Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Golevezin diger adi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.132
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Gölevezin diğer adı nedir?​

Gölevez (Colocasia esculenta), yılanyastığıgiller (Araceae) familyasından bolca potasyum içeren bir bitki. Taro veya kolokas olarak da bilinir.
Gölevezin tadı neye benzer?
Diğer adı ‘Gölevez’ olan Akdeniz sebze Gölevezin kanserojen maddeyi emme özelliği bulunmakta olup, çiğ yenmemesi gerekmektedir. Çiğken kalsiyum oksalat kristalleri içeren ve de keskin bir tadı olan kolokas, pişirilirken bamya gibi bir salgı salgılamaktadır.
Gölevez bitkisi nasıl yetiştirilir?
Gölevez yetiştiriciliği ve çoğaltma işlemleri çoğunlukla yumrular üzerinden yapılıyor. Yavru yumrular ortalama 10-15 cm derine, 60-70 cm aralıklarla ekilerek yetiştiriliyor. Yumru ekimi nisan ayında yapılıyor, ortalama 7-8 ay sonra aralık ayında hasada başlanıyor. Hasat tüm kış devam ederek bereket sağlıyor.

Gölevez kaç lira?​

42,90 TL Kolakas – Gölevez (1 kg) Anamur Bahçesi Organik Sebzeler Kolakas – Gölevez (1 kg)
Göleviz sebzesi nedir?
Gölevez Türkiye’de Kıbrıs patatesi olarak bilinen ve çoğunlukla yumrusu için yetiştirilen bir sebze. Kolay sindirilebilen bu bitki bünyesinde bol miktarda potasyum barındırıyor. Dünyada “kolokas” ve “taro” adlarıyla anılıyor ve birçok ülkede sevilerek tüketiliyor.
Gölevez de kaç kalori var?
Hafif tatlı bir tadı olan taro kökü, sağlıklı beslenme listesine eklenebilir. Kökü alınmış gölevez kalori hesaplandığında; sadece 100 gram taro yaprağı 42 kalori içermektedir.

Göleviz Yemeği nasıl yapılır?​

Gölevez Tarifi Nasıl Yapılır?
- İlk önce golevezi soyup yıkayıp havlu peçete ya da kuru bir bezle kuruluyoruz.
- Daha sonra bıçak yardımıyla kıra kıra doğruyoruz.
- 5 dakika kadar sarartıyoruz.
- Daha sonra üzerini örtecek kadar su ekleyip ağzını kapatıp 25 dakika pişiriyoruz.
Gölevez hangi mevsimde yetişir?
Gölevezin dikimi genellikle ilkbahar ortasında yapılıp kış ayları başında hasadı başlıyor. Tüm kış boyunca hasadı devam eden bitkinin verimi oldukça yüksek. Patatese oranla daha verimli olan gölevez dekara ortalama olarak 7 ton yumru veriyor.
Gölevez nedir nasıl tüketilir?
Gölevezin yaprak ve kök yumruları tüketilebilmektedir. Yumruları haşlanarak sebze yemekleri yapılabilmektedir. Gölevez yaprakları insanlar tarafından sebze olarak yenilmek- te, sarma ve çorba olarak değerlendirilmektedir.

Gölevez nedir faydaları nelerdir?​

Gölevez içerdiğindeki mineral, vitamin ve liflerle insan beslenmesine önemli katkılar sunuyor. Bitkinin yumruları yüksek miktarda nişasta ve lif içeriyor. Demir, fosfor, çinko, potasyum, bakır ve mangan gibi değerli minerallere sahip sebze içerdiği B1, B2, B6 ve vitaminleri ile oldukça faydalı.
Gölevez kızartması nasıl yapılır?
Gölevez Kızartması Tarifi Nasıl Yapılır?
- Patates tadında eş değer olan gölevez de patates gibi kızartılır.
- Gölevezin dışı soyulur uzun uzun doğranır tuzlanır ve yağda kızartılır 😊
- Hafif kızardıktan sonra ortalama 5 dakika içinde kızarıyor.
Gölevez nasıl yapılır?

Gölevez yemeği nerenin?​

Nohutlu Gölevez Yemeği (Alanya Usulü)
Gölevez kilo aldırır mı?
Taronun kalorisi düşüktür ve besin değeri yüksektir. Sağlıklı beslenme programlarına eklenebilir. Cips, yemek, püre ve çorba halinde tüketebileceğiniz bir sebzedir. Lif içerdiği için diyet yapanlara kilo verme sürecinde yardım eder.
Gölevez kazandırır mı?
Mersin’de bir sebze türü olan ve özellikle cips yapımında kullanılan gölevez, çiftçiler tarafından alternatif ürün olarak tarlalara ekilmeye başlandı. Üreticisine dönümde 50 bin TL’ye kadar kazanç sağlayan gölevez kilosu 7 liradan alıcı buluyor.
 
Geri
Üst