- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 213.672
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Göl donunca balıklar neden ölmez?
Tipik bir balığın, çevresindeki suyun sıcaklığı eksi 0,8 dereceye düştüğünde donmaya başlayacağı, suyun daha da soğuması durumunda, vücudunda dokularına zarar verecek küçük buz kristallerinin oluşacağı ve hayvanın dakikalar içinde öleceği belirtiliyor.Kış mevsiminde buzun altında kalan kısım donması için suda yaşayan canlıların hayatta kalmasını ne sağlar?
Tabi buz, sudan daha hafif olduğundan suyun üzerinde kalır. Böylece sadece suyun en üst kısmı buz tutmuş olur. Bu durumda, buzun altında kalmış olan suda yaşayan canlılar soğuktan korunmuş olur. Buz, ısıyı çok zor ilettiğinden üst kısımda oluşan buz tabakası, dıştaki soğuk havayı içeri geçirmez.
Donmuş göl deniz gibi yerlerde balıklar neden yaşayabilir?
Normalde nasıl yaşıyorsa yine aynı şekilde yaşamını sürdürür. Suyun yüzeyinin buz tutmuş olması suya oksijen gitmiyor anlamına gelmez. Suda yine oksiyen olur. Balıklar Yeryüzünde yaşayan diğer canlı türlerinde farklı olarak solungaçları ile solunumlarını gerçekleştirirler.Dondurulmuş balık nasıl pişirilir?
Pul biber, maydanoz ve balıkları ilave edip harmanlıyoruz. Tepsiye güzelce yayıyoruz. Üzerine limon dilimi yayıp, sıvı yağ gezdiriyoruz. 180 derecelik fırında benim fırınım 1. 30 saatte pişirdi.
Kışın buz tutan göllerdeki canlılar nasıl hayatta kalır?
Ağızdan alınan su vucutta süzülerek solungaçlara gönderilir burada oksijen sudan ayrıştırılır ve balık gerekli olan oksijen ihtiyacını karşılamış olur. Keza aynı şekilde besin ihtiyaçları içinde suyun yüzeyinin buzlu olup olmaması önemli değildir.Soğuk bölgelerde yaşayan canlıların vücutlarını sıcak tutmaları ve hayatta kalmaları sayesinde ne olur?
Bu canlıların vücut sıcaklıkları, derilerinin altındaki yağ tabakası ısıyı yavaş ilettiği için, ortam sıcaklığından etkilenmeksizin sabit kalabilir. Yağ tabakası özellikle su altında yaşayan canlıların vücut sıcaklıklarını düzenleyebilmeleri için hayli önemlidir.