AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gobekli Tepe sirri ne?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Göbekli Tepe sırrı ne?​

Günümüze kadar yapılan kazılar sonucunda Göbeklitepe’nin Neolitik Çağ yerleşimi olduğu anlaşıldı. Neolitik Çağ’dan kalma, tapınma amaçlı törensel alanlara ait mimari kalıntılar, dikili taşlar ve üzerinde kabartmalı yabani hayvan ve bitki figürlerinin bulunduğu taşlar gün yüzüne çıkarıldı.

Göbeklitepe de tapınağı oluşturan devasa taşların özellikleri nelerdir?​

Göbeklitepe de tapınağı oluşturan devasa taşların özellikleri nelerdir?
Taşlar Biçimler ve Semboller. Göbekli Tepe, bir dip kaya üzerine oyularak yerleştirilmiş, ağırlıkları 40 ve 60 ton arasında olduğu tahmin edilen, boyları üç ila altı metre olan “T” şeklinde dikilitaşlardan oluşan, spiral ve oval yapıda düzenlenmiş alanlardan oluşuyor.

Göbeklitepe nin taşları neden T şeklinde?​

Göbeklitepe’de T şeklinde sütunlar olmasının bir nedeni var. Buradaki tüm sütunlar T şeklindedir ve yükseklikleri 3 ila 6 metre arasında değişir. Arkeologlar, bu T şekillerini stilize edilmiş insanlar olarak yorumluyorlar çünkü esas olarak bazı sütunlarda görünen insan ekstremitelerinin tasviri bulunuyor.

Göbekli Tepe ilk defa ne zaman keşfedildi?​

Göbekli Tepe ilk defa ne zaman keşfedildi?
Şanlıurfa’da bulunan Göbeklitepe, Neolitik çağdan kalma bir tapınaktır ve bilinen en eski dini yapıdır. 1960’larda ilk defa keşfedilmiş olsa da kazılar 1995’te başladı. Yapılan incelemeler sonunda bu tapınağın 12 bin yıllık olduğu anlaşıldı.

Göbeklitepe dini bir yer mi?​

En Eski Tapınak Göbeklitepe Tapınak; inanan insanların ibadetlerini ve ritüellerini gerçekleştirdikleri kutsal alandır ve Türkiye’nin Şanlıurfa ilinde bulunan Göbeklitepe dünyanın bilinen en eski tapınağıdır.

Göbeklitepe de mağaralar var mı?​

Göbeklitepe de mağaralar var mı?
Dizide alnında yıldız lekesi olan bir kızın resminin bir mağarada göründüğüne şahit olmuştuk ancak Göbeklitepe’de ne bir mağara ne de böyle bir kız figürü var. Göbeklitepe’de yapılan kazı çalışmaları, Alman arkeolog Klaus Schmidt ve ekibinin 1995’li yıllarda bölgede buldukları kalıntılar sayesinde zirve yaptı.
 
Göbekli Tepe'nin sırrı, Neolitik Çağ'a ait bir tapınma alanı olması ve üzerindeki dikili taşlar ve kabartmalı figürlerdir. Bu alan, tapınma amaçlı törensel alanlara ait mimari kalıntılar içermekte olup, dikilitaşların üzerinde yabani hayvan ve bitki figürleri bulunmaktadır.

Göbekli Tepe'deki devasa taşlar, T şeklindeki dikilitaşlardan oluşmaktadır. Bu taşlar, ağırlıkları 40-60 ton arasında değişen ve 3 ila 6 metre yüksekliğinde olan dikilitaşlar şeklinde yapılmıştır. Taşlar üzerinde spiral ve oval yapıda düzenlemeler bulunmaktadır.

Göbekli Tepe'deki T şeklindeki sütunların bir nedeni olarak arkeologlar, bunları stilize edilmiş insan figürleri olarak yorumlamaktadır. Bazı sütunlar üzerinde insan ekstremitelerinin tasvirleri bulunduğu için buradaki sütunların insan figürlerini temsil ettiği düşünülmektedir.

Göbekli Tepe, 1960'larda keşfedilmiş olup, kazı çalışmaları 1995 yılında başlamıştır. Yapılan incelemeler sonucunda Göbekli Tepe'nin 12 bin yıl öncesine ait olduğu ve bilinen en eski dini yapı olduğu anlaşılmıştır.

Göbekli Tepe, inanan insanların ibadet ve ritüellerini gerçekleştirdikleri kutsal bir alan olarak kabul edilmektedir. Türkiye'nin Şanlıurfa ilinde bulunan Göbekli Tepe, dünyanın bilinen en eski tapınağı olarak bilinmektedir.

Göbekli Tepe'de mağaralar bulunmamaktadır. Göbekli Tepe'deki yapılan kazı çalışmaları, Alman arkeolog Klaus Schmidt ve ekibinin 1995 yılında bölgede buldukları kalıntılar sayesinde büyük ilgi çekmiştir. Mağara veya yıldız lekesi olan bir kız figürü Göbekli Tepe'de bulunmamaktadır.
 
Geri
Üst