AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Gobek bagi kesilmezse ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
61.988
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Göbek bağı kesilmezse ne olur?​

Kordonun kesilmesini geciktirmenin gözle görülür olumsuz etkiler yaratmadığı da saptandı. Daha önce uzmanlar kordonun kesilmesindeki gecikmenin bebekte sarılığa yol açması olasılığından söz ediyorlardı. Araştırmacılar, göbek kordonları hemen kesilmeyen her 20 bebekten birinin, demir eksikliği çekmeyeceğini belirtiyor.

Kordon kanı saklama ücreti ne kadar?​

Kordon kanı ve/veya dokusunun -196˚C sıcaklıkta saklanması için yılda bir kez: YILLIK SAKLAMA ÜCRETİ alınır….Fiyat Bilgisi.
| BioArchive Sistem | Konvansiyonel Sistem
Kordon Kanı İşleme Bedeli* ( Doğumdan sonra bir kez) | 5.000 TL | 2.750 TL
Yıllık Saklama Ücreti | 820 TL | 730 TL

Göbek bağı hangi hastalıklara iyi gelir?​

Göbek bağı hangi hastalıklara iyi gelir?
Kordon dokusunda bulunan kök hücreler Tip-1 Diyabet, Kalp ve Damar Hastalıkları, Felç, Alzheimer, Parkinson, Kemik ve Kıkırdak Hasarı gibi pek çok hastalığın tedavisinde kullanılabilir.

2 arter 1 ven nedir?​

2 arter 1 ven nedir?
Umblikal kordon içindeki 2 arterden sağ veya soldakinin olmamasıdır. Fetus göbek kordonun içinde 1 venve 2 arter bulunur. Bu arterlerin biri mesanenin sağ, diğeri ise sol yanından gelerek kordon içine girip vena ile birlikte sarmal şekilde devam ederler. Tek umblikal arter anomalisinde ise 1 ven ve 1 arter vardır.

Bebeğin göbek kordonu bağlanmazsa ne olur?​

Kordonun geç bağlanması ile yenidoğanın sahip olduğu kan miktarı, zamanında doğan bebekler için %30, prematüre yani erken doğan bebekler için neredeyse %50 artar. Bunun sonucunda da yenidoğanın kan nakli ihtiyacı azalır, nekrotizan enterokolit denen bağırsak hastalığı olma ihtimali düşer.

Göbek bağı kesildikten sonra ne olur?​

Yani doğumdan sonra ne anne ne de bebek için artık gerekmeyen bir dokudur. Ancak bu doku parçası göbek kordon kanı açısından önemlidir. Kesilen göbek kordonundan çocukta kalan kısma “göbek bağı” denir, ilk günlerde canlı gibi görünebilir. Aradan zaman geçince göbek bağı kurur, büzülür ve siyahlaşır.

Kordon kanı saklama gerekli mı?​

Kordon kanı saklama gerekli mı?
Kordon kanı, bol miktarda kan yapıcı kök hücreleri içerdiği için bazı kan hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Günümüzde, kordon kanı saklanması sadece aile bireylerinde kordon kanı ile tedavi edilebilen kan hastalığı tespit edilmiş olan hamilelere önerilmektedir.

Kordon kanı saklama hangi hastalıklarda kullanılır?​

Kordon kanı saklama hangi hastalıklarda kullanılır?
Kordon kanı kan oluşturucu kök hücreleri içerir ve bu; lösemi ve lenfoma gibi kan kanserli hastalara tedavide ve ayrıca orak hücre hastalığı ve Wiskott-Aldrich sendromu gibi kan ve bağışıklık sistemi bozukluklarının tedavisinde kullanılır.

Göbek kordonundaki kan kime ait?​

Sadece Sahibi Çocuğa Ait (Otolog): Kordon kanı, hastalıklarının tedavisi için kök hücre nakline ihtiyaç duyan ya da duyacak olan hastalar için, kök hücre kaynağı olarak kullanılmak üzere saklanmaktadır.

Bebekte tek arter ne demek?​

Normalde göbek kordonunda 3 adet damar bulunur. Bunlardan ikisi atardamar, biri de toplardamardır. Kordonda 2 atar damar yerine 1 atar damar bulunması durumuna tek umblikal arter denir.

Umbilikal ven nedir?​

Umbilikal ven nedir?
Fetüsün plasenta ile bağlantısını sağlar. Bebeğin bir parçasıdır ve iki arter ve bir ven içerir. Umblikal ven, plasentedan gelen oksijenli ve besinli kanı taşır (portal venin sol dalına dökülür). Umblikal arterler bebeğin kalbinin pompaladığı oksijensiz ve besinsiz kanı taşır (internal iliak arterlerden çıkar).
 
Göbek bağı kesilmezse ne olur sorusuna verilen bilgilere göre, kordonun geç bağlanması durumunda yenidoğanın sahip olduğu kan miktarı artar. Zamanında doğan bebekler için kan miktarı %30, prematüre bebekler için ise neredeyse %50 artar. Bu durumda yenidoğanın kan nakli ihtiyacı azalır ve bağırsak hastalığı riski düşer.

Göbek bağı kesildikten sonra ise artık ne anne ne de bebek için gereksiz bir doku haline gelir. Ancak, kesilen göbek kordonu içindeki kordon kanı açısından önemlidir. Kordon kanı, bol miktarda kan yapıcı kök hücreleri içerdiği için bazı kan hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Bu nedenle bazı durumlarda kordon kanı saklanması önerilebilir, özellikle aile bireylerinde belirli kan hastalıklarının bulunması durumunda önemli olabilir.

Göbek kordonundaki kan sadece sahibi olan çocuğa aittir. Kordon kanı, hastalıklarının tedavisi için kök hücre nakline ihtiyaç duyan ya da duyacak olan hastalar için potansiyel bir kök hücre kaynağı olarak kullanılabilir. Bu nedenle kordon kanı saklanması, özellikle gelecekte oluşabilecek hastalıklar için bir sigorta gibi düşünülebilir.

Umbilikal ven, fetüsün plasenta ile bağlantısını sağlayan ve plasentadan gelen oksijenli ve besinli kanı taşıyan bir yola denir. Bebeğin kalp tarafından pompalanan oksijensiz ve besinsiz kan ise umbilikal arterler aracılığıyla taşınır. Umbilikal ven, bebeğin sağlıklı gelişimi için önemli bir rol oynar.
 
Geri
Üst