AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Girtlak kanserinde bogazdan kan gelir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.815
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Gırtlak kanserinde boğazdan kan gelir mi?​

Ses telinin yukarısında bulunan supraglottik bölge kanserleri genellikle daha geç dönemlerde ses kısıklığına yol açar. Bu tümörlerde öne çıkan belirtiler; yutma güçlüğü, yutarken oluşan ve boğazda ve kulakta hissedilen ağrı, nefes darlığı, ağızdan kan gelmesidir.

Gırtlak kanseri için hangi testler yapılır?​

Gırtlak kanseri için hangi testler yapılır?
Olası tümörün büyüklüğünü ve yaygınlığını belirlemenin yanı sıra, boyundaki lenf nodlarının tutulumunu belirlemeye yardımcı olması amacıyla, Ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonansla görüntüleme (MRG) kullanılarak radyolojik inceleme yapılabilir.

Boğazdan kan gelmesi neden olur?​

Ağız, boğaz veya göğüste travma sonucu oluşan hasarlanmalar; ağızda veya balgamda kanama ile sonuçlanabilir. Ağız ve boğazdaki travmalar, sert bir besini ısırma sonucu oluşabilir. Yine temas sporları, araba kazaları, düşme ve fiziksel travma gibi durumlar da ağız veya boğaz bölgesine darbe almaya yol açabilir.

Pankreas kanseri için hangi testler yapılır?​

Pankreas kanseri için hangi testler yapılır?
Pankreas kanser tanısında, hekiminiz tıbbi öykünüzü sorgulayarak fizik muayenenizi gerçekleştirecek. Tanının netleştirilerek hastalığın durumunun saptanmasında kan testleri ve görüntüleme yöntemlerinden yararlanılıyor. Hastaların kan testlerinde; CA 19-9 ve CEA gibi tümör belirteçleri çoğunlukla yüksek çıkıyor.

Gırtlak kanseri teşhisi nasıl konur?​

Muayene sırasında boğaz ve boyun bölgesi incelenebilir, elle muayene edilebilir. Gırtlak kanserinden şüphe duyulması halinde birtakım tanı testlerine başvurulur. Bunlardan en yaygını laringoskopi adı verilen, boğazın ve ses tellerinin yakından incelenmesini sağlayan görüntüleme yöntemidir.

Gırtlak kanseri iyileşir mi?​

Gırtlak kanseri iyileşir mi?
Radyoterapi özellikle erken evre larenks (gırtlak) kanserlerinde en az cerrahi kadar başarı şansına sahip bir tedavi seçeneği. İleri evre bazı kanserlerde ise cerrahi sonrası tamamlayıcı tedavi olarak da radyoterapi kullanılabiliyor.
 
Gırtlak kanserinde boğazdan kan gelmesi, özellikle ileri evre tümörlerde gözlemlenen bir belirti olabilir. Boğazdan kan gelmesi genellikle tümörün ciddiyetine ve büyüklüğüne bağlı olarak ortaya çıkar. Ses tellerinin üzerinde bulunan tümörler, özellikle yutma güçlüğü, boğazda veya kulakta hissedilen ağrı, nefes darlığı gibi belirtilerle birlikte görülebilen bir durumdur.

Gırtlak kanseri teşhisi konulabilmesi ve tedavi planının belirlenebilmesi için çeşitli testler yapılabilir. Muayene sırasında boğaz ve boyun bölgesinin incelenmesi yanı sıra laringoskopi adı verilen görüntüleme yöntemi ile ses tellerinin yakından incelenmesi mümkündür. Bunun yanı sıra radyolojik inceleme olarak ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonansla görüntüleme (MRG) gibi testler de kullanılabilir.

Gırtlak kanserinin tedavi sürecinde radyoterapi, özellikle erken evre larenks kanserlerinde cerrahi kadar başarılı sonuçlar veren bir tedavi seçeneğidir. İleri evrelerde ise cerrahi sonrası radyoterapi uygulanabilir. Tedavinin etkinliği, tümörün evresine, büyüklüğüne, yayılımına ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olacaktır.

Eğer boğazınızdan kan gelmesi gibi belirtileriniz varsa veya şüpheli bulgularınızı fark ederseniz, mutlaka bir doktora başvurmanız önemlidir. Erken teşhis ve tedavi, hastalıkların seyrini olumlu etkileyebileceği için sağlık profesyonellerinden yardım almanız hayati öneme sahiptir.
 
Geri
Üst