- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Göç eden insanların karşılaştığı başlıca sorunlar nelerdir?
Garnett (2006) göçmenlerin Amerika’da en çok karşılaştığı sorunları: – Eğitim sistemine yönelik sorunlar, – İş fırsatları ve barınma sorunları, – İzole edilme ve – Ön yargı, kültürel anlayışsızlık ve ayrım olarak sıralamıştır.Ülkemize göç eden insanlar neden göç etmiştir?
İnsanlar eğitim ya da çalışma ile beraber savaş gibi sebeplerden dolayı ülkelerinden göç ederler. Bu insanlar ister zorunlu ister kendi istekleriyle göç etsinler başka ülkelerde yaşamak mecburiyetinde kalırlar. Böyle durumlarda göç ettikleri ülkenin dilini ve kültürünü bilmedikleri için zorluk çekerler.
Göç eden bir topluluğun hayat tarzında hangi değişiklikler meydana gelir?
Göçün olumsuz sosyal ve ruhsal etkileri göçmen kadınlar ve çocuklarda daha belirgindir. Göçmenlerin çoğunluğu işsizlik, yetersiz destek, ayrımcılık ve istismar gibi göçle ilgili örseleyici ve zorlayıcı durumlarla karşılaşmaktadır.İnsanların büyük ve gelişmiş şehirlere göç etmesinin nedenleri nelerdir?
Göçün sebepleri Bunun temeli ise köy yaşamında makineleşmeye geçilmesi ve sanayileşmenin ülkede daha fazla değer kazanmasıdır. Ayrıca eğitim şartlarının yetersizliği de insanları şehre sürüklemiştir. Sağlık koşullarının köylerde yeterli düzeyde olmaması da göçün başlıca etkenleri arasında yer almaktadır.
Köyde yaşanan ekonomik sıkıntılar, işsizlik ve geçimsizlik gibi unsurlar sebebiyle ilk olarak köydeki erkeklerin bir kısmı geniş iş imkanları, ekonomik ve sosyal olarak tatmin olma ve şehrin metropol olması sebebiyle ilk olarak 1969 yılında İstanbul’a göç etmişlerdir.
Ülkemizde göç etmiş farklı kültürlere sahip insanların uyum problemini gidermek için neler yapılabilir?
Farklı ülkelerden gelen göçmenlere ve mültecilere karşı saygı çerçevesinde olmak şartı ile yardımsever ve hoşgörülü davranmamız gerekmektedir. Farklı ülkelerden gelen insanlar için misafirperver olmak zorundayız ve onlara saygı göstermeliyiz.