AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gonullu vazgecme hukumleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Gönüllü vazgeçme hükümleri nelerdir?​

Suça Teşebbüs ve Gönüllü Vazgeçme Halinde Ceza. Suça teşebbüs halinde faile mutlaka bir ceza verilir, ancak verilen cezada indirim yapılır. Gönüllü vazgeçme halinde fail, teşebbüsten dolayı cezalandırılmaz; fakat tamam olan kısım esasen bir suç oluşturduğu takdirde, sadece o suça ait ceza ile cezalandırılır.

Teşebbüs hangi suçlarda mümkün?​

Hareketin yapılması ile suç oluştuğu için, eğer hareket parçalara bölünebiliyorsa teşebbüs düşünülebilir. Örneğin, hakaret, sırf hareket suçudur. Hakaretamiz sözlerin muhataba ulaşmadan (mektupla hakarette) başkasının eline geçmesi durumunda, teşebbüsten söz edilebilir.

Gönüllü vazgeçme ve etkin pişmanlık nedir?​

Gönüllü vazgeçme ve etkin pişmanlık nedir?
Etkin pişmanlık ve ceza indirimi, çoğu zaman gönüllü vazgeçme ile karıştırılmaktadır. Fakat iki kavram da aslında farklı niteliklere sahiptir. Gönüllü vazgeçme, suçun tamamlanması veya kesintisiz suçlarda olduğu gibi suçun sona erme aşamasına kadar mümkünken; etkin pişmanlık bu aşamadan sonra gündeme gelmektedir.
GÖNÜLLÜ VAZGEÇME (TCK m.36) Kişi, işlemeyi kastettiği suçun icra hareketlerinden vazgeçer veya kendi çabalarıyla suçun tamamlanmasını veya neticenin gerçekleşmesini önlerse gönüllü vazgeçme söz konusu olacaktır. Gönüllü vazgeçme bazı yönleriyle teşebbüse benzese de kanundaki tanımlardan farkları ortaya çıkmaktadır.

Hırsızlığa teşebbüs suçu nedir?​

Hırsızlığa teşebbüs suçu nedir?
Hırsızlık suçuna teşebbüs nedir sorusunun yanıtı için; “İşlenmesi planlanan bir suçun, Kanunda belirtilen eylemlere başlandıktan sonra, failin iradesi dışındaki etkenlerden dolayı suçun tamamlanamaması durumudur” diyebiliriz.

Gönüllü vazgeçme etkin pişmanlık nedir?​

Etkin pişmanlık; hukuk dünyasının en çok konuşulan kavramlarından birisidir. Bilhassa gönüllü vazgeçme ile karıştırılmaktadır. Gönüllü vazgeçme; suçun tamamlanmasına kadar olan süreçte ortaya çıkar. Ancak, etkin pişmanlık; suçun işlenmesinin ardından ortaya çıkan yasal bir haktır.

Etkin pişmanlık hükümleri nelerdir?​

Etkin pişmanlık, kişinin işlediği suçtan dolayı özgür iradesiyle sonradan pişman olması, suç teşkil eden fiilin meydana getirdiği olumsuzlukları gidermesi ve ceza adaletine olumlu davranışlarıyla katkı sunması halinde atıfet hükümlerinin uygulanmasını sağlayan bir ceza hukuku kurumudur.

TCK teşebbüs nedir?​

TCK teşebbüs nedir?
SUÇA TEŞEBBÜS (TCK m.35) Kişi, işlemeyi kastettiği bir suçu elinde olmayan nedenlerle tamamlayamaz ise suça teşebbüs etmiş olur ve teşebbüsten dolayı sorumlu tutulur. Suça teşebbüs, Türk Ceza Kanunu’nun (“TCK”) 35. maddesi kapsamında düzenlenmiş ve temel cezada indirime gidileceği kural altına alınmıştır.

Hırsızlığa teşebbüs suçu var mı?​

Hırsızlığa teşebbüs suçu var mı?
Fail, icra hareketlerine başlamış, ancak elinde olmayan nedenlerle icra hareketleri yarıda kalmış ise suça teşebbüs edilmiş olur. Örneğin, hırsızlık yapmak için bir eve merdiven dayadığı sırada ev sahibinin görmesi üzerine kaçan kişinin fiili yarıda kaldığından hırsızlık suçu teşebbüs aşamasında kalmıştır.

Hırsızlığa teşebbüs cezası kaç yıl?​

Hırsızlık suçu, TCK 141’de temel şekli ile düzenlenmiştir. Madde metni uyarınca, açıkta bırakılan eşyaya yönelik gerçekleştirilen hırsızlık fiili için suçu gerçekleştiren kişiye, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilecektir.

Icrai ve ihmali hareket nedir?​

Suçlar hareketin şekline göre icrai ve ihmali suçlar olarak ikiye ay- rılmaktadır. Failin ancak aktif, yani yapma şeklinde bir hareket içinde bulunmasıyla işlenebilen suçlara icrai suç denir. 7 Buna karşılık ihmali davranışla, yani hukuken istenen şeyin yapılmaması suretiyle işlenen suçlara ise ihmali suçlar denir.

Teşebbüse teşebbüs mümkün mü?​

Teşebbüse teşebbüs mümkün mü?
Sırf Hareket Suçlarında Teşebbüs Hareketin yapılmasıyla suç tamamlandığından kural olarak bu suçlara teşebbüs mümkün değildir. Ancak, sırf hareket suçları birden çok icra hareketiyle gerçekleşiyorsa yani icra hareketleri ayrılabiliyorsa bu durumda teşebbüs mümkün olur.

Gönüllü vazgeçme nedir örnek?​

Gönüllü vazgeçme nedir örnek?
Örneğin, fail, çalıştığı yerin arka kapısını iştirak halinde hırsızlık yapmak için açık bırakmış, suç ortakları kapıdan içeri girerek bazı malları almış, ancak fail işyerine gelerek malları eski yerine koymuşsa, fail hakkında gönüllü vazgeçme hükümleri uygulanır.

Icrai hareketli suç nedir?​

İcrai hareketle işlenen suçlar bir yapma hareketle gerçekleştirilir. Bu hareket gözlenebilir bir harekettir. İcrai bir suçta fail etken bir hareketle cezayı gerektiren normu ihlal eder. İhmali suçlarda ise emredilen hareketin yapışmaması suretiyle ölçü ihlal edilir.

Icrai davranışla işlenen bir suçun ihmali davranışla işlendiği hallerde hangi suçtan söz edilir?​

Maddenin beşinci fıkrasına göre; bu gibi durumlarda, amir konumundaki kamu görevlisi, ihmali davranışla işkence suçunu işlemiş kabul edilecek ve bu nedenle cezasında indirim yapılmaksızın sorumlu tutulacaktır.”

Iştirak şartları nelerdir?​

Iştirak şartları nelerdir?
a) Suç işlemeye teşvik etmek, b) Suç işleme kararını kuvvetlendirmek, c) Suçun işlenmesinden sonra yardımda bulunmayı vaad etmek, d) Suçun nasıl işleneceği konusunda yol göstermek şeklinde belirtilmiştir.

Gönüllü Vazgeçmede ne karar verilir?​

Gönüllü Vazgeçmede ne karar verilir?
Gönüllü vazgeçme halinde kural olarak faile ceza verilmez, ancak failin vazgeçme anına kadar sergilediği davranışlar başlı başına başka bir suç oluşturuyorsa fail bu suç nedeniyle cezalandırılır.

Etkin pişmanlık ile gönüllü vazgeçme aynı anda bulunabilir mi?​

Prof. Dr. Bahri Öztürk’e göre iştirak halinde işlenen suçlarda her suç ortağı ayrı ayrı ele alınmalıdır. Fakat tüm ortaklar ortak karar ile suçu işlemekten vazgeçmiş ise gönüllü vazgeçmeden hepsi birlikte yararlanabilir.
 
Gönüllü vazgeçme hükümleri, suçun işleme aşamasında faillerin sergiledikleri davranışlara ilişkin yasal düzenlemeleri içermektedir. Özellikle suça teşebbüs ve gönüllü vazgeçme durumlarında ceza hukuku çerçevesinde belirli kurallar ve cezalar uygulanmaktadır.

Suça teşebbüs durumunda, failin suç işlemeye teşebbüs etmesi durumunda cezalandırılacağı ancak verilen cezanın indirilebileceği belirtilir. Yani suç işlemeye kalkışmak bile cezalandırılabilir ancak daha hafif ceza verilebilir. Gönüllü vazgeçme halinde ise fail teşebbüsten dolayı cezalandırılmaz, ancak eğer başka suçlar işlediyse sadece o suça ait ceza ile cezalandırılır.

Etkin pişmanlık ve gönüllü vazgeçme kavramları sıklıkla karıştırılmaktadır. Gönüllü vazgeçme, suç işleme sürecindeki vazgeçme durumunu ifade ederken; etkin pişmanlık, suçun işlenmesinden sonra pişmanlık duyulması ve bu pişmanlığın hukuki süreci içermektedir. Gönüllü vazgeçme, suçun tamamlanmaması veya neticenin gerçekleşmemesi durumunda ortaya çıkar.

Hırsızlığa teşebbüs suçu, hırsızlık suçunu örnek alarak açıklayabiliriz. Hırsızlık suçuna teşebbüs, suç işlemeye niyetlenen kişinin belirli eylemlerde bulunmaya başlaması ancak suçun tamamlanamaması durumunu ifade eder.

İcrai ve ihmali hareket kavramları, suçların işlenme biçimlerine göre ayrılmaktadır. İcrai suçlarda fail aktif bir şekilde suçu işlerken, ihmali suçlarda ise hukuken gerekli olan davranışın yapılmasının ihmal edilmesi durumu söz konusudur.

Iştirak şartları, suç işleme sürecinde suça ortak olmayı veya suça yardım etmeyi ifade eder. Suç işlemeye teşvik etme, suç işleme kararını kuvvetlendirme, suçun işlendikten sonra yardımda bulunmayı vaad etme gibi durumlar iştirak şartları arasında yer alır.

Gönüllü vazgeçme durumunda, failin vazgeçme anına kadar sergilediği davranışlar incelenir ve eğer bu davranışlar başlı başına başka bir suç oluşturuyorsa, fail bu suç nedeniyle cezalandırılabilir.

Etkin pişmanlık ve gönüllü vazgeçme aynı anda bulunabilir, ancak bu durum iştirak halindeki suçlarda her suç ortağının ayrı ayrı ele alınması gerektiğini ifade eder. Eğer tüm suç ortakları suçu işlemekten vazgeçmişse, gönüllü vazgeçme hükümlerinden birlikte yararlanabilirler.
 
Geri
Üst