- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 126.181
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Glikokaliks Nelerden Oluşur?
hücre zarının yüzeyinde glikolipid, glikoprotein gibi yapılar bulunur. bunlar sayesinde hücrenin ecm ( ekstrasellüler matriks- hucreler arası matriks)’ ye bakan kısmı bi şeker tabakasıyla kaplanmıştır. bu sert tabakaya da glikokaliks adı verilir.Glikokaliks neye yarar?
Görevleri. Mekanik destek, yağlama, yumuşatma, ve süzme etkileri vardır. Ayrıca, bazal tabaka, hücre etrafında oluşturulmuş ve hücre zarı dışında glikokaliksin içine salgılanan ürünlerin burada bir süre kalmasına hizmet eder ve fagositozda iş görür.Glikokaliks bakteri nedir?
Glikokaliks hücrenin en dışında yapışkan, iplikli bir örtü katmanıdır. Bütün bakteriler bir tür glikokaliks salgılarlar. Bu örtü katmanı geniş ve yaygın jelatinimsi madde birikimi halinde, hücre duvarının dışına sıkıca bağlı şekilde bulunuyorsa kapsül olarak adlandırılır.
Sfingomiyelin Nelerden Oluşur?
Sfingomiyelin, bir fosfokolin baş grubu, bir sfingozin ve bir yağ asidinden oluşur . Gliserolden sentezlenmeyen birkaç membran fosfolipidinden biridir. Sfingosin ve yağ asidi toplu olarak bir seramid olarak kategorize edilebilir.Glikokaliks kimde bulunur?
Bu tür glikokaliks omurgalıların alyuvar duvarlarında, safra kesesi ve sindirim borusundaki ince uzantıların etrafında, fagositoz yapan birçok hücrenin yüzeyinde ve protozoa’da görülür.Integral protein ne işe yarar?
Yağda çözünebilen maddeler, zardan olduğu gibi; suda çözünebilenler ise porlardan hücreye enerji harcatmadan geçer.İntegral Proteinler Hücre zarındaki proteinlerin hareket etmesini sağlar.Hem hidrofilik hem de hidrofobik uçları vardır.Çoğunlukla globüler yapıdadırlar ve zarın her iki yüzeyine de uzanan uçlara …
➢ Hücre duvarına sahip olmayan mikoplazmalar hariç, prokaryotik bakterilerin sitoplazmik zarlarında steroller bulunmaz. Fakat sitoplazmik zarın stabil bir durumda kalmasını sağlayan hopanoid adı verilen sterol benzeri maddeler bulunur. ➢ Proteinler iki lipid tabakası arasında yer yer dağılmış halde bulunur.
Büyüklü küçüklü protein molekülleri yağ tabakasına düzensiz olarak gömülmüştür (mozayik görünümü). Karbonhidratlar proteinlerin bazılarına bağlanarak Glikoproteinleri, yağ moleküllerinin bazılarına bağlanarak da Glikolipidleri oluştururlar. Bu moleküller zarın seçici geçirgenliğinde çok önemli rol oynarlar.