- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 140.917
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Glokom OCT testi nasıl yapılır?
OCT esnasında, makinanın önüne oturulur ve hareket ettirilmemesi için baş bir desteğe dayanır. Cihaz, göze dokunmadan gözü tarar. Tarama yaklaşık 5 ila 10 dakika sürer. Eğer göz bebekleri büyütüldüyse, muayene sonrasında birkaç saat ışığa duyarlılık yaşanabilir.Göz Tomografisi ne ise yarar?
Göz tomografisi aslında gözün mucize cihazıdır, her göz muayenesinde sarı nokta ve görme siniri için yapılması önerilmekte bu sayede göz dokuları hiçbir muayenede görülemediği kadar ayrıntılı ve detaylı görülmekte bu sayede birçok hastalığın tanısı çok erken konulabilmektedir.Spectral domain OCT’ler (SD-OCT) ile glokomda primer olarak etkilenen makula iç retina katlarının segmentasyonu ve makula RGH hasarının objektif ve kantitatif değerlendirilmesi mümkün olmaktadır. Farklı cihazların farklı makula analiz programları mevcuttur.
Ön Segment OCT nedir?
Önsegment OCT Kornea, önkamara , iridokorneal açı ile ilgili çok önemli bilgiler verir. Ayrıca Korneal flepler hakkında bilgi verir. Kornea kalınlığı ve iridokorneal açının ölçümünü sağlar. Özellikle glokom hastalarında ve kornea hastalıklarında kullanılır.
Göz alanı testi nasıl yapılır?
Test esnasında herhangi bir rahatsızlık hissedilmez. Gözünüze herhangi birşey dokundurulmaz. Yüz çanak biçimli bir cihazın karşısına gelecek şekilde oturulur ve hastanın çanakta bir ışık gördüğünde elindeki düğmeye basması istenir. Test esnasında bir göz kapatılır, diğer göz ise muayene edilir.
Göz tomografisinde neye bakılır?
Göz Tomografisi olarak da bilinen optik koherens tomogrofisi lazer vasıtasıyla retina tabakasının hassas ölçümlerini yapar. Makula dejeneresyonu, glokom ve diyabetik göz hasarının değerlendirilmesi amacı ile kullanılır.Görme alanı testi ne ise yarar?
Görme alanı başta göz tansiyonu (glokom) olmak üzere göz sinir (optik sinir) hastalıkları, beyin tümörleri ve bazı retina hastalıklarının takibi için kullanılır. Görme alanı testi yapılırken göze hiçbirşey damlatılmaz, göze bir şey dokundurulmaz. Her bir göz için ayrı ayrı yapılır.Ön segment de yine ön ve arka kamara olarak iki bölümden oluşur. Bu iki bölümü ise iris dediğimiz gözün renkli tabakası ayırır. Ön kamaranın önünde ise kornea bulunur. Burada lens ve korneanın beslenmesini sağlar.
Göz alan testi nedir?
Hasta bir kol mesafesi uzaklıkta doktorun tam karşısına oturur ve burnuna odaklanır. Bu arada bir gözünü kapatır. Hasta farklı yönlerde hareket eden ışığı ilk gördüğü ve kaybolduğu noktaları doktoruna söyler. Bu testte hastanın görme alanı ile sağlam-normal kabul edilen doktorun görme alanı karşılaştırılmış olur.
Göz dibi muayenesi nasıl yapılır?
Göz dibi muayenesi Özel mercekler kullanılarak gözün arka kısmı (vitreus, retina, optik sinir ve makula (sarı nokta)) detaylı olarak muayene edilir. Göz dibi muayenesi bulguları ile diyabet, hipertansiyon ve kalıtsal hastalıklar gibi sorunlar da teşhis edilebilir.