AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gizlilik Sozlesmesi neden yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.817
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Gizlilik Sözleşmesi neden yapılır?​

Bir gizlilik anlaşması, en az iki taraf arasında akdedilir. Bu tür anlaşmalar, bir ilişki sebebi ile taraflardan birinin ticari ya da mesleki sırlarının diğerine verilmesi gerektiğinde yapılır.

Personel gizlilik sözleşmesi nedir?​

Gizlilik sözleşmesi kısaca işverenin sahip olduğu bilgilerin çalışılan süre boyunca ve işten ayrılma durumunda işçi tarafından gizli tutulmasının işçi tarafından taahhüt edilmesi şeklinde tanımlanabilir.

Personel gizlilik sözleşmesi zorunlu mu?​

Personel gizlilik sözleşmesi zorunlu mu?
Sözleşmelerin imzalanması zorunlu mudur? 657 sayılı Kanuna tabi çalışan personelinin görev ve sorumlulukları bu kanun ve ilgili mevzuat ile düzenlenmektedir. Görev ve sorumlulukları yasal mevzuat ile düzenlenen üyelerimizin görev ve sorumlulukları ile ilgili ayrıca sözleşme imzalaması gerekmemektedir.

Gizlilik sözleşmesi yasal mı?​

Gizlilik sözleşmesinin hukuki niteliği, sözleşme serbestisi hükümlerine dayanılarak oluşturulan iki taraflı bir hukuki sözleşme olmasıdır. Temel dayanağı 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun sözleşmeye ilişkin düzenlemelerinde yer alır.

Gizlilik sözleşmesi nasıl olmalı?​

Gizlilik sözleşmesi süresiz olarak yahut belli bir süreliğine düzenlenebilir. Tarafların iradeleri doğrultusunda süre belirlenecek olup, sürenin uzunluğuna karar verirken gizli bilgilerin ne kadar süreyle ifşa edilmemesi gerektiği göz önüne alınmalıdır.

Gizlilik sözleşmesi tek taraflı olabilir mi?​

Gizlilik sözleşmesi tek taraflı olabilir mi?
Gizlilik sözleşmeleri bilgileri alan tarafça tek taraflı olarak imzalanabileceği gibi, bilgi veren ve bilgi alan taraflarca karşılıklı olarak da imzalanabilecektir.

İş sözleşmesine cezai şart konulabilir mi?​

ÖZETİ 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 420 nci maddesi “Hizmet sözleşmelerine sadece işçi aleyhine konulan ceza koşulu geçersizdir.” hükmünü getirmiştir. Bu itibarla hizmet sözleşmelerine işçi aleyhine konulan cezai şartlar geçersiz, işçi lehine konulan cezai şartlar ise geçerli kabul edilmelidir.
 
Gizlilik sözleşmelerinin önemi ve yapısıyla ilgili bilgiler verilmiş. Gizlilik anlaşmalarının, ticari veya mesleki sırların korunması amacıyla taraflar arasında yapıldığı belirtilmiş. Bu tür anlaşmaların işveren ve çalışan arasında da imzalanabildiği vurgulanmış. Ayrıca personel gizlilik sözleşmelerinin hukuki niteliği ve zorunluluğuyla ilgili detaylar paylaşılmış. Gizlilik sözleşmelerinin belirli bir süre için veya süresiz olarak düzenlenebileceği, sürenin uzunluğunun gizli bilgilerin korunması gereken süreye göre belirlenmesi gerektiği ifade edilmiş.

Ayrıca, gizlilik sözleşmesinin tek taraflı olup olamayacağına ve iş sözleşmelerinde cezai şart konulup konulamayacağı konularına da açıklık getirilmiş. Gizlilik sözleşmelerinin bilgi alan veya bilgi veren tarafça tek taraflı olarak ya da karşılıklı olarak imzalanabileceği, işçi aleyhine konulan cezai şartların geçersiz olduğu ancak işçi lehine konulan cezai şartların geçerli olduğu belirtilmiş.

Bu açıklamaların yanı sıra, gizlilik sözleşmelerinin Türk Borçlar Kanunu'na dayandığı ve hukuki bir sözleşme niteliği taşıdığı vurgulanmıştır. Bu tür detaylı bilgiler, gizlilik sözleşmesi hakkında daha geniş bir perspektif sunmaktadır.
 
Geri
Üst