AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gluten intoleransi neden olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Gluten intoleransı neden olur?​

Buğday, çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein türü olan gluten, paketli ve işlenmiş gıdalarda da bulunuyor. Sindirim sisteminin glutene karşı alerjik tepki göstermesi sonucu vücutta bazı belirtilerin ortaya çıkması durumuna ise gluten intoleransı deniliyor.

Gluten hassasiyeti kaşıntı yapar mı?​

Glüten alerjisinin belirtileri neler? Tipik bir alerjide görülen bulgular görülür: Vücutta kaşıntı, genizde karıncalanma, öksürük, hapşırık, ciltte kızarıklık ve ödem, nefes darlığı, ishal, karın ağrısı ve kramp, baş ağrısı olabilir. Çok ciddi tablo anaflaksidir.

Gluten hassasiyeti olduğunu nasıl anlarız?​

Gluten hassasiyeti olduğunu nasıl anlarız?
Kendilerinde gluten hassasiyeti olduğunu düşünenler karın ağrısı, reflü, gaz, şişkinlik, bulantı, ishal veya kabızlıktan şikayet etmektedirler. Ayrıca bu kişilerin baş ağrısı, halsizlik, unutkanlık, anksiyete, depresyon, kas ağrısı ve cilt lezyonları gibi sindirim sistemi dışında yakınmaları da olmaktadır.

Gluten intoleransı sonradan olur mu?​

Gluten intoleransı sonradan olur mu?
Kimi zaman gluten alerjisi herhangi bir nedene bağlı olmadan gelişebilir. Doğuştan gelen faktörler ile birlikte kişide gluten alerjisi ortaya çıkabilmektedir. Kimi zaman ise anne karnında kişide glutene karşı bir alerji gelişebilir. Tipik olarak alerjik reaksiyonlarda görüldüğü semptomlar görülür.

Gluten intoleransı nasıl geçer?​

Gluten intoleransı bulunan kişilerin tek tedavisi eliminasyon diyetidir. Bazı araştırmalar göstermiştir ki gluten hassasiyeti olan kişiler glutenli bir gıda tükettiğinde, etkisi 6 aya kadar sürebilmektedir. Ancak yine de eliminasyon diyeti ortalama 3 haftada bile kişideki olumlu etkileri görmemizi sağlamaktadır.

Gluten intoleransı ne yiyemez?​

Çölyak hastalığı ve gluten hassasiyeti olanların, glutensiz diyet yapmaları gereklidir. Glutensiz diyet ise; buğday, çavdar, arpa ve yulaf içeren tüm gıdalardan (hububat, makarna ve birçok işlenmiş gıda) uzak durmak anlamına gelir. Mısır, patates, pirinç, soya unu zararsızdır. Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez.

Gluten alerjisi nasıl tespit edilir?​

Gluten alerjisi nasıl tespit edilir?
Gluten Alerji Testi Çölyak dışı gluten intoleransı olarak da adlandırılan gluten alerjisi, yetişkinlere oranla çocuklarda daha sık görülür. Gluten duyarlılığını tespit etmek için tTG-IgA testi yapılabilir. Eğer test sonucu pozitif çıkarsa bunu doğrulamak için bir doku biyopsisi yapılması önerilebilir.

Çölyak hastalığı kaşıntı yapar mı?​

Çölyak hastalığı kaşıntı yapar mı?
Hastalığın atipik belirtilerle seyrettiği bu gibi durumlarda tanı sıklıkla gecikir. Tipik olmayan çölyak hastalığı belirtileri arasında; Kaşıntılı ve kırmızı cilt döküntüleri (Dermatitis herpetiformis)

Gluten intoleransı olduğu nasıl anlaşılır?​

Gluten intoleransının belirtileri vücudun farklı bölümlerinde görülebilir ama gastrointestinal sorunlar özellikle bebek ve çocuklarda en yaygın belirtilerden biridir. Bu belirtiler; karın ağrısı, gaz, karında şişkinlik, diyare(ishal), iştah azalması, konstipasyon(kabızlık), bulantı ve kusma şeklinde görülebilir.

Gluten hassasiyeti testi nerede yapılır?​

Gluten hassasiyeti de bağırsak sorunu olarak incelendiği için gastroenteroloji bölümüne başvurmak gerekir. Burada ince bağırsaklar incelenerek çölyak hastalığı ya da gluten hassasiyeti tespit edilmeye çalışılır. Gastroenteroloji bölümü tarafından ince bağırsaktan alınan doku örnekleri incelenir.

Gluten alerjisi ne kadar sürer?​

Gluten alerjisi ne kadar sürer?
Çölyak hastalığı ile karıştırılsa da ikisi birbirinden farklıdır. Gluten alerjisi ya da gluten hassasiyeti olarak adlandırılan bu rahatsızlık, 3-5 yılda kendiliğinden geçebilen bir besin alerjisidir.
 
Gluten intoleransı, buğday, çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein olan gluten'e karşı sindirim sisteminin verdiği alerjik tepki sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Vücutta çeşitli belirtilere neden olabilir. Gluten alerjisinin belirtileri arasında kaşıntı, genizde karıncalanma, öksürük, ciltte kızarıklık ve ödem, nefes darlığı, ishal, karın ağrısı, kramp ve baş ağrısı gibi bulgular görülebilir.

Gluten intoleransının belirtileri kişiden kişiye değişebilir ancak karın ağrısı, gaz, şişkinlik, bulantı, ishal veya kabızlık gibi sindirim sistemi sorunları sıkça karşılaşılan belirtiler arasındadır. Ayrıca baş ağrısı, halsizlik, unutkanlık, anksiyete, depresyon, kas ağrısı ve cilt problemleri gibi sindirim sistemi dışındaki semptomlar da gluten hassasiyeti olan bireylerde görülebilir.

Gluten intoleransı, bazen genetik faktörlere bağlı olarak gelişebilir. Doğuştan gelen faktörlerin yanı sıra kişinin yaşam tarzı ve çevresel etmenler de gluten alerjisinin ortaya çıkmasında rol oynayabilir. Ayrıca hamilelik esnasında da bebekte glutene karşı reaksiyon gelişebilir. Gluten alerjisi olan bireyler için tek etkili tedavi yöntemi eliminasyon diyetidir. Gluteni içeren gıdalardan uzak durmak ve glutensiz beslenmek bu durumun kontrol altına alınmasını sağlayabilir.

Gluten alerjisini tespit etmek için tTG-IgA testi gibi testler yapılabilir. Eğer test sonucu pozitif çıkarsa doku biyopsisi gibi daha detaylı testler de uygulanabilir. Gluten alerjisi genellikle çocuklarda daha sık görülür ve belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Gluten alerjisi genellikle 3-5 yıl içinde kendi kendine geçebilen bir besin alerjisi türüdür. Beslenme düzenine dikkat ederek bu durum kontrol altına alınabilir.
 
Geri
Üst