AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Glikolizin kontrol basamaklari nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.722
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Glikolizin kontrol basamakları nelerdir?​

On adımın ayrıntılı açıklaması
- Adım 1: Glukokinaz (heksokinaz IV) veya diğer heksokinazların glikozu 6.
- Adım 2: Glukoz 6-fosfatın Fosfoglukozomeraz aracılığı ile izomerleştirilmesi.
- Adım 3: Fosfofruktokinaz ile katalize edilen ikinci fosforilasyon reaksiyonu:
- Adım 4: Aldolaz ile katalize edilen iki trioz fosfata bölünme:

Katabolik yolların önemi nedir?​

Katabolik yolların önemi nedir?
Örneğin bir hayvan yediği besinle nişasta, protein ve diğer kompleks molekülleri alır. Katabolik yollar bu molekülleri yıktığında, bu hayvan çevreye karbon dioksit ve su verir. Bu küçük ve basit moleküller besinin içerdiğinden daha az kimyasal enerji depolarlar.

Glikoliz ve Glukoneogenez nasıl düzenlenir?​

Glukoneogenez hormonların kontrolleri altındadır. Bu hormonların en önemlileri ise Glukagon , İnsülin ve Epinefrindir. Glukagon ve epinefrin kan glukozunu arttırabilmek amacıyla glukoneogenezi aktive ederken insülin ise tam tersine etki göstererek glikolizi artırırken glukeneogenezi azaltır.

Pirüvat nasıl oluşur?​

Pirüvat nasıl oluşur?
Bir NADH ve iki ATP üretilen adımlarda, gliseraldehit 3-fosfat molekülü pirüvat molekülüne dönüştürülür. Bu, her bir glikoz molekülü için iki defa gerçekleşir çünkü glikoz, iki adet üç karbonlu moleküle ayrılmıştır ve bu moleküllerin her ikisi de yolun son aşamalarından geçebilir.

Katabolik tepkimeler nelerdir?​

Yadımlama veya katabolizma, enerjice zengin ve büyük moleküllü moleküllerin daha küçük moleküllere parçalanması olayı ve bu işlemler sürecidir. Yani metabolizmanın yıkım aşamaları olarak da genellenebilir.

Glukoneogenez ne tarafından düzenlenir?​

Glukoneogenez ne tarafından düzenlenir?
Glukoneogenezin meydana geldiği organ karaciğerdir (%90). Böbrek korteksinde de önemli oranda glukoneogenez görülmesine rağmen küçük hacminden dolayı karaciğerinkinin onda biri kadardır ve uzun süreli açlıkta önemlidir. Beyin, iskelet kasları ve kalp kasında çok az miktarda glukoneogenez meydana gelir.
 
Glikoliz kontrol basamakları aşağıdaki adımlardan oluşmaktadır:

1. **Adım 1: Glukokinaz (heksokinaz IV) veya diğer heksokinazların glikozu 6-fosforile eder:** Bu adımda glikoz, hücreye alınıp glikoz-6-fosfata dönüştürülür. Glukokinaz veya diğer heksokinaz enzimleri tarafından katalize edilir.

2. **Adım 2: Glukoz-6-fosfatın Fosfoglukozomeraz aracılığı ile izomerleştirilmesi:** Bu adımda glikoz-6-fosfat, fosfoglukozomeraz enzimi tarafından fruktoz-6-fosfata izomerleştirilir. Bu izomerleme reaksiyonu ile molekül yapısı değiştirilir.

3. **Adım 3: Fosfofruktokinaz ile katalize edilen ikinci fosforilasyon reaksiyonu:** Bu adımda, fosfofruktokinaz enzimi tarafından fruktoz-6-fosfat, fruktoz-1,6-bisfosfata fosforile edilir. Bu adım glikolizin hız kontrol noktasıdır.

4. **Adım 4: Aldolaz ile katalize edilen iki trioz fosfata bölünme:** Bu adımda fruktoz-1,6-bisfosfat aldolaz enzimi ile iki adet 3-karbonlu trioz fosfata bölünür. Bu ayrışma sonucu, glikoliz yolunun devamı sağlanır.

Glikoliz, hücrelerde glikozun enerji üretimi için parçalanmasından sorumlu bir metabolik yol olup, kontrollü bir şekilde ilerler ve enerji (ATP) üretir. Bu kontrol basamakları sayesinde glikoliz yolunun akışı ve hızı düzenlenir.
 
Geri
Üst