- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Gölgenin yönü nasıl bulunur?
Güneşten yararlanarak şu şekilde de yönümüzü bulabiliriz: Güneş, öğle vakti tam tepedeyken, yere diktiğimiz çubuğun gölgesini ölçeriz. Bulduğumuz en kısa gölge uzunluğu, kuzeyi; karşı tarafı da güneyi gösterir. Yüzümüzü kuzeye dönersek, sağ taraf doğuyu, sol taraf da batıyı gösterir.Gölge boyu günün hangi vakitlerinde uzundur?
Gölge boyu günün hangi vakitlerinde uzundur?Yine gün içinde gölgenin boyunun değiştiğini biliyoruz. Güneş tepedeyken yani öğlen saatlerinde gölge boyu hayli kısalırken, sabah ya da akşam saatlerinde ise gölgeniz en uzun haline gelir.
Türkiyede gölge yönü nereyi gösterir?
Türkiye’de gölge yönü daima kuzeyi gösterir.Gölge ne tarafa düşer?
Gölge ne tarafa düşer?Dönenceler dışında kalan yerlerde bir cismin öğle vakti gölgesi Kuzey yarımkürede kuzeye, Güney yarımkürede güneye düşer.Dönenceler arasındaki yerlerde ise Güneş ışınlarının geldiği yönün tam tersine düşer.
Bu durumdan yıl içinde cisimlerin gölge boyları ve yönleri de etkilenir. Gölge yönleri, yaşanan tarihlere göre dönenceler arasında bazen kuzeye bazen de güneye düşer. Yengeç Dönencesi’nin kuzeyinde gölge yönü her zaman kuzeyi, Oğlak Dönencesi’nin güneyinde ise gölge yönü her zaman güneyi gösterir.
Gölge boyu ekvatordan kutuplara doğru nasıl değişir?
Gölge boyu ekvatordan kutuplara doğru nasıl değişir?Gölge boyları, ekvatordan kutuplara gidildikçe artar. Uzar. Paralellerin çevre uzunlukları Ekvator’dan kutuplara gidildikçe azalır. Boylamların arasındaki mesafe, Ekvator’dan kutuplara gidildikçe azalır.
Türkiyede gölgeler ne tarafa düşer?
Sabah gölge hangi yöne düşer?
Sabah gölge hangi yöne düşer?Gölgemiz batı yönüne doğru uzanırmış. Öğle saatlerinde Güneş tam tepede olduğu için bazen gölge olmaz bazen çok kısa gölgeler oluşurmuş. Akşama doğru ise sabah olduğu gibi eğik ışınlar eğik gelir ve uzun gölgeler oluşmasına neden olurmuş. Bu sefer gölge doğuya doğru uzarmış.