AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

GNSS sistemi nasil calisir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

GNSS sistemi nasıl çalışır?​

Küresel navigasyon uydu sistemleri anlamına gelen GNSS, Global Navigation Satellite Systems kelimelerinin kısaltmasıdır. GNSS ile konum, uzaydan geriden kestirme yöntemi ile bulunur. Bu yöntemde uydu‐alıcı uzaklığı, sinyalin uydudan alıcıya ulaşana kadar geçen zamanın ışık hızı ile çarpılması sonucu bulunmaktadır.

GNSS uydu verileri hangi dosya formatı?​

GNSS ölç- melerinde gözlenen tüm veriler çoğunlukla alıcı markasına bağımlı “binary” veri formatında kaydedilerek, ölçü sonrası değerlendirme işlemi için bilgisayara aktarılmaktadır (HEO vd., 2009).
GNSS önemi nedir?
GNSS’i kısaca uzaydan sinyaller yollayan ve dünya çapında konumlandırma işlemleri için kullanılan bir uydu kümesi olarak tanımlayabiliriz.

GNSS tekniği nedir?​

GNSS olarak bilinen kavramın açılımı Küresel Navigasyon Uydu Sistemi şeklinde karşınıza çıkar. Buna göre, GNSS ile uzaydan sinyaller yollayarak dünyadaki bir kullanıcının coğrafi konumunu belirlemek mümkün hale gelir. Söz konusu konumu belirleyen bu sistem navigasyon olarak adlandırılabilir.

Haritacılıkta CORS nedir ne işe yarar?​

Sonuç olarak, günümüzde ülke jeodezik ağları, sürek- li ve gerçek zamanlı gözlem yapan sabit GNSS ağlarından (CORS) oluşmakta ve bu ağlar, başta haritacılık olmak üzere askeri ve sivil birçok alanda yoğun olarak kullanılmaktadır.
CORS açılımı nedir?
CORS Ağları, Gerçek Zamanlı Ulusal Sabit GNSS Ağları veya Sürekli Çalışan Referans İstasyonları (İngilizce: Continuously Operating Reference Stations (CORS)), genellikle internet üzerinden gerçek zamanlı düzeltme verileri sağlayan küresel konumlandırma ağıdır.
Konumu bilinen noktalar GPS uydularıdır. Bilinmeyenler, bulunulan noktanın yer merkezli (earth-fixed) kartezyen koordinatlarıdır (X,Y,Z). Matematik kuralı olarak bu 3 bilinmeyenin çüzümü için 3 ölçü değeri yetiyor gibi gözükse de, saat hatalarını ortadan kaldırmak için en az 4 tane konumu bilinen uyduya ihtiyaç vardır.
GNSS sistemleri GPS, GLONASS, GALILEO, BEIDOU/COMPASS, QZSS gibi birçok uydu bazlı sistemden oluşur. Bu sistemlerden ABD asıllı GPS ve Rusya asıllı GLONASS hizmetleri dünya üzerinde en sık kullanılan iki konum servisidir.
 
Geri
Üst