Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

GIST hastalari ne kadar yasar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
33.773
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

GIST hastaları ne kadar yaşar?​

GIST de klinik gidiş ve tedavi Düşük risk gurubundaki hastalarda ortalama yaşam süresi 16 yılken yüksek risk gurubunda bu süre 3 yıla inmektedir. GIST lerin büyük çoğunluğu 3cm den küçük olduğundan çoğunlukla benign bir gidiş sözkonusudur. Mideden kaynaklanan GIST lerde prognoz daha iyidir.

GIST Tümörleri Nelerdir?​

GIST Tümörleri Nelerdir?
Gastrointestinal stromal tümörler veya GİST’ler, gastrointestinal (Gİ) kanalda (özofagus, mide, anüs, kolon ve ince ve kalın bağırsak) nispeten nadiren görülen bir kanser türüdür. GİST’ler sarkoma adı verilen ve bağ dokularda başlayan bir kanser sınıfına aittir.

GIST en sık nerede?​

GIST en sık nerede?
Gastrointestinal stromal tümörler (GIST) gastrointestinal traktın en sık rastlanan mezenkimal neoplazmlarıdır. GIST’ler tirozin kinaz reseptörü KIT’in aşırı ekspresyonu ile karakterizedirl- er. GIST sıklıkla mide daha az sıklıkla ekstraduedonal ince barsaklar, kolon ve rektumda görülür.

Gastrointestinal kanserler nelerdir?​

Gastro-Intestinal (GI) kanser, sindirim sistemini etkileyen kanser grubu için kullanılan bir terimdir. Bu; yemek borusu, safra kesesi ve safra yolu, karaciğer, pankreas, mide, ince bağırsak, bağırsak (kalın bağırsak veya kolon ve rektum) ve anüs kanserlerini içerir.

Midede Gist ne demek?​

Midede Gist ne demek?
Gastrointestinal stromal tümör (GİST), mide-bağırsak sisteminin bağ dokusundan kaynaklanan tümörlerine verilen addır. Bu tümörler bağırsakların damarlarının geçtiği mezenter adı verilen yağlı dokudan veya omentum adı verilen bağırsakları örten mezenkimal ve yağlı tabakadan kaynaklanırlar.

Github Gist nedir?​

Github Gist nedir?
Her Gist, bir Github reposudur. Bir Gits, tek bir dosyayı, kod parçacığını veya içerisinde bir klasör yapısı gerektirmeyen herhangi bir dosya koleksiyonunu paylaşmak için kullanılabilir. Gits’de oluşturacağımız dosya herkese açık veya gizli olarak oluşturma seçeneği sunmaktadır.
Gist ameliyatı nasıl yapılır?​
Ameliyat Gastrointestinal stromal tümörlerin (GİST) ideal tedavisi kitlenin tam olarak cerrahi yöntemle çıkartılmasıdır. Tümörün çapına ve yerleşim bölgesine göre, bu girişim açık cerrahi, laparoskopik cerrahi, tek delikten laparoskopi ve robotik cerrahi ile gerçekleştirilebilir.

Gastric Cancer nedir?​

Gastric Cancer nedir?
Mide kanseri, mide zarındaki kanserli hücrelerin büyüyüp tümöre dönüşmesiyle gelişen bir hastalıktır. Kesin nedeni bilinmemektedir ancak yaş, beslenme tarzı, mevcut mide rahatsızlıkları, sigara ve alkol kullanımı hastalığı tetikleyebilir.

Gist tanısı nasıl konur?​

Gist tanısı nasıl konur?
Gastrointestinal stromal tümörlerin (GİST) % 75’inin tanısı 4 cm çapın altında iken ve bir radyolojik görüntüleme tetkiki ile konulur. Sıklıkla 4 cm’in üzerinde olan tümörler bası etkisi yaratarak, belirti verirler.

Nöroendokrin tümör ne demek?​

Nöroendokrin tümörler, nöroendokrin hücreler olarak adlandırılan özelleşmiş hücrelerde oluşan kanserlerdir. Nöroendokrin hücreler, sinir hücreleri ve hormon üreten hücreler ile benzer özellikler gösterirler. Nöroendokrin tümörlere nadir rastlanır ve vücudun herhangi bir yerinde oluşabilirler.

Gastrointestinal bozukluklar ne demek?​

Gastrointestinal bozukluklar ne demek?
Ağzından, anüse kadar tüm sindirim sistemi organlarının bozukluklarını inceler. (Ağız, Yutak, yemek Borusu, Mide, On iki parmak barsağı, İnce barsak, Kalın barsak, Safra kesesi, Karaciğer, Pankreas) Bu bilim dalında endoskopik tanı yöntemleri ve Ultrason sıkça kullanılır.

Gastrointestinal kanal ne demek?​

Gastrointestinal kanal ne demek?
Gastrointestinal sistem; ağız ile anüs arasında uzun tubüler yapı ve bu yapı ile ilişkili birçok organı içine alan ve temel görevi sindirim olan bir sistemdir.
 
GIST hastalığı hakkında paylaşılan bilgiler oldukça bilgilendirici. Gastrointestinal stromal tümörler (GIST) genellikle gastrointestinal (Gİ) kanalda nadir görülen kanser türlerinden biridir ve sarkoma adı verilen bir kanser sınıfına aittir. Bu tümörlerin çoğu benign seyir gösterirken, mideden kaynaklanan GIST'lerin prognozu diğer lokasyonlara göre daha iyidir.

GIST hastalarının yaşam süresi risk gruplarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Düşük risk grubundaki hastalarda ortalama yaşam süresi 16 yılken, yüksek risk grubunda bu süre 3 yıla kadar düşebilmektedir. GIST'ler genellikle 3 cm'den küçük olduğundan, çoğu zaman benign seyir gösterirler.

GIST en sık olarak midede görülse de daha az sıklıkla ekstraduedonal ince barsaklar, kolon ve rektum gibi bölgelerde de ortaya çıkabilir. Tedavide ise GİST'lerin ideal tedavisi genellikle kitlenin cerrahi yöntemlerle çıkarılmasıdır. Ameliyat yöntemi tümörün özelliklerine ve konumuna bağlı olarak açık cerrahi, laparoskopik cerrahi veya robotik cerrahi gibi yöntemlerle gerçekleştirilebilir.

GIST tanısının konulmasında radyolojik görüntüleme tetkikleri önemli bir rol oynar. Genellikle büyük tümörler belirtiler yaratarak tanı konmasını kolaylaştırabilirler.

Gastric cancer (mide kanseri) ise mide zarındaki kanserli hücrelerin büyüyüp tümöre dönüşmesi sonucu gelişen bir hastalıktır. Bu kanserin nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte yaş, beslenme tarzı, mide rahatsızlıkları, sigara ve alkol kullanımı gibi faktörler hastalığı tetikleyebilir.

Diğer paylaşılan başlıklarda da gastrointestinal bozukluklar, nöroendokrin tümörler ve gastrointestinal kanal hakkında detaylı bilgiler verilmektedir. Sindirim sistemi organlarıyla ilgili çeşitli hastalıkların tanı ve tedavileri ise genellikle endoskopik ve görüntüleme teknikleri ile gerçekleştirilir.

Umarım paylaşılan bilgiler faydalı olmuştur. Başka sorularınız varsa da sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst