AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

GLP ve GMP Nedir?

Editör

Yeni Üye

GLP ve GMP Nedir?​

GLP iyi laboratuvar uygulamaları, (İLU) – Good Laboratory Practice (GLP), klinik araştırmalarının dışındaki çevre ve sağlık güvenliği çalışmalarının koordinasyonu, gerçekleşmesi, gözlenmesi, kayıt altına alınması, arşivlenmesi, rapor edilmesi koşullarını ve yönetim usullerini barındıran bir kalite güvence ağıdır.

GMP Belgesi nasıl alınır?​

Kalite Yönetim Sistemi ile kolayca entegre olabilen GMP İyi Üretim Uygulamaları Sistemi’ni işletmelerinde kuran firmalar bu sistemin belgesini almak için bir belgelendirme kuruluşuna müracaat etmek zorundadır. GMP İyi Üretim Uygulamaları Sistemi Belgesi vermek üzere akredite olan kuruluşlardan biri de TÜRCERT’tir.

GMP aşamaları nelerdir?​

GMP aşamaları nelerdir?
Bu uygulama gıda ürünlerinin üretimi ve dağıtımında temel yaklaşımlardan olup ürünlerde kalite sağlamak için hammadde, işleme, ürün geliştirme, üretim, paketleme, depolama, dağıtım aşamalarında kesintisiz uygulanması gereken bir teknikler dizisidir.

GMP Belgesi kimlere verilir?​

GMP Belgesi kimlere verilir?
Bu durumda bütün gıda üretimi yapan firmalar, ilaç firmaları, insan ve hayvanlarda kullanılan tıbbi amaçlı araç ve gereç üreten firmalar ve kozmetik firmaları GMP İyi Üretim Uygulamaları Sistemi Belgesi’ni alabilirler.

GMP belgesini kim verir?​

GLP iyi laboratuvar uygulamaları nedir?​

GLP eğitimi nedir?​

GLP eğitimi nedir?
GLP İYİ LABORATUVAR UYGULAMALARI EĞİTİMİ GLP; Kimya, İlaç, Çevre, Gıda Analiz ve Kalite Kontrol laboratuvarlarında temel bir ihtiyaç haline gelmiş önemli bir standarttır. ISO17025’e göre önemli farklılıklar içeren bu standart ile çalışan bazı laboratuarlar özellikle ithalat ve ihracatçılara destek vermektedirler.

CGMP sertifikası nedir?​

CGMP sertifikası nedir?
G mp Nedir? Gmp gıda, ilaç, tıbbi cihaz ve medical ve kozmetik alanlarında üreticinin yüksek kalitede ve yasal koşullarda üretim yapmasını sağlayan asgari şartların güvencesidir. GMP (good manufacturing practice) İyi Üretim Uygulamaları olarak türkçeye çevrilebilir.

GLP ve GMP kavramları farmasötik, kozmetik, gıda, medikal ve çevre gibi endüstrilerde sıkça karşılaşılan önemli standartlar arasındadır.

GLP, "İyi Laboratuvar Uygulamaları" anlamına gelir ve çevre ve sağlık güvenliği çalışmalarının koordinasyonu, gerçekleşmesi, gözlenmesi, kayıt altına alınması, arşivlenmesi, rapor edilmesi koşullarını ve yönetim usullerini içeren bir kalite güvence ağıdır. GLP, laboratuvar çalışmalarında doğruluk, güvenilirlik ve veri bütünlüğünü sağlamayı amaçlar.

GMP ise "İyi Üretim Uygulamaları" olarak çevrilebilir ve ürünlerin üretiminden başlayarak dağıtımına kadar olan süreçte kalite standartlarını belirler. GMP, hammadde seçiminden, ürün geliştirme süreçlerine, üretimden paketlemeye, depolamadan dağıtıma kadar bir dizi teknik uygulamayı içerir ve ürünlerin yasal ve kalite koşullarına uygun bir şekilde üretilmesini sağlar.

GMP belgesi almak isteyen firmalar, GMP İyi Üretim Uygulamaları Sistemi'ni işletmelerinde kurduktan sonra bir belgelendirme kuruluşuna başvurmalıdır. Bu belge veren kuruluşlar arasında TÜRCERT gibi akredite firmalar bulunmaktadır.

GMP Belgesi, gıda üretimi yapan firmalar, ilaç üreticileri, tıbbi cihaz ve gereç üreten firmalar ve kozmetik firmaları gibi çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren firmalara verilir. Bu belge, üreticilerin ürettikleri ürünlerin yüksek kalite ve yasal koşullarda üretilmesini garanti altına alır.

GLP eğitimi ise, kimya, ilaç, çevre, gıda analiz ve kalite kontrol laboratuvarlarında çalışan personelin temel bir ihtiyacı olan önemli bir standart eğitimidir. Bu eğitim, ISO 17025 standartlarına göre farklılıklar içerebilir ve laboratuvarların ithalat ve ihracat süreçlerinde destek vermesine yardımcı olabilir.

Son olarak, CGMP sertifikası ise "Current Good Manufacturing Practice"ın kısaltmasıdır ve Türkçe karşılığı "Geçerli İyi Üretim Uygulamaları" olarak çevrilebilir. Bu sertifika, gıda, ilaç, tıbbi cihaz ve kozmetik sektörlerinde üreticilerin yüksek kalitede ve yasal koşullarda üretim yapmalarını sağlayan asgari şartların güvencesidir.

Geri