AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gobekte granulom neden olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.153
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Göbekte granülom neden olur?​

Göbek granülomu göbek kordonu düştükten veya göbekten ayrıldıktan sonra göbekte kalan kırmızı-pembe parlak yuvarlak doku parçasıdır. Nedeni tam olarak belli olmamakla birlikte göbek sulantıkordunu bakımının iyi olmadığını göstermez.

Umblikal granülom nedir?​

Umblikal granülom nedir?
Göbek granülomu, yenidoğanlarda umblikal kord (göbek kordonu) düştükten sonra göbeğe yapışma yerinde gelişen üzeri nemli bir granülasyon dokusudur.

Iltihaplı göbek bağı nasıl olur?​

Göbek deliği iltihabı göbek deliğinin bakterilerin yerleşmesi için uygun bir yer olduğu için kendiliğinden de oluşabileceği gibi belirli sebepleri bulunmaktadır. Göbek deliğine temiz olmayan ellerle dokunulması, göbek deliğinin temizlenmemesi ve terleme göbek deliği iltihabının yaygın sebepleri arasındadır.

Göbek bağı enfeksiyonu nasıl anlaşılır?​

Göbek bağı enfeksiyonu nasıl anlaşılır?
Eğer göbek bağından yeşil akıntı ve/veya pis koku geliyorsa çevresinde kızarıklık veya şişlik oluşuyorsa bu bebeğinizde omfalit (göbek deliği iltihabı) işaretidir. Hiç zaman kaybetmeden doktora başvurun. Ayrıca erken veya geç düşen göbek bağı enfeksiyon için müsait bir ortam yaratmaktadır.
Göbek bağı en geç ne zaman düşer?​
Yenidoğan bir bebeğin göbek kordonu genelde doğumdan sonra 2 hafta içinde düşer. Bu süre zarfında nazikçe göbek kordonu bakımı yapmak gerekir. Hamilelik esnasında, göbek kordonu gelişen bebeğiniz için besin ve oksijen taşır. Doğumdan sonra uzun göbek kordonuna ihtiyaç kalmaz ve göbek kordonu klemplenerek kesilir.

Granülom neden oluşur?​

Granülom neden oluşur?
Granülom, ortadan kaldırılamayan canlı etkenleri (mikobakteri, mantar, parazit) sınırlandırılmak ya da yabancı cisimlerin (silisyum, talk, sütür, vb) olumsuz etkilerini önlemek amacını taşıyan makrofajların oluşturduğu, yuvarlakça-oval hücre kümeleridir.

Göbekte polip nedir?​

Göbek polipi, göbekten dışarı doğru uzanan dış yüzeyleri mukozal bir örtüyle kaplı parlak ve açık kırmızı renkli bir doku şeklindedir. Kendiliğinden kaybolmaz, bu nedenle ya granülomda olduğu gibi bağlanması ya da küçük bir cerrahi işlem ile çıkarılması gerekir.

Yenidoğan bebek göbek iltihabı nasıl geçer?​

Yenidoğan bebek göbek iltihabı nasıl geçer?
Ciddi enfeksiyon erken teşhis edildiğinde çoğu bebek birkaç hafta içinde tamamen iyileşir ancak intravenöz antibiyotik alırken genellikle hastanede kalmaları gerekebilir. Bebek enfeksiyonu kurutmak için ameliyat olmuşsa, göbek deliğine gazlı bez konulabilir. Gazlı bez kesimi açık tutar ve irin boşalmasını sağlar.

Buzağı göbek iltihabı nasıl geçer?​

Antibiyotik ve yangı gidericilerle tedavi bazı durumlarda iyi sonuç verebilir. Böyle bir müdahalede antibiyotik uygulamasının 5-7 gün sürdürülmesi gerekir. Göbek şişliklerinde çoğunlukla cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulur. Örneğin; apsenin açılması, boşaltılması, fıtığın reddedilmesi gibi.

Göbek bağı Iltihaplanırsa ne olur?​

Göbek bağı Iltihaplanırsa ne olur?
Göbek Kordonu Enfeksiyonu Bir enfeksiyon kan dolaşımına girip yayıldığında (sepsis olarak adlandırılır), vücudun organlarında ve dokularında hayati tehlike yaratabilir. Bebekte umbilikal kord enfeksiyonu belirtilerinden herhangi birini fark edilirse derhal doktorla irtibata geçilmelidir.
Göbek bağı düşmesi için ne yapılmalı?​
Göbek bağı, vakti geldiğinde doğal bir şekilde kendiliğinden düşer. Göbek bağının havayla temas etmesi, daha çabuk iyileşmesini sağlayacağı için bu bölge bebek bezi ya da iç çamaşırı ile kapatılmamalıdır. Göbek bağının kendi kendine düşmesi için bağın kurumasına izin verilmelidir.

Göbek bağı düştükten sonra ne zaman banyo yapılır?​

Göbek bağı düştükten sonra ne zaman banyo yapılır?
Göbek bağı ilk iki hafta içinde düşecektir. Göbek bağı düştükten 1 gün sonra da banyo yapabilir. Banyo suyu 35-37˚C, oda ısısı 22-26 ˚C olmalıdır.

Granülom nasıl tedavi edilir?​

Piyojenik granülom lezyonları özellikle gebelikte oluşanlar ve retinoid kullanımına bağlı gelişenler başta olmak üzere, kendiliğinden gerileyebilen lezyonlardır. Bunun dışındaki piyojenik granülom lezyonları devam etme eğilimindedir. Ameliyatla çıkarılabilir, küretaj, lazer, kriyoterapi tedavi seçenekleri arasındadır.

Granülom kanser mi?​

Granülom kanser mi?
Glanülom, dokunun kanserli olmayan iltihabıyla tanımlanan tıbbi bir durumdur. Genel olarak, dokunun sadece küçük bir kısmını sarar ve buna sahip kişi genelde hiç belirti yaşamaz. Aslında, granülomların çoğu ilişkisiz sebeplerle yapılan bir röntgen yoluyla keşfedilir.

Polip ne kadar sürede kansere dönüşür?​

Bir polipin kanserleşmesi için yaklaşık 8-10 yıl kadar bir süre geçer. Bu nedenle polipler kanser öncüsü hastalık olarak kabul edilirler. Hangi polipin kanserleşeceği doku incelemesi (Patolojik inceleme) yapılmadan anlaşılamayacağı için poliplerin çıkarılması gerekir.

Rahimde polip tehlikeli mi?​

Rahimde polip tehlikeli mi?
Rahim polipleri genellikle iyi huyludur (kansersiz), ancak adet görme veya doğurganlık ile ilgili sorunlara neden olabilirler.
 
Granülomlar genellikle canlı etkenlerin sınırlandırılması veya yabancı cisimlerin etkilerine karşı korunmak için makrofajlar tarafından oluşturulan hücre kümeleridir. Bu durum, granülomları oluşturan hücrelerin, vücudu korumak amacıyla yabancı maddelere veya enfeksiyonlara karşı bir tepki olarak yoğunlaşması sonucunda ortaya çıkar. Granülomlar genellikle iltihaplı süreçlerin bir sonucu olabilir ve bazen mikobakteri, mantar veya parazit gibi canlı etkenlerin neden olduğu durumlarla ilişkilendirilebilir.

Granülomlar genellikle zararsız olup, vücudun enfeksiyonla mücadelesinde doğal bir koruyucu mekanizma olarak işlev görebilir. Ancak, bazı durumlarda granülomlar sorun olabilir ve tedavi gerektirebilir. Granülomlar genellikle teşhis edildiklerinde cerrahi olarak çıkarılabilir, küretaj, lazer veya kriyoterapi gibi tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Granülomlar genellikle kanserle ilişkilendirilmez ve dokunun kanserli olmayan bir iltihabı olarak değerlendirilir. Özellikle piyojenik granülomlar, kendiliğinden gerileyebilen lezyonlardır ancak bazı durumlarda tedavi gerekebilir. Bu nedenle, granülomlar hakkında endişeniz varsa bir doktora başvurarak uygun tedavi seçenekleri ve takip süreci hakkında bilgi almanız önemlidir.
 
Geri
Üst