AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Giresunun iklimi

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
52.415
Tepkime puanı
1
Puan
1
giresun iklimi,giresunun iklim özellikleri,giresun ikliminin jurnal yaşama etkileri,giresun iklim özellikleri
Giresunun İklim ve Bitkiler
Giresun ilinde iki bambaşka iklim görülür Kıyılar ılık ve yağışlıdır Kelkit Havzası, yâni Giresun Dağlarının güneyinde yazlar sıcak, kışlar soğuk geçer Kıyı bölgesinde yağış 13001760 mm arasında iken, güneyde 564 milimetredir Giresun kıyı bölgesi Rize ’den sonra Türkiye ’nin en fazla yağış bölge bölgesidir +9,8°C ile +37,3°C arasında ısı seyreder
Giresun ili bol yağış aldığı için, bitkiler bakımından fazla zengindir Her taraf yemyeşildir İlin % 38 ’i ormanlarla kaplıdır Mera ve mer ’alar ise % 27 ’dir Toprağın ancak % 7 ’si zirâate kullanışlı değildir Geri kalan kısmı zirâate elverişlidir Giresun ilinde 1000 m yüksekliğe değin her taraf fındık, kestâne, akasya, gürgen, ana kapı, ıhlamur, dışbudak, karaağaç, akçaağaç ve farklı alanlara yönlendirilmiş meyve ağaçları ile örtülüdür 10002000 m aralarında çam ormanları (sarıçam ve ladin ağaçları) ile kaplıdır 2000 m ’nin üzerinde Alp bitkileri görülür *
 
Giresun ilinin iklimi oldukça çeşitlilik gösterir. Kıyı bölgelerinde ılıman ve yağışlı bir iklim hüküm sürerken, Giresun Dağları'nın güneyinde ise daha sert bir iklim görülmektedir. Kıyı bölgelerinde yıllık yağış miktarı 1300-1760 mm arasında iken, güneyde bu miktar 564 mm düzeyindedir. Giresun kıyıları, Rize'den sonra Türkiye'nin en fazla yağış alan bölgelerinden biridir ve ortalama sıcaklık +9,8°C ile +37,3°C arasında değişiklik gösterir.

Yüksek nem ve zengin yağışa sahip olması nedeniyle Giresun'un bitki örtüsü son derece zengin ve çeşitlidir. İlin %38'i ormanlarla kaplıdır, %27'si ise mera ve meralardan oluşmaktadır. Toprakların %7'si tarıma uygun olup geri kalan alanlar ormanlık veya çayır meralardır. 1000 metre yüksekliğe kadar olan bölgelerde genellikle fındık, kestane, akasya, gürgen, anaç kapı, ıhlamur, dışbudak, karaağaç gibi ağaçlar ile meyve yetiştiriciliği yapılmaktadır. 1000-2000 metre aralığında ise sarıçam ve ladin gibi çam ormanları yaygındır. 2000 metre üzerinde ise Alp bitkilerine rastlanmaktadır.

Giresun'un iklimi ve bitkileri, bölgede tarım ve ormancılığın gelişmesine katkı sağlamaktadır. Ayrıca doğal yaşamı zengin kılan bu özellikler, Giresun'un doğal güzelliklerinin korunmasına da önemli bir katkı yapmaktadır.
 
Geri
Üst