- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 128.892
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Girdi Çıktı yapmak yasal mı?
GİRDİ-ÇIKTI GÖSTERİLEREK İŞÇİYE KIDEM TAZMİNATI ÖDENMESİ İşverenliğin işyerinde belirli süre çalışmış olan, yasanın aradığı şartlarla iş sözleşmesi sona eren, dolayısıyla kıdem tazminatına hak kazanan işçisine kanuna uygun olarak kıdem tazminatını hesaplayarak yasal kesintiyi yaptıktan sonra ödemesi gerekmektedir.Kıdem başlangıç tarihi nedir?
İşçinin kıdem süresinin hesaplanmasında dikkate alınması gereken başlangıç tarihi İş Kanununun 14.maddesinin 1.fıkrasında belirtildiği üzere işçinin işe fiilen başladığı tarihtir. İşverenin işçiyi fiilen işe başlatmış olduğu tarihten itibaren işçinin kıdem süresi işlemeye başlar.
Işe girdi çıktı neden yapılır?
Borçlarından kurtulmak için bazen işveren firma ismini değiştirmekte bu arada da işçileri çıkış giriş yapmaktadır. İşçinin tazminat haklarının önüne geçilmek amaçlandığı çok açıktır. İşçinin kendi isteği ile işe giriş çıkış yaptığı, bunun için istifa dilekçesi verildiği haller bu yazının konusu dışındadır.
Iş yerinde girdi çıktı nasıl yapılır?
İşverenler Sosyal Güvenlik Kurumu’na elektronik ortamda bildirim göndererek girdi-çıktı yapabiliyor. SGK, bu girdi çıktıların gerçek olup olmadığını araştırmıyor. Uyanık geçinen bazı işverenler, bu kağıt üzerindeki, gerçek dışı girdi-çıktılarla işçilik haklarını ortadan kaldırabileceğini sanıyorlar.Kıdem günü ne demek?
İş Kanunu’na tabi bir işyerinde en az bir yıl çalışmış olan işçinin işyerinde kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde ayrılması halinde çalıştığı her yıl için kendisine 30 günlük en son brüt ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir.
Kıdem süresi neye göre hesaplanır?
Kıdem tazminatı, brüt maaş olarak hesaplanır. Brüt maaş hesaplanırken işçinin her bir yıllık çalışma süresi göz önünde bulundurulur. Yani iş akdinin devam ettiği süre içerisinde bir yıl için 30 günlük brüt ücretin işçiye ödenmesidir.