AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Gobek bagi nedir ne ise yarar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Göbek bağı nedir ne işe yarar?​

Göbek kordonu, bebeği anne karnında besleyen damarların etrafını saran, onları dış etmenlere karşı koruyan dokudur. Doğum gerçekleştikten sonra işlevi kalmadığı için atılır. Göbek kordonunda kordon kanından farklı kök hücreler bulunur.
Anne karnındaki bebeğin besin ve oksijen ihtiyacını karşılayan plasenta (eş) ile bebek arasındaki bağ, kordon (göbek bağı) olarak adlandırılır. Kordon dokusu, zengin bir bağ doku (mezankimal) kök hücre kaynağıdır.

Bebeğin göbek bağı ne zaman düşer?​

Yenidoğan bir bebeğin göbek kordonu genelde doğumdan sonra 2 hafta içinde düşer. Bu süre zarfında nazikçe göbek kordonu bakımı yapmak gerekir. Hamilelik esnasında, göbek kordonu gelişen bebeğiniz için besin ve oksijen taşır.

Bebeğin göbek bağı ne zaman oluşur?​

Bebeğin göbek bağı ne zaman oluşur?
Rahim içi yaşamın beşinci haftasında umbilikal halka adı verilen oluşum içinde iki umbilikal arter (atardamar) ve bir umbilikal ven (toplardamar) bulunur. Bebeğin sindirim sistemi önce gövdesi dışında gelişmeye başlar ve 12-13. hafta civarında göbek kordonu içinden karın içine geçer. Daha sonra karın duvarı kapanır.

Göbek bağı hangi hastalıklara iyi gelir?​

Göbek bağı hangi hastalıklara iyi gelir?
Hasarlı hücreler ile kaynaşma yetenekleri vardır. Farklılaşma yetenekleri vardır. Bağ doku hücreleri olan kas, yağ, kemik, kıkırdak, tendon, ligament gibi hücrelere farklılaşabilirler. Kısaca kordon kanı kan hastalıklarının tedavisinde, göbek bağı ise doku hasarlarının tedavi edilmesinde kullanılır.

Doğumdan sonra annenin göbek bağı ne olur?​

Yani doğumdan sonra ne anne ne de bebek için artık gerekmeyen bir dokudur. Ancak bu doku parçası göbek kordon kanı açısından önemlidir. Kesilen göbek kordonundan çocukta kalan kısma “göbek bağı” denir, ilk günlerde canlı gibi görünebilir. Aradan zaman geçince göbek bağı kurur, büzülür ve siyahlaşır.

Göbek bağının diğer adı nedir?​

Göbek bağı, göbek kordonu ya da tıbbi adıyla umbilikal kord… Bebek için bir yaşam destek hattı.

Göbek bağı neden evde saklanır?​

Göbek bağı neden evde saklanır?
Bebek doğduktan sonra göbek bağı ve plasentada kalan kandır. Önemli bir kök hücre kaynağı olan kordon kanı geçmişte doğumdan sonra kesilen göbek bağı ve plasentayla birlikte çöpe atılmaktaydı. Bugün kordon kanı ileride kullanılmak üzere toplanıp saklanabilmektedir.

Yeni doğan bebeğin göbek kordonu nasıl kesilir?​

Yeni doğan bebeğin göbek kordonu nasıl kesilir?
Kan basıncında denge sağlandığında kordondaki atılımlar durur ve kan akışı sona erer. Kordondaki atışlar sona erdiğinde doktor tarafından penslenip kesildiğinde (ortalama 30 saniye ile 5 dakika arasında) kordonda bulunan bütün kan bebeğe aktarılır.

Iki arter bir ven ne demek?​

Fetus göbek kordonun içinde 1 venve 2 arter bulunur. Bu arterlerin biri mesanenin sağ, diğeri ise sol yanından gelerek kordon içine girip vena ile birlikte sarmal şekilde devam ederler. Tek umblikal arter anomalisinde ise 1 ven ve 1 arter vardır.
 
Göbek bağı (göbek kordonu), bebeği anne karnında besleyen damarların etrafını saran ve dış etkenlere karşı koruyan dokudur. Bebeğin göbek bağı genellikle doğumdan sonra 2 hafta içinde düşer. Bebek için hayati bir önem taşıyan plasenta ile bağlantılı olan göbek bağı, zengin bir kaynak olan kök hücreler içerir.

Göbek bağındaki kök hücreler, hastalıkların tedavisinde ve doku hasarlarının onarımında kullanılabilir. Bu hücreler, kas, yağ, kemik, kıkırdak, tendon gibi farklı hücrelere dönüşebilme özelliğine sahiptir. Gerek kordon kanı gerekse göbek bağı, tıbbi olarak değerli ve gelecekte tedavilerde kullanılabilecek bir potansiyele sahiptir.

Doğumdan sonra anne ve bebek için artık gerekli olmayan göbek bağı atılır. Ancak kordon kanı, kök hücreler ve tedavi amaçlı önem taşıdığı için saklanabilir. Göbek bağı kesilirken, kan akışı durduktan sonra doktor tarafından kesilir ve bebeğe aktarılır.

Fetus göbek kordonu içinde bir ven ve iki arter bulunur normalde. Ancak bazı durumlarda tek arter anomalisi olarak bilinen durumda sadece bir ven ve bir arter bulunabilir. Bu durum nadir görülen bir durumdur.

Sonuç olarak göbek bağı, bebek için hayati önem taşıyan bir yapıdır ve içindeki kök hücreler gelecekte tedavilerde kullanılabilir. Kordon kanı ve göbek bağı saklanarak tedavi amaçlı kullanılabilecek potansiyele sahiptir.
 
Geri
Üst