- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 216.043
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Gölge oyunları nasıl gerçekleştirilir?
Gölge Oyunu geleneksel olarak hayvan derilerinden kesilerek hazırlanmış insan, hayvan, eşya gibi figürlerin bir ışık kaynağı önünde oynatılarak, gölgelerinin gerdirilmiş, beyaz bir perdeye düşürüldüğü gösteri sanatıdır.Türk gölge oyunları nelerdir?
Gölge oyunu, Osmanlı döneminde en sık oynanan oyunlar arasında yer alıyor. Gölge oyunu aslında iki çeşit olarak bilinir. Birincisi en çok bilinen Hacivat ve Karagöz oyunudur. Diğeri ise, evde de herkes tarafından rahatlıkla oynanabilen basit bir gölge oyunudur.Karagöz sahnesi nasıl yapılır?
Karagöz perdesinin mantığı, yerden yaklaşık 1 metre veya biraz daha fazla yüksekte beyaz perdeden yapılmış bir ekrandır. Beyaz perdeden yapılan bu ekranın arkasına bir ışık kaynağı konur ve deriden yapılmış tasvirler oynatılır.
Gölge oyununun tavsiyeleri nasıl yapılır?
Gölge oyunu tasvirleri şeffaflaştırılmış derilerden yapılır. Gölge oyunu tasviri için genelde dana veya manda derisi kullanılır. Tasvir ustaları, gölge oyunu tasvirleri için en uygun derinin deve derisi olduğunu söylerler. Deve derisi ışığa mukavemetlidir ve çok güzel renk tutar.Gölge oyunu hangi ülkede doğmuştur?
Gölge oyunu Çin’de ortaya çıkmış olup Batı’ya Moğollar ile Orta Asya’daki Türkler tarafından taşınmıştır (Jacob 1925, 108). Gölge oyunu Hindistan’da ortaya çıkmış olup Budizm’le birlikte oradan Orta Asya’ya yayılmıştır. Türkler onu koruyup İslâmiyet’in kabulünden sonra Anadolu’ya getirmişlerdir (Sevin, çeşitli yerler).Gölge oyunu ilk nerede çıktı?
“Türkiye’deki Karagöz oynatanların (Hâyalilerin) rivayetine göre, gölge oyunu 14. asırda Şuştar (veya Küşter) şehrinden (İran’dan) Bursa’ya muhaceret eden Şeyh Muhammed Küştâri tarafından icat edilmiştir.
Gölge oyunundaki tipler genel olarak şunlardır: Karagöz, Hacivat, Çelebi, Tiryaki, Beberuhi, Kayserili, Kastamanolulu, Laz, Kürt, Acem, Arap, Arnavut, Muhacir, Yahudi, Frenk (Rum), Ermeni, Çerkez, Tuzsuz Deli Bekir, Matiz, Sarhoş, Zeybek, Zenneler, Çingeneler, Çengi, Cazu, Cin…
Geleneksel sahne oyunlarımızı; Karagöz ile Hacivat, Kavuklu ile Pişekar, Aşuk ile Maşuk ve Meddah olarak sayabiliriz. Asırlardır devam eden oyunlarımızın birbirinden eğlenceli yönleri vardır.
Karagöz oyunu nasıl oynatılır?
Karagöz ve Hacivat, taklide ve karşılıklı konuşmaya dayanan, iki boyutlu tasvirlerle bir perdede oynatılan gölge oyunudur. Karagöz oynatıcısına kurgusal, hayali denir. Yardımcıları çırak, yardak, dayrezen, sandıkkardır. Oyunda konuşmaların değişmesi baş hareketleriyle yapılır.
Hacivat ve Karagöz nasıl yapılır?
Karagöz, Nevrekan, Zırıltı ve Perde Tasvirler, dana, öküz, inek ve at derisinden yapılır. En makbulü deve veya düve derisinden yapılır. Mezbahadan ve yahut başka bir yerden bu derilerden bir tane alınarak tasvirler, dana, öküz, inek ve at derilerinden yapılır. En makbulü deve veya düve derisinden yapılır.Gölge oyunundaki tipler ve özellikleri nelerdir?
Gölge Oyunundaki Tipler Hangileridir?Gölge oyunu sanatçıları özellikleri nelerdir?
Gölge oyunu sanatçılarının özellikleri nelerdir
Gölge oyununa ne denir?
Gölge oyunu hangi ülkede?
Gölge oyunu Çin’de ortaya çıkmış olup Batı’ya Moğollar ile Orta Asya’daki Türkler tarafından taşınmıştır (Jacob 1925, 108). Gölge oyunu Hindistan’da ortaya çıkmış olup Budizm’le birlikte oradan Orta Asya’ya yayılmıştır.Gölge oyunu hangi şehirde?
Mısır’ı fetheden Yavuz Sultan Selim’in Memlük sultanı Tomanbay’ın asılışını hayal perdesinde canlandıran bir hayal sanatçısını, oğlu Kanuni Sultan Süleyman’ın da görmesini arzu ederek İstanbul’a getirmesiyle gölge oyunu İstanbul’a gelmiştir.