Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Glikoz hucre icine hangi yolla tasinir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
43.122
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Glikoz hücre içine hangi yolla taşınır?​

Kolaylaştırılmış diffüzyonda küçük polar moleküller ve iyonların hücre membranından giriş ve çıkışları membran proteinleri tarafından yapılır. Örneğin glikoz ve amino asitler gibi polar bileşikler membrandan geçemeyecekleri için bunların hücrelere giriş çıkışı kolaylaştırılmış diffüzyonla olur.

Glikoz difüzyonla geçer mi?​

Moleküllerin hücre zarından çok yoğun oldukları ortamdan, az yoğun oldukları ortama doğru bir taşıyıcı yardımıyla geçmesine kolaylaştırılmış difüzyon denir. Su ve suda çözünen bazı maddeler, glukoz, (permeaz taşıyıcı proteini ile) aminoasit, fruktoz, B ve C vitaminleri, tuzlar, bazı iyonlar bu şekilde geçer.

Hangi maddeler aktif taşıma ile hücreye alınır?​

Hangi maddeler aktif taşıma ile hücreye alınır?
Aktif taşıma, küçük moleküllerin (porlardan geçebilen moleküller), az yoğun ortamdan çok yoğun ortama ATP harcanarak geçişidir. Aktif taşımada, hücre zarı üzerindeki porlardan geçebilecek büyüklükteki moleküller, taşıyıcı protein ve taşıyıcı enzimler yardımıyla taşınır.

Glikoz hücre zarından nasıl geçer?​

Glikoz hücre zarından nasıl geçer?
Kolaylaştırılmış Difüzyon: Taşıyıcı proteinler aracılığıyla doğrudan zardan geçemeyen maddelerin çok olduğu ortamdan az yoğun olduğu ortama doğru taşınmasıdır. Su ve suda çözünen bazı maddeler, glukoz, amino asit, B ve C vitaminleri, tuzlar, bazı iyonların, suyun büyük kısmı hücre zarından bu şekilde geçer.

Endositozda lizozom kullanılır mı?​

LDL bu yolla hücre içine alınan moleküllerden biridir. Daha önce de açıklandığı gibi hücrelere endositozla alınan maddeler lizozom enzimleri ile küçük moleküllere parçalanır (hücre içi sindirim).

Paraselüler taşınma ne demek?​

Paraselüler taşıma , maddelerin bir epitel boyunca hücreler arasındaki hücreler arası boşluktan geçerek transferini ifade eder . Bu zıttır transselüler taşıma maddeleri seyahati, içinden her iki geçerek hücre apikal membran ve bazolateral membran .

Aktif taşıma endositoz ve ekzositoz için aşağıdaki özelliklerden hangileri ortaktır?​

Aktif taşıma endositoz ve ekzositoz için aşağıdaki özelliklerden hangileri ortaktır?
Her iki olayda da hücre içine madde alınırken enerji harcanmaktadır. Endositoz ile aktif taşıma arasındaki ortak özellikler ikisinde de Atp harcanır ikisinde de enerji harcanır ikisi de hayvan hücrelerinde gerçekleşir. Her ikisi için de ATP harcanır, enzim kullanılır ve sadece canlı hücrelerde gerçekleşir.

Glikojen sentezi hücre içinde mi?​

Glikojen sentezi hücre içinde mi?
Glikojen sentezi, kanda bulunan bu glikoz moleküllerinin hücre içerisine alınması ile gerçekleşir. Glikoz molekülü, glikoz-6-fosfata dönüştürülür. Glikoz-6-fosfat daha sonra glikoliz ve krebs döngüsünde hücre tarafından, hemen kullanılmak için ATP veya depo edilmek için glikojene dönüştürülür.
Glikoz sindirilebilir mi?​
karbonhidratlar örneğin nişasta (glikoz moleküllerinden oluşan uzun zincir), önce ağızdaki tükürük enzimleriyle, sonra pankreas özsuyundaki enzimlerle ve son olarak da ince bağırsaktaki bağırsak enzimleriyle basit şekerlere ya da disakkaritlere (maltoz) parçalanır.
Glikoz seçici geçirgen zardan geçer mi?​
Yarı-Geçirgen zarlarda, pordan geçebilecek küçüklükteki moleküller geçebilirken daha büyük moleküller geçemez. Örneğin bağırsak zarı yarı-geçirgendir. Glikozdan büyük maddeler bu zardan geçemez iken glikoz ve ondan küçük maddeler bu zardan geçebilir. Hücre zarı,seçici-geçirgendir.

Klatrin kaplı veziküller aracılığıyla hücre içine transferrin alımı hangi tip taşıma şekline örnektir?​

Klatrin kaplı veziküller aracılığıyla hücre içine transferrin alımı hangi tip taşıma şekline örnektir?
Reseptör aracılı endositoz (RAE), diğer adıyla klatrin bağımlı endositoz, hücrenin; içeri alınacak moleküllere özgü reseptör bölgelere sahip proteinleri içeren hücre zarı veziküllerinin içe doğru kıvrılarak, molekülleri içine aldığı bir işlemdir.
 
Glikoz hücre içine taşınırken genellikle kolaylaştırılmış difüzyon yoluyla geçer. Kolaylaştırılmış difüzyon, taşıyıcı proteinler aracılığıyla doğrudan hücre zarından geçemeyen maddelerin çok yoğun oldukları ortamdan az yoğun oldukları ortama doğru taşınmasıdır. Bu süreçte glikoz gibi polar bileşikler, membran proteinleri aracılığıyla hücreye giriş çıkış yapabilirler.

Aktif taşıma ise küçük moleküllerin, az yoğun ortamdan çok yoğun ortama ATP harcanarak geçişi olarak tanımlanır. Bu süreçte taşıyıcı proteinler ve taşıyıcı enzimler yardımıyla moleküller hücre zarından taşınır. Glikoz gibi büyük moleküller aktif taşıma ile hücreye alınabilir.

Endositoz, hücreye dışarıdan madde alınması işlemidir ve bu süreçte lizozomlar kullanılabilir. Endositozla alınan moleküller, lizozom enzimleri ile parçalanarak hücre içi sindirim sağlanır.

Paraselüler taşıma ise maddelerin hücreler arasındaki hücreler arası boşluktan geçerek transferini ifade eder. Bu taşıma şekli, transselüler taşımanın aksine hücre içinden değil, hücreler arasındaki boşluktan gerçekleşir.

Glikojen sentezi genellikle hücre içinde gerçekleşir. Kandaki glikozun hücre içerisine alınmasıyla glikoz molekülü glikoz-6-fosfata dönüştürülerek bu süreç başlar.

Son olarak, klatrin kaplı veziküller aracılığıyla hücre içine transferrin alımı, reseptör aracılı endositoz (RAE) örneği olarak verilebilir. Bu süreçte hücre zarı vezikülleri, içeri alınacak moleküllere özgü reseptör bölgeleri taşır ve molekülleri içine alır.
 
Geri
Üst