Gok gurultusunde Neden once isigi goruruz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Gök gürültüsünde Neden önce ışığı görürüz?​

Pek çoğunuzun fark ettiği gibi gök gürültüsünden önce ya şimşeğin ışığını, ya da yıldırımın çaktığını görürüz bunun nedeni tabii ki ses hızının ışık hızından çok daha yavaş olmasından kaynaklanıyor.
Insanlar neden gök gürültüsünden korkar?
Daha evvel elektrik çarpması gibi bir olay deneyimlemiş kişilerde, yakınında bir bölgeye yıldırım düşen ve bu yerdeki tahribatı görenlerde, sevdiklerini elektrik çarpması sonucu kaybeden kişilerde gök gürültüsü ve fırtına fobisi ortaya çıkabilir. Kişilerde genetik aktarım yoluyla da ortaya çıkabilmektedir.

Şimşek çakınca ne okunur?​

İbn Ömer (r.a.) anlatıyor: Resûlullâh (s.a.v.) gök gürleyip, şimşek çakınca şu duâyı okurdu: Allâhümme lâ-taktülnâ bi-gadabike velâ-tühlikünâ bi-azâbike ve’âfinâ kable zâlik.
Şimşek ne zaman çıkar?
Kar fırtınalarında, kum fırtınalarında ve hatta volkanlardan çıkan gaz ve toz bulutlarında da şimşeklere rastlanır. Bir oraj esnasında şimşekler; bulutlar arasında, bulutla hava arasında ve bulutla yer arasında gerçekleşebilir. Dünya genelinde saniyede 50 ila 100 şimşek çakar.

Gökyüzü neden Gürler?​

Yıldırım demetlerini çevreleyen havada oluşan bu ani sıcaklık ve basınç değişimi havanın hızla genleşmesine neden olur. İşte, havanın bu ani genleşmesi sonik ses dalgası yaratır, ki bu da gök gürültüsünü meydana getirir.
Şimşek çakarken nelere dikkat edilmeli?
Çerezci, açık alanda yıldırımdan korunmak için şu önerilerde bulundu: “Şimşek çakmaya başladığında kesinlikle hareket etmeyin. Hemen yere oturun. Mümkün olduğunca çevrenizdeki yükseltilerden yukarıda durmayın. Şimşek sivri varsa hareketli ve metal notalara yönelir.

Gök gürültüsü hangi aylarda olur?​

Yıldırım ve gök gürültüsü en çok yaz aylarında, hava ılık ve nemli iken yükselen havanın etkisiyle olur. Kış aylarında havanın alçak ve yüksek kısımları arasında ısı farkı az, alçak seviyelerde ise nem de fazla olduğundan şimşek, yıldırım ve sonucunda gök gürültüsü olayı daha az görülür.
 
Geri
Üst