AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Gluten alerjisi olanlar ne yemeli?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
61.329
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Gluten alerjisi olanlar ne yemeli?​

Glutensiz Gıdalar Nelerdir?
- Taze meyve ve sebzeler.
- Kuru fasulye, nohut, mercimek, soya fasulyesi, barbunya gibi bakliyat çeşitleri.
- Fındık, ceviz, badem gibi işlenmemiş kabuklu kuruyemişler.
- Süt, peynir, yoğurt, kefir, ayran gibi az yağlı süt ve süt ürünleri.

Gluten alerjisi testi hangi doktor?​

Gluten alerjisi testi hangi doktor?
Gluten hassasiyeti yaşayan kişiler hastanelerin gastroenteroloji bölümüne gitmelidir. Çölyak dışı gluten hassasiyeti, kan testi ya da biyopsi ile kesin olarak teşhis edilemez.

Çölyak hastaları gluten alırsa ne olur?​

Çölyak hastalığına sahip kişiler gluten içeren herhangi bir gıda yediklerinde, ince bağırsak zarında bulunan ve “villi” olarak adlandırılan, çıkıntılar kaybolur. Bu durum ince bağırsağın zarar görmesine ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur.

Gluten hassasiyeti olanlar nasıl beslenmeli?​

Gluten hassasiyeti olanlar nasıl beslenmeli?
Çölyak hastalığı ve gluten hassasiyeti olanların, glutensiz diyet yapmaları gereklidir. Glutensiz diyet ise; buğday, çavdar, arpa ve yulaf içeren tüm gıdalardan (hububat, makarna ve birçok işlenmiş gıda) uzak durmak anlamına gelir. Mısır, patates, pirinç, soya unu zararsızdır. Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez.

Gluten alerjisi sivilce yapar mı?​

Gluten tüketimi sivilce oluşumu, egzama, sedef hastalığı ve dermatitis herpetiformis gibi birçok hastalıkla ilişkilidir. Deride gluten duyarlılığından kaynaklanan belirtiler sıklıkla yanma, kızarıklık, kaşıntı ve kabarma olarak kendini göstermektedir.

Gluten alerjisi nasıl teşhis edilir?​

Gluten alerjisi nasıl teşhis edilir?
Gluten Alerji Testi Çölyak dışı gluten intoleransı olarak da adlandırılan gluten alerjisi, yetişkinlere oranla çocuklarda daha sık görülür. Gluten duyarlılığını tespit etmek için tTG-IgA testi yapılabilir. Eğer test sonucu pozitif çıkarsa bunu doğrulamak için bir doku biyopsisi yapılması önerilebilir.

Gluten hassasiyeti olduğunu nasıl anlarım?​

Kendilerinde gluten hassasiyeti olduğunu düşünenler karın ağrısı, reflü, gaz, şişkinlik, bulantı, ishal veya kabızlıktan şikayet etmektedirler. Ayrıca bu kişilerin baş ağrısı, halsizlik, unutkanlık, anksiyete, depresyon, kas ağrısı ve cilt lezyonları gibi sindirim sistemi dışında yakınmaları da olmaktadır.

Çölyak hastaları arada gluten yerse ne olur?​

Çölyak hastaları arada gluten yerse ne olur?
 
Çölyak hastaları arada gluten yerse, ince bağırsak zarlarında ciddi tahribat oluşabilir. Bu durumda, vücut bağışıklık sistemi gluteni saldırgan bir madde olarak algılar ve ince bağırsakta iltihaplanma meydana gelir. Sonuç olarak, vücut besin emiliminde zorluk çeker ve besin maddeleri yeterince emilemez. Bu da çeşitli sindirim sorunlarına, kilo kaybına, yorgunluğa, vitamin eksikliklerine ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle çölyak hastalarının kesinlikle glutensiz bir diyet uygulamaları önemlidir ve ara sıra gluten tüketmemeleri gerekmektedir. Eğer bilerek veya kazayla gluten tüketilirse, ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğinden ciddiye alınmalı ve uzman doktora danışılmalıdır.
 
Geri
Üst