AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

GNSS Jeodezinin hangi esasina dayanmaktadir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

GNSS Jeodezinin hangi esasına dayanmaktadır?​

Sistem, temel olarak jeodezideki en eski tekniklerden biri olan “geriden kestirme” esasına dayanır. Geriden kestirme, konumu bilinmeyen bir noktadan konumu bilinen noktalara yapılan gözlem ve hesapları kapsar.
Kaç adet GPS uydusu var?
Uzay bölümü, en az 24 uydudan (18 aktif 6 yedek) oluşur ve sistemin merkezidir. Uydular, “Yüksek Yörünge” adı verilen ve dünya yüzeyinin 20.000 km üzerindeki yörüngede bulunurlar.

GPS hassasiyeti nedir?​

GPS uyduları tarafından gönderilen elektromanyetik dalgalar atmosferden geçerken bükülmeye uğrarlar. Sadece L1 bandı kullanılarak (diferansiyel GPS ile dahi) 98 m. hassasiyet elde edilebilirken, L1 ve L2 bantlarının ortak kullanımı ile 1 m.’nin altında hassasiyete ulaşmak mümkün olmaktadır.
GPS kaç bölümden oluşur?
Referans koordinat sistemi olarak kullanır. GPS, üç bölümden oluşmaktadır; Uzay bölümleri: GPS uyduları sistemleri ile ilgilenir. Kontrol bölümü: zemin tabanı zaman ve yörünge kontrolü tahminini tanımlar Kullanıcı bölümü: çeşitli mevcut GPS alıcısını ve uygulamasını ele almaktadır.
Küresel navigasyon uydu sistemleri anlamına gelen GNSS, Global Navigation Satellite Systems kelimelerinin kısaltmasıdır. GNSS ile konum, uzaydan geriden kestirme yöntemi ile bulunur. Bu yöntemde uydu‐alıcı uzaklığı, sinyalin uydudan alıcıya ulaşana kadar geçen zamanın ışık hızı ile çarpılması sonucu bulunmaktadır.
GNSS alıcısı nedir?
GNSS olarak bilinen Küresel Navigasyon Uydu Sistemi, uzaydan sinyaller yollayan ve bir kullanıcının Dünya’daki coğrafi konumunu belirlemek için küçük uyduları kullanan bir uydu navigasyonu sistemi olarak tanımlanabilir. GNSS sistemleri GPS, GLONASS, GALILEO, BEIDOU/COMPASS, QZSS gibi birçok uydu bazlı sistemden oluşur.

GPS Kanal sayısı nedir?​

Böylece uydu sinyallerine kilitlenmesi ve yer belirleme hesaplamalarını yapması da o kadar hızlı ve güvenilir olacaktır. Günümüzde standart kanal sayısı 12 dir ama geçmişte üretilmiş 8 kanallı GPS modelleri de, bir çok koşulda yeterli performansı gösterecektir.
GPS teknolojisi ile yön bulunur mu?
Bir GPS yön bulma cihazı GPS uydularından bilgi alarak coğrafi konumu doğru hesaplayan bir cihazdır. Küresel Konumlama Sistemi (GPS) ABD Savunma Bakanlığı tarafından yörüngeye yerleştirilen 24 uydudan oluşan bir ağdan oluşan bir uydu tabanlı navigasyon sistemidir.

GPS özelliği nedir?​

GPS, uydularla arasındaki mesafeyi ölçerek dünya üzerindeki kesin konumu belirlemeyi mümkün kılan bir uydu sistemidir. Bunu tüm dünyanın çevresini saran uydu ağını kullanıp, uydular arasındaki mesafelerden yola çıkarak yapar.
GPS nasıl çalışır kısaca?
GPS’in çalışma prensibi şöyledir: Dünya yörüngesinde bulunan GPS uydularında oldukça hassas atomik saatler bulunur. Bu saatler, diğer uydular ve yeryüzünde bulunan saatler ile senkronize olarak çalışmaktadır ve herhangi bir sapma günlük olarak düzeltilmektedir.
Göreli konum belirleme ile elde edilen doğruluk mutlak konum belirlemeden çok daha iyi olup, alıcı tipi ( P kodlu, P kodsuz), ölçü süresi gözlenen uydu geometrisi, uydu sayısı ve kullanılan efemeris bilgisine (yayın yada duyarlı) bağlı olarak elde edilen doğruluk 0.001 ile 100 ppm arasında değiĢmektedir.
GPS bileşenleri nelerdir?
GPS 3 ana bölümden oluşmaktadır; 24 uydudan oluşan uzay bölümü, uydu kontrol istasyonlarının bulunduğu kontrol bölümü ve GPS alıcılarının bulunduğu kullanıcı bölümü.
 
Geri
Üst