AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gizlice ne demek TDK?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Gizlice ne demek TDK?​

Görünmez, belli olmaz bir durumda olan. Başkalarından saklanan, duyurulmayan, saklı kalan, mahrem, mestur.

Ketum insan ne demek?​

Sır saklamasını bilen ve ağzı sıkı anlamlarında kullanılan ketum kelimesi, insanlar için kullanılır.

Sırrı Pinhan ne demek?​

Sırrı Pinhan ne demek?
Osmanlıca kökenli olarak öne çıkan pinhan, herhangi bir durum veya etmenin gizlenmiş ya da saklanmış olduğunu anlatan bir olgudur. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında pinhan aynı şekilde gizli, saklı veya gizlenmiş olarak tabir ediliyor.

Mahfi demek ne demek?​

Mahfi isminin anlamı ise şu şekilde; Gizli, saklı.

Gizli Yara kelimesinin anlamı nedir?​

dışardan bakınca görünmeyen ama her an sızlayan, zamanın bile iyileştiremediği yara.

Görünmeyen anlamı nedir?​

Görünmeyen anlamı nedir?
Görünmeyen. Belirsiz. Güman. Hislerle veya akıl ile bilinmeyen şey.

Ketum olmak nasıl olur?​

Ketum olmak, güvenilmektir, gerektiğinde sır saklayabilme gücüne sahip olabilmektir. Ketumiyet duygusu insanın kendisine saygısını artırır. Ketumiyet bir anlamda sadakattir, size güvenilerek iletilen bir duygunun ya da bilginin olur olmaz paylaşılmaması gereklidir.

Ketum tavırlı ne demek?​

Genelde ağzı sıkı anlamına gelen ketum; sır saklayabilen, güvenilen kişi, ağzından kolaylıkla laf alınamayan insanları anlatır.

Düşvar hangi anlama gelir?​

Düşvar hangi anlama gelir?
(ﺩﺷﻮﺍﺭ) sıf. (Fars. duşvār) Zor, güç: Unut bildiklerini düşme inâda / Tekebbürle işin düşvâr edersin (Hersekli Ârif Hikmet).

Mahi ne demek?​

Mahi kelimesini TDK sözlük anlamına bakıldığında balık anlamına geldiği görülmektedir. Öte yandan mahi kelimesi yok eden ve mahveden anlamlarına gelmekte ve daha çok kötü sonlu biten cümleler içerisinde kullanılmaktadır.

Mahfilik ne demek?​

Konuşup görüşmek, çeşitli konularda fikir alış verişinde bulunmak vb. amaçlar için bir araya gelinen yer, toplantı yeri: O zaman bana idâredeki odamın bir nevi edebiyat mahfili olacağını ve boşalıp dolacağını söyleselerdi buna ihtimal vermezdim (Hâlit Z. Uşaklıgil).

Mahfi ne demek osmanlica?​

Mahfi ne demek osmanlica?
mahfi / mahfî / مخفى / مَخْف۪ي Gizli, saklı.

Esastır ne demek?​

Bir şeyin özünü oluşturan ana öge, temel. Bir iş veya sözde doğru biçim. Ana, temel olarak alınan, başlıca, asal, esasi. Temel.

Osmanlıca görünmez ne demek?​

na-berca. (Nâ-bedid) Belirsiz, görünmez olan.

Ne kadar Ketumsun ne demek?​

Ne kadar Ketumsun ne demek?
Nerede nasıl davranacağını bilen ölçülü bireydir. Kendine, iradesine ve nefsine hakimdir. Ketum kelimesinin cümle içinde kullanımı: “Ne kadar da ketumdur, katlandığı acıları, atlattığı tehlikeleri sergilemeyi hiç sevmez.”

Ketum ve sessiz birisiniz ne demek?​

Sır saklamayı bilen insanlara ketum denmektedir. Günümüzde konuşma dilinde ‘ketum birisin, ağzından tek bir söz alamıyoruz’ şeklinde ya da sırrını söyleyebilirsin, çok ketum biri kimseye söylemez’ şeklinde kullanılır.

Mahfi Osmanlıca nedir?​

Ketum davranmamak ne demek?​

Ketum davranmamak ne demek?
d) Ketum davranmamak: Görevi ile ilgili gizli olmayan ancak açıklanmaması gereken bir bilgiyi yetkisiz kişilerin öğrenebileceği bir şekilde açıklamaktır.

"Gizlice" kelimesi Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre "görünmez, belli olmaz bir durumda olan, başkalarından saklanan, duyurulmayan, saklı kalan, mahrem, mestur" anlamlarına gelmektedir.

"Ketum" kelimesi ise sır saklamasını bilen ve ağzı sıkı anlamında kullanılan bir kelime olup insanlar için kullanılmaktadır. Ketum insanlar genellikle sır saklayabilen ve güvenilir kişiler olarak nitelendirilirler.

"Sırrı Pinhan" Türk Dil Kurumu'na göre gizli, saklı veya gizlenmiş anlamına gelmektedir. Pinhan kelimesi genellikle Osmanlıca kökenli olup, herhangi bir durumun gizlenmiş veya saklanmış olduğunu anlatan bir kavramdır.

"Mahfi" kelimesinin anlamı ise gizli veya saklı anlamlarına gelmektedir. Mahfi ismi gizli tutulan veya saklanan şeyleri ifade etmek için kullanılmaktadır.

"Gizli Yara" terimi ise dışarıdan bakıldığında görünmeyen ancak her an sızlayan, zamanla iyileşmeyen yarayı ifade etmektedir.

"Görünmeyen" kelimesi ise belirsiz, güman, hislerle veya akıl ile bilinmeyen şeyler anlamında kullanılmaktadır.

"Ketum olmak" insanların güvenini kazanmak ve gerektiğinde sır saklayabilme yeteneğine sahip olmak anlamına gelmektedir. Ketumiyet, insanların kendilerine duyulan saygıyı artırır ve genellikle sadakatle ilişkilendirilir.

"Ketum tavırlı" ifadesi genellikle sır saklayabilen, güvenilir ve ağzından kolaylıkla bilgi alınamayan kişileri tanımlamak için kullanılır.

"Düşvar" kelimesi Farsça kökenli olup zor veya güç anlamına gelmektedir.

"Mahi" kelimesinin TDK sözlük anlamı balık olarak geçmektedir. Ayrıca mahi kelimesi yok eden veya mahveden anlamlarında da kullanılmaktadır.

"Mahfilik" kelimesi konuşma ve fikir alışverişi için bir araya gelinen yer veya toplantı yeri anlamına gelmektedir.

"Mahfi" kelimesi Osmanlıca kökenli olup gizli veya saklı anlamına gelmektedir.

"Esastır" kelimesi bir şeyin ana ögesini oluşturan temel unsuru ifade etmektedir.

"Na-berca" kelimesi Osmanlıca kökenli olup belirsiz veya görünmez olan anlamına gelmektedir.

"Ne kadar Ketumsun" ifadesi genellikle ölçülü ve sakin davranan, sırlarını iyi saklayabilen kişileri tanımlamak için kullanılmaktadır.

"Ketum ve sessiz birisiniz" ifadesi genellikle sır saklayan ve güvenilir kişileri tanımlamak için kullanılmaktadır.

"Ketum davranmamak" ifadesi ise göreviyle ilgili olmayan ancak açıklanmaması gereken bir bilgiyi yetkisiz kişilere açıklamak anlamına gelmektedir.

Geri