AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Golge oyununun diger adi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Gölge oyununun diğer adı nedir?​

Gölge oyunu aslında iki çeşit olarak da bilinir. Birisi herkesin bildiği Karagöz ve Hacivat oyunudur.

Karagöz tiyatrosu nedir?​

Karagöz ve Hacivat, taklide ve karşılıklı konuşmaya dayanan, iki boyutlu tasvirlerle bir perdede oynatılan gölge oyunudur. Karagöz oynatıcısına kurgusal, hayali denir. Yardımcıları çırak, yardak, dayrezen, sandıkkardır. Oyunda konuşmaların değişmesi baş hareketleriyle yapılır.
Karagöz bir “gölge oyunu”dur. Bu oyun, deriden kesilmiş bir takım şekillerin (insan, hayvan, bitki, eşya vb.) arkadan ışık verilerek beyaz bir perde üzerine yansıtılması temeline dayanmaktadır. Karagöz oyunundaki kişiler, şekiller deriden yapılan tasvir, suret veya figür ismi verilen şekillerle canlandırılmaktadır.
Edebiyatta gölge oyunu nedir?
Gölge Oyunu geleneksel olarak hayvan derilerinden kesilerek hazırlanmış insan, hayvan, eşya gibi figürlerin bir ışık kaynağı önünde oynatılarak, gölgelerinin gerdirilmiş, beyaz bir perdeye düşürüldüğü gösteri sanatıdır.
Gölge oyunu Tipleri Nelerdir?
Gölge oyunundaki tipler genel olarak şunlardır: Karagöz, Hacivat, Çelebi, Tiryaki, Beberuhi, Kayserili, Kastamanolulu, Laz, Kürt, Acem, Arap, Arnavut, Muhacir, Yahudi, Frenk (Rum), Ermeni, Çerkez, Tuzsuz Deli Bekir, Matiz, Sarhoş, Zeybek, Zenneler, Çingeneler, Çengi, Cazu, Cin…

Karagöz nedir ve özellikleri?​

Türk kültürünün çok önemli bir unsurunu oluşturan Karagöz Oyunu, deriden kesilmiş tasvirlere perde arkasından ışık yansıtılmasıyla oynanan bir gölge oyunudur. Bu oyun Türk kültürünü, yaşam biçimini, müziğini, Osmanlı’daki halkın karakterini bizlere yansıtan özel bir sanatsal faaliyet özelliği taşımaktadır.

Karagöz oyununun nasıl ortaya çıktığına dair araştırma?​

Karagöz Oyununun Ortaya Çıkışı Türkler 16. yüzyılın başında perde gerisinden gölge yansıtma tekniğini Mısır’dan almışlardır. Mısır oyunlarında birbirinden kopuk sahneler bulunduğu için ilk başlarda Türk gölge oyunlarında da buna uyulmuştur. Ayrıca, Mısır gölge oyunlarında belirli, kalıplaşmış kişilere pek rastlanmaz.
Karagöz perdesi 180 cm X 100 cm ebadındadır ancak bu oran oyunun yapısına göre değişebilir. Perdenin alt tarafında peş tahtası denilen bir tezgah bulunur. Perdeyi aydınlatan ışık kaynağı ve oyunda kullanılacak tasvir, nâreke, tef vs. bu tezgahın üzerinde bulunur.
Karagöz kimdir?
Karagöz ve Hacivat Bursa’da Ulucami’nin imalatı esnasında çalışan 2 işçidir. Karagöz demirci ustası iken Hacivat ise duvarcı ustasıdır. İnşaatın yavaş ilerlemesinden sorumlu tutulup idam edilen Karagöz ve Hacivat taklide ve karşılıklı konuşmaya dayanan, 2 boyutlu tasvirlerle bir perdede oynatılan gölge oyunudur.
Gölge oyunu hangi tiyatro?
Türklerin toplumsal yaşamında önemli bir yeri olan bir başka geleneksel gösteri türü de, bir çeşit gölge oyunu olan Karagöz’dür. Karagöz de meddahlık gibi, bir kişinin yaratıcılığına dayanan bir gösteri türüdür.

Geleneksel gölge oyunlarımız nelerdir?​

Geleneksel sahne oyunlarımızı; Karagöz ile Hacivat, Kavuklu ile Pişekar, Aşuk ile Maşuk ve Meddah olarak sayabiliriz. Asırlardır devam eden oyunlarımızın birbirinden eğlenceli yönleri vardır.

Gölge oyunundaki tipler nasıl yapılır?​

Gölge oyunundaki tipler şu şekildedir:
- Eksen Kişiler: Karagöz, Hacivat.
- Kadınlar: Zenneler, Kanlı Nigar, Salkım İnci, Karagöz’ün karısı, Hacivat’ın Kızı vs.
- İstanbul ağzı konuşanlar: Çelebi, Tiryaki.
- Anadolulu kişiler: Laz, Bolulu, Kayserili, Kürt, Kastamonulu.
- Anadolu dışından gelen kişiler: Arnavut, Arap, Acem.
Altıkulaç Beberuhi ya da pişbop lakabıyla anılır. Yaşı büyük aklı küçük aptal, cüce bir tiptir. Yaygaracıdır. Artık klasikleşmiş bir şarkısı vardır, perdeye bu şarkı eşliğinde gelir.
 
Geri
Üst