AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Gomme islemi nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Gömme işlemi nasıl yapılır?​

Gömme işlemi (Bloklama/döküm), doku takibi biten dokuları, daha sonra katılaşacak sıvı bir kaplayıcı madde içerisine yerleştirme işlemidir. Bu kaplayıcı madde sertleştiğinde gerçek dokuya zarar vermeden, mikrotom için standart olan bir boyda bloklar hazırlanmış olur.

Doku gömme cihazı ne işe yarar?​

Doku gömme cihazı, bloklama için gerekli (sıcak parafin, bloklama alanı, blok soğutma alanı vb.) bileşenleri bünyesinde bulunduran ve doku gömme işleminin yapılmasını sağlayan laboratuvar ürünüdür.
Dokuları gömme yöntemleri nelerdir?
Gömme ortamı olarak parafin, selloidin, selloidin-parafin kullanılabilir. Amaç, dokuları yarı sert ve kolayca kesilen materyal içine yerleştirmek ve şeffaflandırıcı ajanı dokudan uzaklaştırmaktır. Parafin en çok kullanılan ortamdır. Bu aşamada dokular 58-600C sıcaklıktaki parafin içinde 4 saat bekletilir.
Mikroton cihazı nedir?
Mikrotom, mikroskopta incelenecek materyallerin görünür ışık altında (ışık mikroskobu) veya elektron ışınımı altında (elektron mikroskobu) histopatolojik olarak incelenebilmesi için hazırlık aşamasında kullanılan önemli bir araçtır.

Parafin metodu nedir?​

Parafin metodu sürekli preparat hazırlanmasında çok kullanılan metotdur. Materyal amaca uygun olmak şartıyle mümkün olduğu kadar küçük parçalara ayrılır. Gereksiz kısımlar atılır. Uygun bir tesbit çözeltisinde tesbit edilir.

Patolojide doku takibi nedir?​

sona eren işlemler dizisine doku takibi denir.  Fikse olmuş dokunun bloklamaya hazır hale getirilmesidir.  Dokunun mikrotomda ince kesitler yapılacak sertliğe getirilmesi gerekir.  Bu sertlik genellikle parafin infiltre edilerek sağlanır.
Mikrotom cihazı nasıl kullanılır?
1.1.2. Mikrotom bıçağı yerleştirme mekanizması 45 derecelik açıya (-,0,+ aralıkları arasında 5 derece olmalı) ayarlanmalıdır. 1.1.3. Mikrotom bıçağı yerine yerleştirilir. 1.1.4. Mikrotom blok tutucuya parafinle bloklanmış doku blokları koyulur. 1.1.5. Mikrotomun micron ayarları yapılır.
Mikrotom nedir çeşitleri nelerdir?
Günümüzde en sık kullanılan mikrotomlar: parafin dokularda rotary ve kızaklı mikrotom, taze dokularda ise kriyostattır. Bütün mikrotomlar üç ana yapıdan oluşur; mikrotom gövdesi, bıçak tutucusu, blok veya materyal tutucusu. Rotary mikrotom, ışık mikroskobu için parafin dokudan ince ve seri kesit alınmasında kullanılır.
 
Geri
Üst