Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Golge ve yansima nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Gölge ve yansıma nedir?​

Bir ışık kaynağından çıkan ışınların saydam olmayan bir cisim tarafından engellendiğinde cismin gölgesi oluşur. Işığın madde ile etkileşmesinin bir yolu da yansıma olayıdır. Saydam bir cismin üzerine gelen ışık ışınları cismin diğer yanına geçer.

Gölge neden olur?​

Güneş ışığının olduğu bir yerde vücudumuzun bir tarafı gelen ışığı kesermiş. Arkada kalan kısım ise karanlıkta kalırmış. İşte ışığın olmadığı tarafta da gölge oluşurmuş. Yani ışık, saydam olmayan herhangi bir şeyle karşılaşınca o cismin arkasına ulaşamaz ve o taraf karanlıkta kalırmış.
Tasavvufta gölge nedir?
Gölge, temel anlamına göre “saydam olmayan bir cisim tarafından ışığın engellenmesiyle ışıklı yerde oluşan karanlık”tır (Türkçe Sözlük, 2005: 774). Gölgenin mecaz anlamı ise “lütuf ve ihsan”dır (Cebecioğlu, 2014: 420). Tasavvufta ise “gölge, hakikatin gölgesi olarak değerlendirilir” (Cebecioğlu, 2014: 420-421).

İnsan gölgesi neden siyah?​

ışık geçmediği için ışığın yokluğu diyebiliriz. Işığın vurmadığı yerler ışığı yansıtmayacağı için siyah görünür.

Gölgeler secde eder mi?​

“Gölgelerl de ister istemez sabah-akşam Allah’a secde ederler.” Yani bütün mahlukatın gölgeleri sabah-akşam Allah’a secde etmektedir. Çünkü özellikle bu vakitlerde gölgeler açıkça ortaya çıkmakta, bir cihetten diğer bir cihete geçmektedir. Bu da Yüce Allah’ın gölgeleri dilediğine uygun olarak evirip çevirmesi ile olur.
Gölge nedir Fen Bilimleri?
Işık kaynağından yayılan ışık ışınları, saydam olmayan (opak) bir madde ile karşılaştığında o maddenin diğer tarafına geçemez. Maddenin arkasında karanlık bölgeler oluşur. Bu karanlık bölgeye tam gölge denir. Gölgenin şekli, opak cismin şeklinin aynısıdır.

Secde ayeti gelince ne yapılır?​

Tilavet secdesi yapacak kişi, ellerini kaldırmadan doğrudan doğruya ‘Allahu ekber’ diyerek bir kere secdeye gidip üç defa “Sübhane Rabbiye’l-alâ” dedikten sonra yine ‘Allahu ekber’ diyerek secdeden kalkar. Böylece tilavet secdesi tamamlanmış olur. Yani tilavet secdesinden sonra teşehhüt miktarı oturmak ve selam yoktur.

Kuranda secde ayetleri nelerdir?​

Kur’an-ı Kerim’de toplamda 14 Secde ayeti bulunmaktadır. Bu secde ayetlerini okuduğumuzda tilavet secdesi yapmamız gerekmektedir. A’râf 206, Ra’d 15, Nahl 49, İsra 107, Meryem 58, Hac 18, Sâd 24, Furkan 60, Neml 25, Secde 15, Fussılet 37, Necm 62, İnşikâk 21 ve Alak 19 secde ayetlerindendir.Peki 14 secde ayeti nedir?
 
Geri
Üst