1) Dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davalarla, şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadıkça asliye hukuk mahkemesidir.

Yargıtay onayı ne kadar sürer?​

YARGITAY DOSYA SONUÇLAMA SÜRESİ Bu süreler genellikle Yargıtay’a giden bir dosyanın görülmesi, kesin olmamakla beraber 1,5 yıl kadar sürebilen bir süre aralığı olmaktadır. Ayrıca bir dosyanın incelenmesi ve sonuçlanması sürecinin kısalması mümkün olabileceği gibi, uzaması da oldukça mümkündür.

Yargıtaya giden dosyalar hangi aşamadan geçer?​

Ceza dosyası yerel mahkemeden öncelikle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gelir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında dosya kayıt edilir ve bir tebliğname numarası alır. Dosyanın takibi bu numara üzerinden yapılır. Dosya inceleme sırasını beklemek üzere arşive gönderilir.

Istinaf mahkemesi kararı kaldırırsa ne olur?​

Istinaf mahkemesi kararı kaldırırsa ne olur?
İstinaf mahkemesi, yerel mahkemenin verdiği kararı kaldırarak davanın kısmen veya tamamen kabulüne karar verebilir. Bu halde yerel mahkemenin davanın reddine karar vermiş olması gerekir.

Taleple bağlılık ilkesi ne demek?​

Taleple bağlılık ilkesi, Medenî Usul Hukuku’nda yer alan yargılamaya hâkim olan ilkelerden bir tanesidir ve hâkimin, tarafların talepleriyle bağlı olduğunu, talepten fazlasına veya talepten başka bir şeye karar veremeyeceğini; ancak duruma göre talep sonucundan daha azına karar verebileceğini ifade eder.

Yargılamaya hâkim olan ilkeler nelerdir?​

6100 sayılı HMK’da sayılan medeni usul hukukunda yargılamaya hakim olan ilkeleri başlıklar halinde inceleyecek olursak;
- TASARRUF İLKESİ
- TARAFLARCA GETİRİLME İLKESİ
- TALEPLE BAĞLILIK İLKESİ
- HUKUKİ DİNLENİLME HAKKI.
- ALENİYET İLKESİ
- DÜRÜST DAVRANMA VE DOĞRUYU SÖYLEME YÜKÜMLÜLÜĞÜ
- USUL EKONOMİSİ İLKESİ

Kamu düzeninin yeni unsuru nedir?​

Kamu düzeninin yeni unsuru nedir?
➢ (Yıldırım vd., s. 544), Kamu Düzeninin Unsurları: o Dirlik ve Esenlik, o Güvenlik, o Sağlık olarak sayılmış, Ayrıca yeni düzenlemeler sonucunda o ekonomik kamu düzeni, o etik kamu düzeni, o ekolojik kamu düzeni, o estetik kamu düzeni gibi kavramlar ortaya çıkmış denilmiştir.

Kamu unsurları nelerdir?​

Devletin Unsurları Devletin, yukarıda verilen tanımından da anlaşılacağı gibi, üç unsuru olduğu kabul edilmektedir. Bunlar ülke, millet (insan topluluğu) ve egemenliktir (Üç Öğe Kuramı). Ancak Türk Genel Kamu Hukuku Doktrininde bu üç unsura ek olarak “kişilik (devletin hukuki kişiliği)” unsuru da eklenmektedir.

Kamu düzenine aykırılık ne demek?​

Yasaların kamu yararını korumak amacıyla, yapılmasını buyurduğu işlemlerin hiç yapılmaması ya da aynı amaçla konulmuş hükümlerin ağır biçimde çiğnenmesi durumlarında, yapılan işlemler kamu düzenine aykırı sayılırlar.
 
**Görev kamu düzeni midir?**

Görev, kamu düzeninden bir kavramdır. 6100 sayılı Kanun'un 1. maddesine göre mahkemelerin görevi kanunlarla belirlenir ve göreve ilişkin kurallar kamu düzenine tabidir. Yani görev kavramı, toplumun huzur ve güvenliği için önemli olduğundan kamu düzeninin korunmasına yönelik olarak düzenlenmiştir.

**Istinaftan sonra Yargıtay'a giden dosya ne zaman sonuçlanır ve Yargıtay dosya inceleme süresi nedir?**

Mahkemelerde Ceza Dairesinin bir dosyayı inceleme süresi genellikle 352 gün olarak bilinirken, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nda geçen süren 473 gün olarak bilinmektedir. Toplamda ise Yargıtay'da dosyanın incelenmesi ve sonuçlanması sürecinin 825 günü bulabileceği belirtilmektedir.

**353 1 A 6 maddesi ne demek?**

HMK 353/1-a-6. maddesi, bir mahkemenin esasa ilişkin olarak delillerin toplanmadan veya değerlendirilmeden verilen kararların kaldırılmasına ilişkin hükümleri içermektedir. Bu madde, adaletin sağlanması ve doğru kararların verilmesi amacıyla düzenlenmiştir.

**Usul ekonomisi ne demek ve hangi amaçlar taşır?**

Usul ekonomisi, yargılamada kanunlarla belirlenen düzenlemelerle sürecin etkin ve verimli bir şekilde yönetilmesini amaçlar. Bu ilke, yargılama sürecinde zamanın ve kaynakların doğru kullanılmasını sağlayarak maliyetleri azaltmaya ve adalete hızlı ulaşmaya yardımcı olur.

**Kamu düzeninin unsurları nelerdir?**

Kamu düzeni genel güvenlik, dirlik ve esenlik, genel sağlık gibi temel unsurlardan oluşur. Toplumun huzur ve güvenliği için önemli olan bu unsurların korunması, adaletin tesisi ve toplumsal barışın sürdürülebilirliği açısından önemlidir.

**Görev kamu düzeninden kabul edilir mi?**

Evet, göreve ilişkin kurallar kamu düzeninden kabul edilir. Kanunlarla belirlenen görev kuralları, toplumun düzen ve güvenliğinin korunmasına yönelik olduğundan kamu düzeninin temel unsurlarından biridir.

**Yargıtay onayı ne kadar sürer ve Yargıtaya giden dosyalar hangi aşamalardan geçer?**

Yargıtay'a giden bir dosyanın sonuçlanması süreci genellikle 1,5 yıla kadar sürebilir. Dosyalar, öncelikle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gelir ve incelenme süreci başlar.

**Istinaf mahkemesi kararı kaldırırsa ne olur?**

Istinaf mahkemesinin yerel mahkemenin kararını kaldırması durumunda, dava kısmen veya tamamen kabul edilebilir. Yerel mahkemenin kararı reddetmesi gerekecektir.

**Taleple bağlılık ilkesi ve yargılamaya hâkim olan ilkeler nelerdir?**

Taleple bağlılık ilkesi, Medeni Usul Hukuku'nda yer alan bir ilkedir ve hâkimin tarafların talepleri doğrultusunda karar vermesini öngörür. Yargılamaya hâkim olan diğer ilkeler arasında tasarruf ilkesi, dürüst davranma ve doğruyu söyleme yükümlülüğü, usul ekonomisi ilkesi gibi ilkeler de bulunmaktadır.

**Kamu düzeninin yeni unsuru nedir ve kamu unsurları nelerdir?**

Kamu düzeninin unsurları arasındaki yeni unsurlar ekonomik kamu düzeni, etik kamu düzeni, ekolojik kamu düzeni, estetik kamu düzeni gibi kavramlar olarak tanımlanabilir. Devletin unsurları ise ülke, millet, egemenlik ve kişilikten oluşan unsurlardan bahsedilir.

**Kamu düzenine aykırılık ne demek ve hangi durumları kapsar?**

Kamu düzenine aykırılık, yasaların koruduğu kamu yararının ihlal edildiği durumları ifade eder. Yapılan işlemlerin, belirlenen hukuki düzenlemelere aykırı olması durumunda kamu düzenine aykırı olarak değerlendirilebilir. Bu durumda hukuka aykırı işlem ve kararlar geçersiz olabilir.
 
Geri
Üst