- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Göbekli Tepenin üstü neden kapatıldı?
fakat geçen yıllar içerisinde iklim değişiklikleri oldu ve bölge kuraklaştı. insanlar tanrıları kızdırdıklarını düşünerek bunun tanrıların bir gazabı olduğunu düşündüler ve tapınağın üzerini kapatıp bölgeden göç ettiler. buna benzer bir diğer tez da sirius takım yıldızı ile alakalı.Göbekli Tepenin özelliği nedir?
Göbeklitepe veya Göbekli Tepe, Şanlıurfa il merkezinin 18 km kuzeydoğusunda, Örencik köyü yakınlarında yer alan dünyanın bilinen en eski kült yapılar topluluğudur. Bu yapıların ortak özelliği, T biçimindeki 10-12 dikilitaşın yuvarlak planda dizilmiş, aralarının ise taş duvarla örülmüş olmasıdır.Göbeklitepe ne zaman bulundu?
Göbeklitepe 12.000 yıl önce inşa edilmiş. Kazılar sonucunda elde edilen verilere göre bu yapılar yerleşim amaçlı kullanılmamışlar. Göbeklitepe’de toplam 20 adet olduğu belirlenen bu üzeri açık yapıların dini amaçlı yapılmış olduğu biliniyor, dünyanın ilk tapınakları.
Göbekli Tepedeki taşlar neden T şeklinde?
Göbeklitepe’de T şeklinde sütunlar olmasının bir nedeni var. Buradaki tüm sütunlar T şeklindedir ve yükseklikleri 3 ila 6 metre arasında değişir. Arkeologlar, bu T şekillerini stilize edilmiş insanlar olarak yorumluyorlar çünkü esas olarak bazı sütunlarda görünen insan ekstremitelerinin tasviri bulunuyor.Göbeklitepe t sütunları ne anlama gelir?
Arkeologlar boyları 3 ila 6 metre arasında değişen bu T biçimindeki sütunların stilize edilmiş insan tasvirleri olduğunu düşünüyorlar. Bunun sebebi T biçimindeki sütunlarda görülen kol ve el tasvirleri. Ayrıca bu sütunlar üzerine işlenmiş hayvan tasvirleri ve soyut semboller var.Göbeklitepe tarihi neden değiştirdi?
Geçmişte, avcı toplayıcı insanların göçebeliği terk edip tarım yapmaya başladığı ve bu sayede ilk kentleri kurdukları kabul edilirdi. Göbekli Tepe keşfedilince, insanların tarımdan ve kentleşmeden önce mabet yapmış olduğu anlaşıldı ve insanlık tarihi revize edildi.
Göbeklitepe nerededir ve önemi nedir?
Göbeklitepe veya Göbekli Tepe, Şanlıurfa il merkezinin yaklaşık olarak 22 km kuzeydoğusunda, Örencik Köyü yakınlarında yer alan dünyanın bilinen en eski kült yapılar topluluğudur. Bu yapıların ortak özelliği, T biçimindeki 10-12 dikilitaş yuvarlak planda dizilmiş, araları taş duvarla örülmüştür.Çatalhöyük ve Göbeklitepe nin önemi nedir?
Göbeklitepe, Çatalhöyük, Çayönü gibi merkezler höyük merkezleri olarak bilinmektedir. Höyükler, geçmiş zaman kültür ve uygarlıklarının toprak altında kalmış olan hayat merkezleri olarak bilinmektedir. Bu yerler geçmiş ile şimdiki zaman arasında bir bağ kurmaktadır.Göbeklitepe yi kim buldu?
Kim buldu? Göbeklitepe kadar Göbeklitepe’nin keşfi de oldukça ilginç. 1983 yılında tarlasını süren Mahmut Kılıç abimiz yerde oymalı bir taş buluyor. Bulduğu taşı doğrudan müzeye götürüyor ve bu oymalı taş müzede sergilenmeye başlıyor.
Göbeklitepe tarihteki ilk Nedir?
Tarihin sıfır noktası olarak kabul edilen Göbeklitepe, insanlık tarihinin başladığı yer olarak kabul edilmektedir. Bu güne kadar yapılan araştırmalarda varılan sonuçlara göre Göbeklitepe, insan eliyle yapılan ilk tapınak olma özelliğine sahiptir.Göbeklitepe Hz Ademden Önce mi?
Göbeklitepe’nin Hazreti Adem’den çok sonraki bir zaman olduğunu vurgulayan Arkeolog Gökçen İskender ise “ Semavi dinlere göre Adem ile Havva ilk insan. Bilimsel arkeolojik verilere baktığımızda ilk insan Paleolitik dönemde izlerine rastlayabiliyoruz. O da günümüzden 500 bin yıl öncesine dayanıyor.Göbeklitepe nin t sütunlarında ne tür şekiller figürler tasvir edilmiştir?
Göbeklitepe’deki sütunların üzerinde hayvan kabartmaları var. Bu da dönem insanının tkileyici bir şekilde farklı bir sanatsal bakış açısını yansıtır. Taşlara oyulmuş akrep, tilki, boğa, yılan, yaban domuzu, aslan ve yaban ördeği figürleri bugün çok net görülebilmektedir.