AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Gluten hassasiyeti olan kisiler nasil beslenmeli?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Gluten hassasiyeti olan kişiler nasıl beslenmeli?​

Çölyak hastalığı ve gluten hassasiyeti olanların, glutensiz diyet yapmaları gereklidir. Glutensiz diyet ise; buğday, çavdar, arpa ve yulaf içeren tüm gıdalardan (hububat, makarna ve birçok işlenmiş gıda) uzak durmak anlamına gelir. Mısır, patates, pirinç, soya unu zararsızdır. Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez.
Gluten alerjisi olan gluten yerse ne olur?
Gluten, buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir proteindir. Bir kişide gluten intoleransı (gluten hassasiyeti, gluten alerjisi) varsa, bu protein karın ağrısı, ishal veya gaz sancısı gibi sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir.
Glutensiz beslenme neler yasak?
Glutensiz beslenme planında uzak durulması gerekenler gıdalar:

Gluten alerjisi olanlar hangi ekmeği yiyebilir?​

Çölyak hastaları Glütensiz Ekmek, glütensiz kek ya da glüten içermeyen yiyecekleri tüketiyor. Çölyak hastalarının, glüten hassasiyeti olan kişilerin ve glütensiz beslenen kişilerin ekmeği nohut unu, Hindistan cevizi unu, badem unu ya da karabuğday unu gibi unlar kullanılarak yapılan yiyecekler, sebze ve meyveler.
Gluten hassasiyeti olanlar ne yapmalı?
Gluten hassasiyetinden korunmak, gluten içeren besinleri kısıtlamakla olur. Ancak sağlıklı kişilerin glutenden korunması değil bilakis gluten içeren gıdaları tüketmesi gerekir. Harvard Üniversitesi tam tahılları 10 süper besin içerisinde göstermiştir.
Çölyak gluten yerse ne olur?
Çölyak hastalığına sahip kişiler gluten içeren herhangi bir gıda yediklerinde, ince bağırsak zarında bulunan ve “villi” olarak adlandırılan, çıkıntılar kaybolur. Bu durum ince bağırsağın zarar görmesine ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur.
Bunlar; schnitzel, nugget, çıtır tavuk gibi dışında galeta unu bulunan yiyecekler, beğendili menüler (kebap gibi), köfte (dilerseniz köftede un kullanıp kullanmadıklarını sorarak köfte tüketedebilirsiniz.), makarna, noodle, bulgur pilavı, beşamel soslu yiyecekler, pizza, hamburger vs.
Günde ne kadar gluten?
Dünyanın en sağlıklı diyeti olan Akdeniz diyetinde tam tahıl olarak günde 10 hatta, 20 gram gluten tüketilir.
Gluten hangi ekmekte bulunur?
Glutensiz Ekmek Nedir? Gluten buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein türüdür. Bu protein türü ekmek yapımında kullanılıp hamurun kıvamına etki eden bir maddedir. Yani hamurun mayalanması ve kabarması bir nevi gluten sayesinde olur.

Gluten hassasiyeti geçer mi?​

Gluten hassasiyeti tedavi edilebilir bir hastalıktır. Glutensiz diyet uygulanırken beslenme programına %100 sadık kalınmalıdır. Az miktarda gluten tüketimi bile hastalığı tetikleyerek kronik hâle getirebilir. Bağırsaktaki villusların tamamen iyileşmesi ise iki yıldan fazla sürer.
Glutensiz ekmek kimlere verilir?
Herkes Glutensiz Beslenebilir ancak Gluten hassasiyeti olanlar için glutensiz beslenme önemlidir. Son Yıllarda Diyabet, tiroid, kap ve damar hastalıkları, kanser gibi hastalıklar hızla artmakta.
Glutensiz ekmek yerine ne yenir?
Glutensiz diyette buğday, arpa, çavdar ve bunları içine alan ürünler diyetten çıkartıldığı için yerine kurubaklagil, mısır, pirinç, patates ya da bizim “psödotahıl” olarak adlandırdığımız amarant, kinoa, karabuğdayın kullanılabileceğini söyleyen Dr.
 
Geri
Üst