AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Glisemik İndeks Nedir?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Yiyeceklerde bulunan karbonhidratların kan şekerini yükseltme hızına Glisemik İndeks (Gİ)denir.Besinler eşit miktarda karbonhidrat içerseler bile kan şekerini arttırıcı etkileri birbirinden farklıdır.Bunun nedeni besinlerdeki karbonhidratların sindirim sisteminden farklı hızlarda geçmesi ve emilmesidir.

Glisemik İndeksi etkileyen faktörler:
Yiyeceklerin pişirilme şekli (kızartma,fırında,ızgara gibi)
Karbonhidratların türü
Besinlerin lif oranı
Besinlerin tuz miktarı
Besinlerin katı veya sıvı olması
Karbonhidratları tüketirken yanında alınan yağ ve protein miktarları
Glisemik indeksi etkileyen faktörlerdir.

Glisemik indeksi düşük olan besinler midenin daha geç boşalmasına ve kan şekerinin daha yavaş yükselmesine neden olmaktadır.

Yiyeceklerin glisemik indeksi 0-100 birim arasında değişir.Bir gıdanın glisemik indeksi 55’den daha az ise düşük,56-85 arası ise orta ve 85 üzeri ise yüksek glisemik indeks kabul edilir.

Bazı yiyeceklerin Gİ Değerleri

Gİ Yüksek ( > 85)
Beyaz Ekmek
Patates
Muz
Kuru üzüm
Bal
Beyaz pirinç
Mısır
Havuç
Kornflex,müsli
Krakerler,Bisküviler
Bütün şekerli içecekler
Pekmez
Gİ Orta (56-85)
Kuru fasulye
Kepekli ekmek
Üzüm
Taze portakal suyu
Yulaf
Beyaz erişte
Cips
Bulgur
Yulaflı bisküvi
Düşük Gİ (
 
Geri
Üst