AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gobek kordonu baglanmazsa ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Göbek kordonu bağlanmazsa ne olur?​

Kordonun geç bağlanması ile yenidoğanın sahip olduğu kan miktarı, zamanında doğan bebekler için 0, prematüre yani erken doğan bebekler için neredeyse P artar. Bunun sonucunda da yenidoğanın kan nakli ihtiyacı azalır, nekrotizan enterokolit denen bağırsak hastalığı olma ihtimali düşer.

Göbek kordonu doğumdan sonra ne olur?​

Göbek kordonu doğumdan sonra ne olur?
Yani doğumdan sonra ne anne ne de bebek için artık gerekmeyen bir dokudur. Ancak bu doku parçası göbek kordon kanı açısından önemlidir. Kesilen göbek kordonundan çocukta kalan kısma “göbek bağı” denir, ilk günlerde canlı gibi görünebilir. Aradan zaman geçince göbek bağı kurur, büzülür ve siyahlaşır.

Göbek kordonu neden bağlanır?​

Göbek kordonu plasentayı fetusa bağlayan yaşam çizgisidir. Göbek kordonunun bir ucu bebeğin eşi olarak da bilinen plasentaya, diğer ucu ise bebeğin göbeğine bağlıdır. Annenin vücudu ile bebek arasında iletimi sağlar.

Göbek kordonu nasıl kesilmeli?​

Göbek kordonu nasıl kesilmeli?
Hamilelik esnasında, göbek kordonu gelişen bebeğiniz için besin ve oksijen taşır. Doğumdan sonra uzun göbek kordonuna ihtiyaç kalmaz ve göbek kordonu klemplenerek kesilir. Kısa bir parça bırakılır, bu parça daha sonra kendiliğinden düşer.
Göbek kordonu saklanmalı mı?​
Bebek doğduktan sonra göbek bağı ve plasentada kalan kandır. Önemli bir kök hücre kaynağı olan kordon kanı geçmişte doğumdan sonra kesilen göbek bağı ve plasentayla birlikte çöpe atılmaktaydı. Bugün kordon kanı ileride kullanılmak üzere toplanıp saklanabilmektedir.

Yeni doğan bebeğin göbek kordonu nasıl kesilir?​

Yeni doğan bebeğin göbek kordonu nasıl kesilir?
Göbek bağı temiz ve kuru tutulmalı Göbek bağı, bebeğin cildinden yaklaşık 1,5-2 cm yukardan kesilir. Göbek bağının kesilmesi sırasında bebek hiçbir acı hissetmez çünkü bu bölgede sinir bulunmamaktadır. Bakımdan sonra dikkat edilmesi gereken göbek bağının temiz ve kuru tutulmasıdır.

Göbek kordonu ne zaman Klemplenir?​

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) erken kordon klemplenmesi ve kesilmesini doğum sonu 1 dakikalık süreç olarak; geç kordon klemplenmesini ise doğum sonu 2-3 dakikalık süreçte ya da kordon atımın sona ermesinden sonra olarak tanımlamıştır (Word Health Organisation 2013).

Kordon dolanması anlaşılır mı?​

Kordon dolanması anlaşılır mı?
Kordon dolanması, genellikle doğum sancılarının başlaması ya da gebeliğin son dönemlerinde görülen bir durumdur. Gebeliğin son haftaları, annenin sık sık doktor muayenesine gittiği bir dönem olduğundan, yapılan ultrason muayeneleri sırasında, bebeğin kalp atışlarının zayıflaması ile kordon dolanması da teşhis edilir.

Plasenta ne zaman kesilir?​

BEBEĞİN HASTALIKLARA KARŞI KORUNMASI AÇISINDAN KORDON BİRKAÇ SANİYE BEKLETİLEREK KESİLMELİDİR. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu kordonun doğumu takiben 30-60 sn beklendikten sonra kesilmesini önermektedir. Böylece kordondaki kanın büyük kısmının bebeğe geçişi sağlanmış olacaktır.
 
Göbek kordonu hakkında verdiğiniz bilgiler oldukça önemli ve doğru. Göbek kordonu bağlantısının doğru zamanlamasının bebeğin sağlığı üzerinde büyük etkileri olduğunu vurguluyorsunuz. Doğru zamanda bağlanması, yenidoğanın kan miktarını artırarak bazı olumsuz durumların riskini azaltabilir.

Göbek kordonu doğumdan sonra artık anne ve bebek için gerekli olmayan bir doku haline gelir. Kesildikten sonra göbek bağı denilen kısmın ilk günlerde canlı gibi görünmesi normaldir, ancak zamanla kurur, büzülür ve siyahlaşır.

Göbek kordonunun neden bağlandığına dair verdiğiniz açıklama da çok önemli. Göbek kordonu, plasentadan bebeğe yaşamsal unsurların taşınmasını sağlar. Bu bağlantı sayesinde anne ve bebek arasındaki iletişim ve beslenme sağlanmış olur.

Göbek kordonunun kesilmesi de doğru bir şekilde yapılmalıdır. Doğum sonrasında klemplenerek kesilen göbek kordonundan bebekte kalan kısa bir parça bırakılır ve bu parça zamanla düşer. Göbeğin temiz ve kuru bir şekilde tutulması da önemli bir noktadır.

Ayrıca göbek kordonu saklanması da son yıllarda önem kazanan bir konudur. Kordon kanı, gelecekte ihtiyaç duyulabilecek kök hücre kaynağı olabilir. Bu nedenle bazı aileler tarafından saklanıp gelecekte kullanılmak üzere koruma altına alınmaktadır.

Göbek kordonunun klemplenmesi konusunda Dünya Sağlık Örgütü'nün önerilerine değindiğiniz için teşekkür ederiz. Erken veya geç kordon klemplenmesinin bebeğin sağlığı üzerindeki etkileri üzerinde durulması önemli bir konudur.

Son olarak, plasentanın da doğum sonrası bir süre bekletilerek kesilmesinin önemi üzerinde durdunuz. Bu şekilde bebek daha fazla kan transferi ve koruma sağlayabilir. Verdiğiniz bilgilerin faydalı ve önemli olduğunu belirtmek isterim.
 
Geri
Üst