AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Girtlak tamamen alinirsa ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.287
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Gırtlak tamamen alınırsa ne olur?​

Gırtlak tümüyle alınır ise ses fonksiyonu artık doğal yoldan olamayacak ve nefes borusu boğaz ön duvarına kalıcı olarak ağızlaştırılacağı için (trakeostomi) ağız ve burun solunumu devre dışı kalacaktır.

Gırtlak kanseri olan hasta ne kadar yaşar?​

Birinci evre glottis türü gırtlak kanserinde 5 yıl hayatta kalma oranı ’dır. İkinci evre glottis türü gırtlak kanserinde 5 yıl hayatta kalma oranı t’tür. Üçüncü evre glottis türü gırtlak kanserinde 5 yıl hayatta kalma oranı V’dır. Dördüncü evre glottis türü gırtlak kanserinde 5 yıl hayatta kalma oranı D’tür.

Larenjektomi neden yapılır?​

Larenjektomi neden yapılır?
Total larenjektomi, larenks kanseri sonucunda gırtlağın tamamen alınması işlemidir. Bu cerrahi sonrasında bireyler, solunumlarını stoma denilen, trakeadan açılan bir delikten sürdürürler.

Total larenjektomi ameliyatı nasıl yapılır?​

Total larenjektomi ameliyatı nasıl yapılır?
Uygulanabilecek yöntemler içerisinde sadece ses telinin birinin alınması gibi nispeten basit ameliyat olabileceği gibi gırtlağın bir kısmının, tamamının alınabileceği, ya da yutağın da alınabileceği şekilde yapılabilir. Bu cerrahilere çoğunlukla boyundaki lenf bezlerinin çıkarılması da eklenir.

Gırtlağı tamamen alınan kişi nasıl konuşur?​

Delik tamamen kapatılana kadar hasta parmağıyla ‘trakeostomi kanülü’ adı verilen boruyu kapayarak ses çıkarabilir. İyileşme sağlandıktan ve boyun ön kısma açılan delik kapatıldıktan sonra hasta ağız burun yoluyla nefes alabilir ve gene sesi biraz kısık da olsa rahatlıkla konuşabilir.

Ses protezi nasıl takılır?​

Ses Protezi Nasıl Takılır? Ses protezi gırtlağın alındığı seansta veya daha sonra genel anestezi altında takılabilir. İlk 4-5 gün içinde, protezin takılacağı yerin şişliğinin inmesine kadar geçen sürede o bölgeye protez yerleştirilir. Bu şekilde hastadan egzersizler yapması istenir.

Gırtlağı alınan kişi nasıl beslenir?​

Gırtlağı alınan kişi nasıl beslenir?
Ağız yoluyla beslenebilir ve eğer tam gırtlak ameliyatı yapılmadıysa burun ile ağızdan nefes alabilir hale geldikten sonra taburculuk gündeme gelecektir.

Gırtlak kanseri kan tahlilinde belli olur mu?​

Gırtlak kanseri kan tahlilinde belli olur mu?
Larenks veya farenks kanserlerini teşhis edebilecek kan testi bulunmasa da, genel anestezi öncesi daha genel bir değerlendirme kapsamında kan testi uygulanabilir.
 
Gırtlak tamamen alınırsa ses fonksiyonu doğal yoldan gerçekleşemeyecek ve nefes borusu boğaz ön duvarına kalıcı olarak ağızlaştırılacağı için ağız ve burun solunumu devre dışı kalacaktır. Bunun sonucunda, hastalar solunumlarını stoma adı verilen, trakeadan açılan bir delikten gerçekleştireceklerdir.

Gırtlak kanseri olan hastaların yaşam süreleri evrelere ve tedaviye göre değişiklik gösterebilir. Birinci evre glottis türü gırtlak kanserinde 5 yıl hayatta kalma oranı %'dir. İkinci evre için bu oran %t, üçüncü evre için %V ve dördüncü evre için %D olarak belirtilmektedir.

Larenjektomi (total larenjektomi) işlemi, larenks kanseri nedeniyle gırtlağın tamamen alınması anlamına gelmektedir. Bu ameliyat sonrasında hastalar solunumlarını stoma adı verilen trakeden açılan bir delikten gerçekleştireceklerdir.

Total larenjektomi ameliyatı, gırtlağın kısmen veya tamamen alındığı bir cerrahi işlemdir. Bu ameliyat genellikle ses teli, gırtlak ve hatta yutak bölgesini de içerebilir. Ayrıca, boyundaki lenf bezlerinin çıkarılması da gerekebilir.

Gırtlağı tamamen alınan bir kişi, iyileşme sürecinden sonra parmağıyla trakeostomi kanülü adı verilen boruyu kapatarak ses çıkarabilir. Daha sonra, boyun ön kısma açılan delik kapatıldıktan sonra hastalar ağız ve burun yoluyla nefes alabilir hale gelir ve kısıtlı da olsa konuşabilirler.

Ses protezi, gırtlağın alındığı seansta veya daha sonra genel anestezi altında takılabilir. Protezin yerleştirileceği bölge şişlik inene kadar beklenir ve hastaya egzersizler önerilir.

Gırtlağı alınan bir kişi, ameliyat sonrası gırtlak tamamen alınmamışsa ağız yoluyla beslenebilir ve burunla da nefes alabilir. Bu durum gerçekleştikten sonra hastanın taburculuğu düşünülebilir.

Gırtlak kanseri genellikle kan tahlilleriyle teşhis edilmez. Ancak genel anestezi öncesinde hastanın genel durumunu değerlendirmek amacıyla kan testleri yapılabilir. Kesin teşhis için doktorlar genellikle biyopsi gibi daha spesifik teşhis yöntemlerine başvururlar.
 
Geri
Üst