Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Giybet ve dedikodu arasindaki fark nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.234
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Gıybet ve dedikodu arasındaki fark nedir?​

Bir insanın arkasından hoşlanmayacağı şeyin doğru bile olsa konuşulması gıybet sınıflandırmasına girerken, dedikodu her türlü sözün bir insan hakkında yayılması demektir.

Dedikodu yapanın cezası nedir?​

DEDİKODU ve hakaretin de önüne geçilmesini öngören tasarıya göre, iki veya daha fazla kişi, bir kişinin huzuru ya da gıyabında namusunu ve saygınlığını küçük düşürecek şekilde konuşursa, 3 aydan 6 aya kadar hapisle cezalandırılacak.

Bir insana iftira atmak ne demek?​

Bir insana iftira atmak ne demek?
Arapça sözlükte, “uydurmak, yalan söylemek, asılsız isnatta bulunmak” anlamına gelen “iftira” kavramı, dini terim olarak: “bir kimseye işlemediği bir suç, günah yahut kusur sayılan bir söz, davranış veya nitelik isnat etmek” anlamında kullanılmaktadır.

Dinimizde dedikodu ne demek?​

Dinimizde dedikodu ne demek?
Bir kimsenin gıyabında onun şahsıyla ilgili kusurlarından söz edilmesi gıybet sayılmıştır. Kur’an-ı Kerim’de gıybet, “ölmüş bir din kardeşinin etini yemeye” benzetilmektedir. İnsanlar arasındaki dostluğu, sevgiyi, merhameti, tehdit eden manevi hastalıklardan biri de gıybettir.

Dedikodu ne demek Diyanet?​

Gıybet, bir kimsenin arkasından hoşuna gitmeyecek şeyleri söylemek, başka bir deyimle, kendimize söylendiği zaman hoşlanmayacağımız bir şeyi, din kardeşimiz hakkında arkasından konuşmamız anlamına gelir. Halk arasında dedikodu, gıybet ile aynı anlamda kullanılır” dedi.

Dedikoducu demek suç mu?​

Dedikodu yapmak;iftira,hakaret, özel hayatın gizliliğini ihlal gibi suç unsurlarını taşımaktadır. Bu bağlamda bu suça ortak olmak konusunda dinleyicileri açısından da yasal düzenleme çalışmaları yapılmaktadır.

Dedikoducu hakaret mi?​

Dedikoducu hakaret mi?
‘DEDİKODU HAKARETTİR’ Hukuk Dairesi, sanığın şikâyet etme hakkı sınırlarını aştığını, bu nedenle kişilik haklarına saldırının söz konusu olduğunu, tazminata hükmedilmesi gerektiğini belirterek kararı bozdu.

İftira atan birine ne yapmalı?​

İftira atan birine ne yapmalı?
Şikayet Yoluyla İftira Suçu: Şikayet yoluyla iftira suçunun işlenebilmesi için şikayet başvurusunun, şikayeti soruşturmaya veya idari yaptırım uygulamaya yetkili makamlara yapılması gerekir.
Birinin arkasından olumsuz konuşmak günah mı?​
İslam’da büyük günahlardan biridir. Hucurat suresi 12. ayette, gıybet yapmak, ölmüş kardeşinin (insanın) etini yemeye benzetilmiştir. Ancak, başka birinin arkasından yapılan her konuşma gıybet sayılmaz.
Gıybeti yapılan kişi ne yapmalı?​
Peygamber (s.a.v.) gıybet karşısında susmamızı eleştiriyor. “Dinleme, itiraz et ve müminin iffetini koru” buyuruyor. Başka bir rivayette de “Önünde kardeşinin gıybeti yapılırken buna karşı durmayana ahirette onun günahı yükletilir” denilir.

Birinin arkasından konuşmak kul hakkı mı?​

Birinin arkasından konuşmak kul hakkı mı?
Doğru bile olsa bir başkasının arkasından, hoşlanmayacağı şeylerle yapılan konuşma gıybettir. Kul hakkını ihlale sebep olan bu kötü haslet, iyi amelleri tüketen bir felakete dönüşür.
 
Gıybet ve dedikodu arasındaki farkı açıklamak gerekirse; gıybet, bir kişinin arkasından hoşlanmayacağı şeylerin doğru olması durumunda yapılmasıdır. Yani gerçek olmasına rağmen o kişinin rızası olmadan yapılan konuşmalar gıybettir. Dedikodu ise bir kişi hakkında her türlü sözün yayılması anlamına gelir, yalnızca olumsuz değil her türlü konuşmayı içerir.

Dedikodu yapanların cezası hakkında bilgi vermek gerekirse; tasarıya göre, bir kişinin huzurunda ya da gıyabında namusunu ve saygınlığını küçük düşürecek şekilde konuşanlar, 3 aydan 6 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılabilirler.

İftira atmak, bir kişiye uydurma bir suç, günah veya kusur isnat etmektir. Dinimizde iftira atmanın büyük bir günah olduğu vurgulanmıştır. İslam'da iftira atmanın ciddi sonuçları olabilir ve bu tür davranışlardan kaçınılması gerekmektedir.

Dedikodu, gıybet gibi kötü bir alışkanlık olarak kabul edilmektedir. Dinimizde gıybet, bir insanın arkasından konuşarak onun hakkında olumsuz şeyler söylemek olarak tanımlanmaktadır. Bu tür davranışlar insanlar arasındaki ilişkileri zedeleyebilir ve manevi olarak zararlı sonuçlar doğurabilir.

Dedikodu yapanların suç işlediği ve bu suçu işleyenlerin yasal düzenlemelere göre cezalandırılabileceği belirtilmiştir. Dedikodu, iftira, hakaret gibi suç unsurlarını taşıyabilir ve bu tür davranışlar yasalarımızca cezalandırılabilir.

İnsanların arkasından olumsuz konuşmak, İslam'da büyük günahlardan biri olarak kabul edilir. Hucurat Suresi'nde gıybet yapmanın, ölmüş bir kardeşin etini yemekle benzetildiği vurgulanır. Bu nedenle, birinin arkasından konuşurken dikkatli olmak ve kötü niyetli olmayan konuşmalar yapmak önemlidir.

Neticede, birinin arkasından olumsuz konuşmak kul hakkına girer ve bu tür davranışlar İslam'da hoş karşılanmaz. Kişiler, hem dini hem de yasal anlamda dedikodudan kaçınmalı ve karşısındaki insanların hakkını korumalıdır.
 
Geri
Üst